Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Κατηγορίες εξαπάτησης επενδυτών από την Goldman Sachs

Η Goldman Sachs κατάφερε να κερδίσει δισεκατομμύρια δολαρίων εις βάρος των πελατών της, στη διάρκεια της κατάρρευσης της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ, το 2008, όπως αποκαλύπτει το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης της αμερικανικής Γερουσίας.
Σύμφωνα με την επιτροπή, τα στελέχη της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας είχαν εξαπατήσει επενδυτές για τις στεγαστικές τοποθετήσεις τους που τελικά χάθηκαν.
Η επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε τα πορίσματά της πριν από τη σημερινή έναρξη των ακροάσεων.
Τα διευθυντικά στελέχη καταθέτουν σήμερα...

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές που αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 θα ακούσουν σήμερα τις καταθέσεις των διευθυντικών στελεχών της τράπεζας Goldman Sachs.
Η διαρκής υπο-επιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας έχει καλέσει για σήμερα τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Λόιντ Μπλανκφάιν, καθώς και άλλα στελέχη, ανάμεσά τους και τον γάλλο Φαβρίς Τουρέ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της υπο-επιτροπής, ο πρύτανης του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της επιτροπής, έδωσε τον τόνο της σημερινής συνεδρίασης από χθες χαρακτηρίζοντας την Goldman Sachs «καζίνο» και «κυλιόμενο διάδρομο», που δηλητηρίασε με τοξικούς τίτλους την αμερικανική οικονομία.
Ο Καρλ Λέβιν κατηγόρησε επίσης την τράπεζα ότι κέρδισε χρήματα πουλώντας στις αρχές του 2007 στους πελάτες αυτά τα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με στεγαστικούς τίτλους υψηλού κινδύνου, χωρίς να τους ενημερώσει ότι η τράπεζα πληρωνόταν από κερδοσκοπικά κεφάλαια για να δημιουργήσει συναλλαγές που επέτρεπαν στα κεφάλαια αυτά να στοιχηματίζουν εναντίον αυτών των ίδιων τίτλων.
Στην προετοιμασμένη του κατάθεση ο Μπλάνκφαιν διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν στοιχημάτισε εις βάρος της στεγαστικής αγοράς και εις βάρος των πελατών της και ότι, αντίθετα, κατέγραψε απώλειες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε τίτλους που συνδέονται με την αγορά της στέγης.
«Διαφωνούμε απολύτως με την κατηγορία της υπο-επιτροπής έρευνας, αλλά αναγνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην κατανοούν σωστά τόσο πολύπλοκες συναλλαγές», λέει στην κατάθεσή του ο Μπλανκφάιν.
Ο Καρλ Λέβιν και η επιτροπή του έδωσαν το Σάββατο στη δημοσιότητα κείμενα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία στάλθηκαν από στελέχη της τράπεζας και έδειχναν ότι η τράπεζα κέρδισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χάρις στην πτώση της αγοράς των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα, εξήντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν χθες από την υπο-επιτροπή να ερευνήσει για απάτη 24 ακόμη συναλλαγές με εξαιρετικά πολύπλοκα τραπεζικά προϊόντα που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Goldman Sachs.
Η σημερινή ακρόαση συμπίπτει με την αρνητική ψήφο του συνόλου των ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας ως προς την έναρξη διαβουλεύσεων στην ολομέλεια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου της Ουόλ Στριτ.


Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: