Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Για ποιο λόγο δεν έπεσαν (και δεν θα πέσουν) τα spreads

image

 Του Γιώργου Καισάριου

Η απάντηση είναι παραπάνω από απλή.
Διότι το ρίσκο που ενέχει κάποιος που δανείζει το Ελληνικό κράτος δεν έχει αλλάξει από τη σύνοδο κορφής.
Άσχετα του αν υπάρχει η όχι backstop (αυτό τον αόριστο μηχανισμό χρηματοδότησης που υποτίθεται ότι πήραμε από την ΕΕ), το θέμα είναι ότι ο υπ’ αριθμόν ένας λόγος για να πέσουν τα spreads, που είναι το συνολικό χρέος, δεν έχει και δεν θα μειωθεί όταν έχεις έλλειμα 8% στον προϋπολογισμό σου.

Με λίγα λόγια και όπως είπα πριν λίγο καιρό, η εξάρτηση της Ελλάδος από τις αγορές του χρόνου  δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί. Όσο δηλαδή δεν πέφτει το συνολικό χρέος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδος, διότι για να μειωθεί το χρέος και το κόστος δανεισμού, θα πρέπει η Ελλάδα να:
-Πάρει μόνιμα μέτρα μείωσης των δαπανών ...
...κάτι που δεν έχει πάρει
-Αρχίσει να μειώνει το συνολικό της χρέος (τουλάχιστον ως προς το ΑΕΠ). Κάτι που δεν έχει γίνει και κάτι που εγώ προσωπικά δεν βλέπω και να γίνεται.
Και όσο το συνολικό χρέος δεν μειώνεται (αλλά συνεχίζει να αυξάνεται) δεν θα σου δανείσει κανείς με χαμηλότερο επιτόκιο.
Αντιθέτως θα έλεγα, του χρόνου (αν δεν γίνει κάποιο ατύχημα στο ενδιάμεσο), η Ελλάδα θα δανείζεται με ακόμα πιο ακριβά και με ακόμα πιο δυσβάσταχτους όρους.
Όπως βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τώρα για ποιο λόγο κανένας από όλους αυτούς του ειδήμονες (και ειδικά τους κυβερνητικούς ειδήμονες) δεν μπορεί να το καταλάβει είναι πέραν ε μου.
Α ναι και κάτι ακόμα, Αν δεν λυθεί το συνταξιοδοτικό, δεν θα λυθεί το δημοσιονομικό … και κατ επέκταση δεν θα μειωθεί το συνολικό χρέος.

And you can take that one to the bank!!!

1 σχόλιο:

mediaspotgr είπε...

Οι «ξένοι», κερδίζουν μόνο όταν αυξήσουν τα spreads τόσο όσο να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με τους όρους τους.
Δεν συμφέρει στους «ξένους» κερδοσκόπους η τεχνητή χρεοκοπία της Ελλάδας , μιας και αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα προσέφευγε στο Δ.Ν.Τ. πριν χρεοκοπήσει.
Έτσι οι τοκογλύφοι των τραπεζών, που «τυχαίνει» να είναι και οι κερδοσκόποι που εκτινάσσουν τα spreads μας και αυτοί που εμπορεύονται το «χρέος», δεν θα κέρδιζαν τίποτα από τα υπέρογκα επιτόκια γιατί η χώρα θα προσέφυγε στο διεθνές νομισματικό ταμείο για δανεισμό και όχι σ΄ αυτούς .

Τα ασφάλιστρα κινδύνου επι των ομολόγων cds είναι το όπλο που εκτοξεύει το επιτόκιο υψηλά, δεν αγοράζουν ασφάλιστρα κινδύνου για να σιγουρευτούν για την εξασφαλίσει των χρημάτων που έδωσαν για την αγορά των ομολόγων,αγοράζουν για να εκτινάξουν τα επιτόκια των ομολόγων
Δεν αγοράζει ο "επενδυτής" ελληνικά ομόλογα πιστεύοντας ότι η χώρα θα πτωχεύσει.

Άλλωστε αυτό θα ήταν και ανόητο , να αγοράσει ένας επενδυτής ομόλογα μιας χώρας με το σκεπτικό ότι η χώρα άμεσα χρεοκοπεί. Τα ασφάλιστρα κινδύνου «παίζονται» χωρίς να υπάρχει ομόλογο να καλύψουν, τζογάρονται με άλλα λόγια, και χρησιμοποιούνται σαν όπλο για να ανεβάσουν τα επιτόκια των ομολόγων.

Αυτή η χρηματιστηριοποιηση του κινδύνου μιας χώρας είναι αν μη τι άλλο γελοία και επικίνδυνη, αποτελεί δε το ιδανικό όπλο εκφοβισμού της χώρας.
Δεν μπορεί να ανοίγει η αγορά και στις 10 π.μ. να κρίνει ότιο κίνδυνος της χώρας είναι αυξημένος και τα επιτόκια δανεισμού πρέπει να αυξηθούν, και στις 12 μ.μ. ότι μεταβλήθηκε ο κίνδυνος και τα επιτόκια πρέπει να πέσουν.
Αυτά είναι εργαλεία που εξυπηρετούν τους «εμπόρους» του χρέους πρωτίστως, και σε αρκετές περιπτώσεις και τα ισχυρά κράτη να επιβάλουν τις «θέσεις» τους και την πολιτική τους.