Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ο " Έλληνας στοχαστής "συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του...


Ο Έλληνας στοχαστής συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του. Πάνω από 400 μονάδες το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.
Η «εκτίναξη» του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε επίπεδα ακόμα και άνω των 400 μονάδων βάσης έδειξε να αιφνιδιάζει την αγορά την Τρίτη, μετά την τετραήμερη διακοπή των συναλλαγών.
Το Χ.Α. υποχρεώθηκε σε σοβαρές απώλειες, με τις τράπεζες να υποχωρούν ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό έως και 4,95%, ενώ αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για «κορύφωση» της αβεβαιότητας.

Χαρακτηρίζουν ως «αφορμή» για την μεγάλη άνοδο στο spread και τα ελληνικά CDS δημοσίευμα του Market News International σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακάμπτοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποφύγει τους αυστηρούς όρους του Οργανισμού.

«Καταστήσαμε την συμφωνία με την Ε.Ε...
...ως την πρώτη και μοναδική γραμμή άμυνας προκειμένου να μειώσουμε το κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές», σχολιάζουν, προσθέτοντας ότι «σε περιόδους όπως η σημερινή, κατά την οποία όλα περιστρέφονται γύρω από την οικονομία, μάλλον δεν είναι θεμιτό να βασίζεται η στρατηγική μας σε ένα αποτέλεσμα με ποιοτικά χαρακτηριστικά σαν αυτού που επετεύχθη πρόσφατα».

«Η πολιτική ένταση που εμπεριέχει η συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας είναι η ‘αχίλλειος πτέρνα’ ολόκληρου του σχεδίου», εξηγούν και επισημαίνουν ότι «αυτό που οφείλει να κάνει η Ελλάδα είναι να εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάκαμψης με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς».

Οι ίδιοι σχολιάζουν ότι με την επαναφορά του spread σε επίπεδα όπως τα σημερινά, ο δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές καθίσταται «σημαντικά δυσχερέστερος, ίσως αδύνατος». Και σε ό,τι αφορά το χρηματιστηριακό ταμπλό, υπογραμμίζουν ότι ο βαθμός αβεβαιότητας στις τάξεις των επενδυτών δείχνει να κορυφώνεται, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να διαφοροποιείται πλήρως από την κίνηση των αντίστοιχων του εξωτερικού.

Χαρακτηρίζουν ακόμη ως «άκρως παρακινδυνευμένη» οποιαδήποτε εκτίμηση για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενα σχόλια του κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέπτεται εντός της εβδομάδας την Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την μεταβλητότητα στο Χ.Α. να διατηρείται αυξημένη έως και την αξιολόγηση της 15ης Μαΐου.

Στο ταμπλό της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,21% στις 2.048,69 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 3,07%. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 141,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 9,9 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ συνολικά 109 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με απώλειες, 53 ενισχύθηκαν και 132 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Με πτώση 4,08% ολοκλήρωσε ο δείκτης των τραπεζών, ανακάμπτοντας από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο -4,95% αλλά με το σύνολο των τίτλων του να κλείνει σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Τρ. Πειραιώς, ενώ ξεχώρισαν ακόμη οι απώλειες των ΕΤΕ, Τρ. Κύπρου και Eurobank.

Αναλυτικά από τον FTSE20, ξεχώρισε η άνοδος της ΔΕΗ σε ποσοστό 3,54%, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 13,46 ευρώ, ενώ σε θετικό έδαφος ακολούθησε μόνο ο ΟΠΑΠ, ενισχυμένος 1,79% στα 17,10 ευρώ.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Τρ. Πειραιώς με απώλειες 5,07% στα 6,18 ευρώ, σε ποσοστό 4,77% και 4,715 υποχώρησαν οι Εθνική Τράπεζα και Τρ. Κύπρου, στα 14,37 και 4,65 ευρώ αντίστοιχα, ενώ με απώλειες άνω του 4% ακολούθησαν οι Eurobank και MIG.

Πτωτικά κατά 3,85% και 3,18% κινήθηκαν οι τίτλοι των ATEBank και ΕΛΠΕ, η Βιοχάλκο υποχώρησε 2,74%, ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, Τ.Τ. και Coca-Cola 3E με απώλειες περί του 2,6%, ενώ πάνω από 2% υποχώρησαν ακόμη οι ΟΤΕ, Marfin Popular Bank, Alpha Bank και Motor Oil. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση οι Τιτάν, Μυτιληναίος και Intralot, στα 19,66, 4,90 και 3,30 ευρώ αντίστοιχα.


Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: