Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Τα "συνοδευτικά" του πακέτου διάσωσης των 750 δισ. ευρώ

Σε επανεξέταση μπαίνουν όλα τα προγράμματα μείωσης ελλειμμάτων της ευρωζώνης. Αύριο η Κομισιόν συζητά στο Κολέγιο των Επιτρόπων τις προτάσεις για μια αυστηρότερη και περισσότερο συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική που θα συνοδεύει τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ που παρουσιάσθηκε χθες από το Eurogroup.
Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών κα Λαγκάρντ «...δεν πρόκειται μόνο για ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει μια απόφαση να ξανα-εφεύρουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο. Πρέπει να βρούμε τους κανόνες που θα μας προφυλάξουν από ανάλογες κρίσεις στο μέλλον...».
Οι αγορές κεφαλαίου από την πλευρά τους μετά τον πρώτο... ενθουσιασμό που εκφράσθηκε με πρωτοφανή άνοδο στους χρηματιστηριακούς δείκτες, άρχισαν να επανέρχονται διαπιστώνοντας ότι το πακέτο των 750 δισ. ευρώ έχει αποφασισθεί, αλλά η κρίση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους παραμένει στην θέση της...

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέγεθος του πακέτου αυτού ισοδυναμεί με τις συνολικές ανάγκες αναχρηματοδότησης του ισπανικού και πορτογαλικού χρέους στην τριετία 2011 – 2013...
Ο ενθουσιασμός των αγορών οφείλεται κυρίως στο ότι με την κίνηση της ΕΚΤ να παράσχει εκ νέου απεριόριστη ρευστότητα στο σύστημα βγάζει το βραχνά της κατάρρευσης από τις τράπεζες που βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο...
Η απάντηση της Ε.Ε. και της ΕΚΤ με την παροχή ενός τεράστιου όγκου ρευστότητας, όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές, δεν διαγράφει το πρόβλημα του χρέους που παραμένει στην περιοχή του ευρώ, εξ ού και η επαναφορά της ισοτιμίας του ευρωνομίσματος σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την αρχική άνοδό του.
Το ερώτημα που έχει αρχίσει να πλανάται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 24ωρα πάνω από τις αγορές κεφαλαίου είναι αν στο «δίδυμο» του πακέτου και των μέτρων δημοσιονομικού ελέγχου στην ευρωζώνη θα προστεθεί ένα αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των αγορών ιδιαίτερα των συναλλαγών που γίνονται στη «γκρίζα» περιοχή εκτός της οργανωμένης και εποπτευόμενης αγοράς στην οποία διακινείται ένα μεγάλο μέρος του πλεονάζοντος δημόσιου χρέους των 130 τρισ. δολ. (ΗΠΑ,Ε.Ε., Ασίας).
Στο επίπεδο αυτό αναμένονται εξελίξεις και μέτρα ελέγχου που κατά πληροφορίες συμφωνήθηκαν την Κυριακή μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών στη Βασιλεία στη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και του G-10 των κεντρικών τραπεζών.

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: