Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Γ. Παπανδρέου

Αφού απέρριψε εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με βάση τις ανάγκες του Προγράμματος Σταθερότητας. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βγήκε καταπονημένο από την 7μηνη μάχη με το χρέος, γεγονός που θα αποτελέσει την αρχή του ντόμινο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μετατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός αναζητά πόστο για να διατηρήσει στην κυβέρνηση τη Λ. Κατσέλη. Είναι προφανές ότι επτά μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, θέλει να κρατήσει εντός του σχήματος τις βασικές του επιλογές. Από εκεί και πέρα, όμως, φαίνεται πως δεν θα διστάσει να κάνει αλλαγές σε τομείς όπως τα υπουργεία Υγείας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η «μπάλα» μπορεί να πάρει και το...
υπουργείο Υποδομών, καθώς ούτε εκεί υπήρξε έργο τους τελευταίους μήνες. Προς αναβάθμιση ακούγονται ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ για είσοδο στην κυβέρνηση τις? χαμηλότερες αποδόσεις δίνουν ονόματα όπως του Γ. Φλωρίδη και του Κ. Καρτάλη. Τα ζητούμενα της νέας περιόδου είναι:

* Να εφαρμοστούν όλες οι περικοπές και να αυξηθούν τα έσοδα.
* Να υπάρξει ανάπτυξη.
* Να βελτιωθεί το κοινωνικό κράτος.

Προσωπικότητες 

Αναζητούνται, λοιπόν, οι τρεις πρωταγωνιστές που θα αναλάβουν τους αντίστοιχους ρόλους. Στο πλαίσιο αυτών των προσεγγίσεων οι επιτελείς του πρωθυπουργού εμφανίζονται ανοιχτοί σε προσωπικότητες εκτός πολιτικής ή και από άλλους πολιτικούς χώρους, ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν θα πρόκειται για οικουμενική. «Το ΠΑΣΟΚ έχει την εντολή και την εκτελεί με ευθύνη», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή με την οποία απαντούν στα σχετικά σενάρια.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ, τα οποία μπορούν να προσφέρουν κίνηση στην ελληνική οικονομία που πλήττεται από την ύφεση. Επιπλέον, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει πιο τολμηρά σε μέτρα όπως η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που μπορούν να προσφέρουν αρκετά δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην επικοινωνιακή διαχείριση της επόμενης μέρας. Όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός «πρέπει να δείξουμε στους πολίτες το φως στο βάθος του τούνελ, τη νέα Ελλάδα, η οποία θα δημιουργηθεί στο τέλος του Προγράμματος Σταθερότητας».

 Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βγήκε καταπονημένο από την επτάμηνη μάχη με το χρέος, γεγονός που θα αποτελέσει την αρχή του ντόμινο.

Γ.Αντύπας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aυτός με το iq που διαθέτει όσους ανασχηματισμούς να κάνει η Ελλάδα δε θα αποφύγει τον φούντο.