Οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές. Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ταχύτατα ότι οι αποφάσεις των ηγετών και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (τυπικά των 26 κρατών της ΕΕ, πλην της Βρετανίας) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης των χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο πρέπει βεβαίως να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πάση θυσία και η Ελλάδα. Η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι, αν υπαχθεί και κάποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης στον μηχανισμό «διάσωσης» του ΔΝΤ και της ΕΕ και πετύχει καλύτερο επιτόκιο δανεισμού από το «τοκογλυφικό» 5% με το οποίο θα δανείσει η ΕΕ την Ελλάδα, τότε θα επιδιώξει και η κυβέρνηση Παπανδρέου να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού της χώρας μας, είναι ανεπαρκής. Αποκαλύπτει ότι προφανώς η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί την ουσία της πολιτικής απόφασης της Ευρωζώνης και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να την αξιοποιήσει.
Υποτίθεται ότι οι Ευρωπαίοι με επικεφαλής τους Γερμανούς εκβίασαν την κυβέρνηση Παπανδρέου να αποδεχθεί εξοντωτικούς όρους λιτότητας εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων επειδή τα δημοσιονομικά χάλια της Ελλάδας οφείλονται στην «τεμπελιά» των Ελλήνων, που «ζουν ως παράσιτα με δανεικά κι αγύριστα σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων». Πρόκειται για γελοίο προπαγανδιστικό ισχυρισμό του...
Βερολίνου, αλλά ας δεχθούμε χάριν συζητήσεως ότι αυτό ώθησε την καγκελάριο Μέρκελ στην επιβολή αυτών των φρικτών μέτρων εναντίον της Ελλάδας.
Εκ των υστέρων η Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ διαπίστωσαν, όπως αποδεικνύουν οι αποφάσεις που πήραν την Κυριακή, ότι το πρόβλημα ήταν πολύ ευρύτερο, ότι απειλούνταν με αστρονομική εκτόξευση στα ύψη τα επιτόκια της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας κλπ., ότι τη Δευτέρα το ίδιο το ευρώ απειλείτο με καταποντισμό.
Και όλα αυτά εξαιτίας κερδοσκοπικών επιθέσεων! Οχι επειδή οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί είναι τεμπέληδες σαν τους Ελληνες! Οχι επειδή παραποίησαν τα στατιστικά τους στοιχεία. Οχι επειδή έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους και όλες τις υπόλοιπες ανοησίες που έχουν πει εναντίον της χώρας μας. Αυτές οι εκ των υστέρων διαπιστώσεις των Ευρωπαίων όμως συνιστούν έμπρακτη ομολογία εκ μέρους τους ότι κακώς είχαν εκτιμήσει τα αίτια της υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, άρα κακώς της επέβαλαν τόσο εξοντωτικά μέτρα τιμωρίας ως προϋπόθεση για να τη «σώσουν»!
Αφού οι... «αναμάρτητες» Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κλπ. βρέθηκαν στην ίδια μοίρα αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού τους με την «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» Ελλάδα και αφού ακόμη και το «άμωμον» ευρώ βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, είναι προφανές ότι άλλες ήταν οι αιτίες που οι κερδοσκόποι «έγδερναν» την Ελλάδα και όχι απλώς η κακή κατάσταση των δημοσιονομικών της δεικτών. Λανθασμένο το φάρμακο, επομένως, που έδωσαν στην Ελλάδα το ΔΝΤ και η ΕΕ. Αδικη η τιμωρία των Ελλήνων και ο εγκλεισμός τους στο «δημοσιονομικό Νταχάου» της Μέρκελ!
Αυτό το συμπέρασμα συνεπιφέρει πολιτικές συνέπειες. Αφού η ΕΕ διέγνωσε λανθασμένα τις αιτίες της ελληνικής κρίσης δανεισμού και επομένως μας επέβαλε λανθασμένα μέτρα, η κυβέρνηση Παπανδρέου οφείλει τώρα να απαιτήσει συνολική επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα μέτρα του ΔΝΤ και της ΕΕ και να επιμείνει στην εναρμόνισή της και την αναδιατύπωσή της εντός του πλαισίου του νέου μηχανισμού που αποφασίστηκε την Κυριακή. Συζήτηση για τα μέτρα από την αρχή!
Αυτό είναι το αίτημα που πρέπει να προβάλει αμέσως η κυβέρνηση Παπανδρέου και όχι αυτό που είπε ο εκπρόσωπός της - να ζητήσει δηλαδή μείωση του επιτοκίου δανεισμού αν κάποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό το αίτημα περί επιτοκίων είναι σωστό, αλλά εντελώς ασήμαντο σε σχέση με τη ριζική αλλαγή της στάσης των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού χωρών της Ευρωζώνης.
Στο τραπέζι
Τώρα, όλα πάλι από την αρχή!
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ από την αρχή όλων ανεξαιρέτως των εξουθενωτικών μέτρων που επέβαλαν το ΔΝΤ και η ΕΕ και υποχρεώθηκε να αποδεχθεί η Αθήνα πρέπει να ζητήσει τώρα μετά τις αποφάσεις της Ευρωζώνης την Κυριακή η κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι ίδιοι οι ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν κατηγορηματικά την επέκταση και σε άλλες χώρες του ελληνικού «μοντέλου διάσωσης», κρίνοντάς το εντελώς ακατάλληλο. Εχει κάθε δικαίωμα λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει επανεξέταση εξαρχής όλου του πακέτου μέτρων και εναρμόνισή του με τις νέες αποφάσεις που πήραν η ΕΕ και η ΕΚΤ. Δεν είναι ανεκτό τώρα η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα και εδώ να κόβουν μισθούς και συντάξεις.
Γιώργος Δελάστικ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου