Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς... συναίνεση...


Γράφει ο Γιώργος Φακίτσας

Γεια σας,
όλοι δεχόμαστε ότι τα οικονομικά μέτρα είναι άδικα. Επίσης, συμφωνούμε ότι το φορολογικό και το ασφαλιστικό πλήττουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας άνισα... Ωστόσο, όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι το θέμα "ανάπτυξη" και "επιχειρηματικότητα" (εννοείται η υγιής και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα) είναι πολύ πιο σημαντικά για την πορεία της χώρας από σήμερα και για το μέλλον.
Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η χαμηλή επιχειρηματικότητα και το μειωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας δεν επηρεάζεται τόσο από το μισθολογικό των υπαλλήλων, που έχει μπει στο στόχαστρο, αλλά στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που λειτουργεί σε ξύλινες βάσεις.

Αν θέλουν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων...
εξουσίας, αλλά και οι υπόλοιποι, να αποδείξουν ότι τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη και η οικονομία, οφείλουν να συναινέσουν σε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα λειτουργεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, χωρίς να αλλάζει με αλλαγή κυβερνήσεων ή υπουργών.

Όλοι οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές ενδιαφέρονται να γνωρίζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιηθούν και να είναι σίγουροι ότι δεν θα αλλάζει με τις παραμικρές πολιτικές σκοπιμότητες και συνδικαλιστές απειλές. Μπορεί η Κίνα και η Ινδία να έχουν κερδίσει την οικονομική τους ανάπτυξη λόγω των χαμηλών μισθών, ωστόσο υπάρχουν πολλές χώρες που ενώ έχουν υψηλούς μισθούς, προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Υψηλή εξειδίκευση, τεχνογνωσία, ποιότητα, έρευνα και ανάπτυξη.

Τώρα που ο αναπτυξιακός νόμος σχεδιάζεται, θα πρέπει να ληφθούν οι πιο σημαντικές αποφάσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί, χωρίς βλέψεις για πολιτική και μικροπολιτική αντιπαράθεση, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα επιχειρηματικό πλαίσιο, σε ποσοστό 100%. Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την θέση των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και των φορέων, ώστε μόνοι τους και χωρίς "επεμβάσεις" οργανωμένων συμφερόντων, να αποφασίσουν τον επιχειρηματικό πλαίσιο που θα ισχύει ανεξάρτητα από κόμματα στην κυβέρνηση.

Το φαινόμενο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι επιχειρηματικοί σύλλογοι, να αντιδρούν κάθε τόσο στις κυβερνητικές αποφάσεις, θα μειωθεί κατά πολύ, όπως και η μεταξύ τους αντιπαράθεση. Αν όλοι γνωρίζουν τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν, τότε τα "παζάρια" θα είναι μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου κάθε απόφαση θα είναι αποδεκτή.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου τέτοια συστήματα λειτουργούν με ιδιαίτερη επιτυχία. Από την άλλη, ζούμε το παράδειγμα όπου κάθε κυβέρνηση "αλλάζει ρότα" στα επιχειρηματικά θέματα και καταστρέφει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Είναι επιλογή του καθενός μας να επιδείξει την υπευθυνότητα που ευαγγελίζεται.

Ένα υγιές, οριοθετημένο και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, σίγουρα δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αντιθέτως, σε μία εποχή που "ζούμε" με τις ενέσεις χρημάτων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, μία τέτοια κίνηση θα μας έδινε την δυνατότητα να απεμπλακούμε από την κηδεμονία γρηγορότερα.

Την στιγμή που η ανεργία απειλεί με έξαρση και το ΑΕΠ εμφανίζεται σε κάμψη, μία κίνηση "ματ" των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, θα αλλάξει την ψυχολογία και τα δεδομένα, με αισιόδοξη πορεία. Ακόμα και αν το δουν από καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, θα εδραιώσουν την θέση τους και θα αναγνωριστεί η βούλησή τους, που σήμερα εξακολουθεί να αμφισβητείται και να είναι σε θεωρητικό επίπεδο εξαγγελιών...

Τα πάντα είναι στο χέρι μας (ή τους)... Θα είναι πιο χρήσιμοι, αν πάψουν να ασχολούνται με τα δεδομένα, που δεν αλλάζουν. Τα ζητούμενα είναι πολλά... Και στα ζητούμενα θα κριθούν... Δεν αρκεί να ζητάνε την ανάπτυξη από το βήμα της βουλής, δεν πείθουν και δεν "ξεσηκώνουν" κανέναν, γιατί απλούστατα ξέρουμε ότι αν δεν συμφωνήσουν, ο οποιοσδήποτε αναπτυξιακός νόμος, όσο καλός και αν είναι, θα ανατραπεί μαζί με την οποιαδήποτε κυβέρνηση...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Η συνεχής πυροσβεστική αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων δεν μπορούν να βοηθήσουν έναν οργανισμό να μεγαλώσει. Μόνο η αναγνώριση και η εκμετάλλευση των ευκαιριών προκαλεί την ανάπτυξη ενός οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: