Γράφει ο Μαγια
Με διαδικασίες εξπρές ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας και η ευρύτερη περιοχή μετατρέπονται σε πεδίο δοκιμών περιβαλλοντικών βομβών!
Με διαδικασίες εξπρές ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας και η ευρύτερη περιοχή μετατρέπονται σε πεδίο δοκιμών περιβαλλοντικών βομβών!
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αιφνιδιάζοντας ενδεχομένως και την κυβέρνηση, ενέκρινε, εν μια νυκτί, το αίτημα της εταιρείας από το Κατάρ για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 1100 MW.
Η πρωτοφανής πρεμούρα της ΡΑΕ γεννά υπόνοιες πως «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», όπως κατ΄ αποκλειστικότητα είχαμε αποκαλύψει, πριν μια εβδομάδα (εδώ).
Η Ελλάδα θα κατέχει την αρνητική επίδοση να λειτουργεί την πρώτη παγκοσμίως...
θερμοηλεκτρική μονάδα μεγάλου μεγέθους με υγραέριο, το οποίο αποφεύγεται διεθνώς ως απρόσφορο στην ηλεκτροπαραγωγή. Ακόμα και ως σχεδιαστική σύλληψη με δεδομένη την ακαταλληλότητά του για την ηλεκτροπαραγωγή είναι πρωτάκουστο.
θερμοηλεκτρική μονάδα μεγάλου μεγέθους με υγραέριο, το οποίο αποφεύγεται διεθνώς ως απρόσφορο στην ηλεκτροπαραγωγή. Ακόμα και ως σχεδιαστική σύλληψη με δεδομένη την ακαταλληλότητά του για την ηλεκτροπαραγωγή είναι πρωτάκουστο.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας, τ.καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημ. Παπανίκας, επανέρχεται στο θέμα, επισημαίνοντας ότι, το Ενεργειακό Κέντρο Αστακού παρουσιάζει καίριες τεχνικές αβεβαιότητες και τεχνολογική διακινδύνευση. Είναι ένα έργο χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, έχει περισσότερο μεταπρατικό παρά παραγωγικό χαρακτήρα με συνέπεια να μην προκύπτει ξεκάθαρο συνολικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο και την εθνική οικονομία.
Ειδικότερα ο καθηγητής, μετά από την τεχνική-επιστημονική μελέτη του θέματος, τονίζει:
1. Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο του Κατάρ στη μεγάλη ποσότητα των 6,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υπερδιπλασιάζει τιςετήσιες εισαγωγές και ανατρέπει την αγορά Φ.Α. στη χώρα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η γνώμη, στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα, της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.
2. Σύμφωνα με υπουργικές ανακοινώσεις στον θερμοηλεκτρικό σταθμό –άγνωστο πως-θα συλλέγουν, θα υγροποιούν και εν μέρει θα διοχετεύουν το διοξείδιο του άνθρακα σε θερμοκήπια για να καλλιεργούν φύκια με σκοπό την παραγωγή βιοελαίων. Εάν τελικώς αυτή η επιδίωξη δεν είναι για να ...‘πρασινίσουν το χάπι’, τότε θα χρειαστούν τεράστιες εγκαταστάσεις για να απορροφηθεί η θηριώδης εκπομπή των τεσσάρων(4) εκατομμυρίων τόνων διοξιδίου του άνθρακα από τα καυσαέρια του υγραερίου. Αρκεί φυσικά να μη συμβεί διαρροή του διοξειδίου, η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική. Γεγονός είναι πάντως ότι αυτός ο τρόπος παραγωγής βιοελαίου ευρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και δεν υπάρχουν εφαρμόσιμα αποτελέσματα για ασφαλή και αποδοτική μαζική παραγωγή.
3. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) διαπιστώνει , ότι οι δραστηριότητες του Ενεργειακού Κέντρου θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο Τοπίο, στο Έδαφος, στα Επιφανειακά Νερά, στο Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον, στο Θαλάσσιο Περιβάλλον, στο Ακουστικό Περιβάλλον και στην Βιομηχανική Ασφάλεια. Κατά συνέπεια αναμένονται ασφυκτικές καταστάσεις, όπως στα μεγάλα Ενεργειακά Κέντρα (Μεγαλόπολη, Πτολεμαΐδα). Εξάλλου οι εγκαταστάσεις υγροποιημένων αερίων εντάσσονται στη ανώτατη κατηγορία επικινδυνότητας, οπότε ο Αστακός θα υπόκειται σε Κανονισμούς για την πρόληψη Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης, γνωστών ως Β.Α.Μ.Ε. δεδομένης μάλιστα της σεισμικότητας της Δυτ. Ελλάδας.
4. Το οικονομικό αντικείμενο του έργου θα υπερβεί τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι ο προβλεπόμενος αριθμός των μόνο 140 (εκατόν σαράντα) απασχολουμένων κατά την πλήρη λειτουργία του Κέντρου είναι απογοητευτικός. Αυτό το πενιχρό όφελος είναι η ένδειξη, ότι σύμφωνα με την αραβική εμπορική ρήση, διεθνώς γνωστή με την πολυσήμαντη έκφραση ‘the pie is big’, μοιράζονται μεν κομμάτια σε ορισμένους αλλά στην προκειμένη περίπτωση το μικρότερο προορίζεται για τους κατοίκους της περιοχής. Αλλά και για την εθνική οικονομία δεν προμηνύεται επαρκές όφελος ένεκα της μικρής προστιθέμενης αξίας και του διαμετακομιστικού-μεταπρατικού χαρακτήρα του εγχειρήματος, το οποίο επιπρόσθετα βασίζεται σε εξαγωγές εξαρτώμενες από ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και Φ.Α. της Ιταλίας και άλλων χωρών με συνέπεια την διαρκή επισφάλειά του.
5. Αξιοπαρατήρητη είναι η μεθόδευση της μεγαλοεπιχειρηματικοτήτας, που δεν υποχώρησε μετά την αποτραπείσα εγκατάσταση των ‘πετροχημικών’ στο γειτονικό του Αστακού, Νιοχώρι το 1978-80 από τους κατοίκους της περιοχής με την υποστήριξη του ΤΕΕ. Δημιούργησε με επιτυχία την ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ .Αστακού αλλά επανακάμπτει τώρα με το θηριώδες Ενεργειακό Κέντρο συστρατεύοντας τρεις τράπεζες (της μιας ο πρόεδρος ήταν διοικητής της επενδυτικής δημόσιας τράπεζας ΕΤΒΑ, που χρηματοδότησε το έργο στη δεκαετία ‘80), ένα διυλιστήριο με νέο πρόεδρό του πρώην υπουργό και με μέλος του Δ.Σ. τον σύμβουλο ‘πράσινης’ ενέργειας της Υπουργού Περιβάλλοντος. Ο πολύφερνος εταίρος από το Κατάρ επενδύει τα περισσεύματα από την σχεδόν τριπλάσια τιμή πετρελαίου και Φ.Α. στη περίοδο της κρίσης.
6. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα λιγότερο ορθολογική ενεργειακή πολιτική που διαμορφώνουν περιστασιακές υπουργικές πρωτοβουλίες εν ονόματι μιας δήθεν ‘πράσινης’ ανάπτυξης. Είναι συζευγμένες με επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία ευνοούνται από το αβέβαιο μέλλον της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από τον εγχώριο λιγνίτη, καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζει το κλείσιμο τουλάχιστον τεσσάρων εργοστασίων της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία μέχρι το 2020.
7. Η Μ.Π.Ε- με βασικές ελλείψεις-καλύπτει μέρος μόνο των εγκαταστάσεων αλλά η άνωθεν επίσπευση δεν αφήνει περιθώρια απόρριψης. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, που συνεδρίασε υπό την πιεστική παρουσία εκπροσώπων των επενδυτών και των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε πλήρη σύμπνοια, προενέκρινε τη μελέτη.
Να σημειώσουμε ότι, το υπόμνημα με τις σοβαρότατες ενστάσεις-καταγγελίες του καθηγητή Παπανίκα προς τον νομάρχη δεν λήφθηκε υπόψη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου