του Σάββα Καλεντερίδη
Τελικά χρειάζεται να έχει κανείς πολύ θράσος, για να συνεχίζει να διαβαίνει καθημερινά το κατώφλι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αφού έχουν αποκαλυφθεί επαφές του με τον ισχυρό άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ενώ μένει προς απάντηση το ερώτημα, γιατί το κόμμα του τού έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου βουλευτή, ενώ είχαν δει το φως της δημοσιότητας και είχαν αποκαλυφθεί τέτοιες σχέσεις. Μήπως για να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι οι επαφές αυτές πραγματοποιούνταν εξ ονόματι του κόμματος και για το ίδιο το κόμμα; Άλλη λογική εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί, αφού αυτό που κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια, δεν μπορεί να είναι ο μπούφος που έμαθε να μιλάει ...αγγλικά.
Αναφερόμαστε στον κ. Γείτονα, το όνομα του οποίου, την περίοδο που ήταν ταμίας του ΠΑΣΟΚ, ήταν όλως τυχαίως στη λίστα των επισκεπτών του ισχυρού άνδρα της Siemens, όπως δήλωσε ο ίδιος στην εξεταστική της βουλής.
Αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας τα όσα κατέθεσαν στην εξεταστική οι κ.κ. Γείτονας και Σημαιοφορίδης καθώς και τις δηλώσεις βουλευτών της Αριστεράς που μιλούν...
για συγκάλυψη, συμψηφισμό και εμπαιγμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην αρμόδια εξεταστική της βουλής, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία μας έχει πληγωθεί από άφρονες ενέργειες πολιτικών, που κατήντησαν τα κόμματα άντρο συμμοριών, που συναλλάσσονται κάτω από το τραπέζι με επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, και όλα αυτά στην πλάτη του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα του οποίου είναι υποχρεωμένα να υπηρετούν, πάντα με το αζημίωτο, αφού ο ελληνικός λαός τους πληρώνει αδρά, μέσω της χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό κορβανά αλλά και της ίδιας της Ελληνικής Βουλής.
Τα κόμματα και οι πολιτικοί είναι -ή για την ακρίβεια πρέπει να είναι- εθνικό κεφάλαιο και κεφάλαιο ηθικής, για να υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας.
Όταν εξευτελίζονται στις πόρτες επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, εκβιάζοντας ή ζητιανεύοντας και πολύ περισσότερο όταν δεν παραιτούνται και συνεχίζουν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, ενώ έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος τους, κόμματα και πολιτικοί, από εθνικό κεφάλαιο και κεφάλαιο ηθικής μετατρέπονται σε συμμορίες απάτριδων γκάγκστερς που εξυπηρετούν ευτελισμένα και ιδιοτελή συμφέροντα, αποστερώντας από τη χώρα την πολύτιμη δύναμη της πολιτικής.
Η εθελούσια παραίτηση και αποχώρηση, είναι μια πράξη ευθύνης για όλους αυτούς που πρόδωσαν το λαό και τη χώρα και ταυτόχρονα η μοναδική υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και την πατρίδα.
Ξέρουν αυτοί ποιοί είναι, όπως τους ξέρει και ο λαός.
Αν δεν τους νοιάζει το μέλλον και η πορεία της χώρας, ας σκεφτούν τουλάχιστον τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία, η οποία ήδη τους έχει γυρίσει την πλάτη, ενώ σιγοβράζει μια φωτιά που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει, αν συνεχίσουν τον ίδιο χαβά, που θα έλεγε και ο φίλος μας Ερντογάν!
Διαψεύδουν τον Χριστοφοράκο
Οι Κ.Γείτονας και Κ. Σημαιοφορίδης κατέθεσαν στην Εξεταστική για τη Siemens
Ως δολοπλοκία και κατασκευές του φυγόδικου πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μιχάλη Χριστοφοράκου με στόχο να μπλέξει τα πολιτικά κόμματα, για να διασωθεί ο ίδιος από τη γερμανική Δικαιοσύνη, χαρακτήρισε ο βουλευτής και πρώην επικεφαλής του Οικονομικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας τους ισχυρισμούς του Χριστοφοράκου το περυσινό καλοκαίρι, ότι δωροδόκησε τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του.
- Από την αρχή ήταν ηλίου φαεινότερο ότι επρόκειτο για μεθόδευση με βάση την υπερασπιστική στρατηγική που είχε χαράξει, δήλωσε για τον Μ. Χριστοφοράκο με την έναρξη της εξέτασής του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens o κ. Γείτονας, κάνοντας λόγο για «εξόφθαλμες συκοφαντίες στο πρόσωπό του και αναλήθειες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία».
Ο μάρτυρας είπε ότι συναντήθηκε με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens μία ή δύο φορές στη Βουλή -και όχι στο πολιτικό του γραφείο, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο Χριστοφοράκος- όταν ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Προστασία του Απορρήτου των Επικοινωνιών, με θέμα ακριβώς την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.
Κατά τα άλλα διέψευσε οποιαδήποτε σχέση, η οποιεσδήποτε επαφές με τον Χριστοφοράκο, σύμφωνα με όσα περιέχονται στο ημερολόγιό του: «Τις μεμονωμένες αναφορές κι εγώ προσπάθησα να τις εξηγήσω, αλλά δεν μπόρεσα», είπε.
Διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς Χριστοφοράκου ότι «τα κόμματα στην Ελλάδα προσέφεραν ασπίδα προστασίας στην εταιρεία του εν είδει αντισυμβαλλομένου για τις χορηγίες που δίδονταν σε προεκλογικές περιόδους»:
«Κανείς δεν μπορεί να εμπλέξει το ΠΑΣΟΚ στη δική μου περίοδο ούτε και το όνομά μου. Έχω χτίσει αυτό που είμαι λιθαράκι-λιθαράκι κι έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με βάση τους νόμους και τους κανόνες της ηθικής».
Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που προχώρησα σε αγωγή, είπε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι «όσο ήμουν εγώ στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, δεν πήραμε λεφτά από τη Siemens, ούτε μπήκε μαύρο χρήμα στα ταμεία του κόμματος».
Ταυτόχρονα απέφυγε να σχολιάσει τα 1 εκατ. μάρκα που ομολόγησε ότι πήρε από τη Siemens για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Τσουκάτος: «Δεν ήταν οικονομικός υπεύθυνος, ήταν σε προηγούμενη κατάσταση και δεν εκφράζω καμία άποψη. Άλλωστε το θέμα έχει πάει στη Δικαιοσύνη. Ό,τι λέει ο νόμος προσπαθούσαμε να το τηρήσουμε. Τώρα, αν κάποιος δεν το τήρησε, δεν μπορεί να το ξέρει κανένας».
Την εκτίμησή του ότι η εξέταση του κ. Γείτονα δεν συνεισέφερε τίποτε στην αναζήτηση της αλήθειας «αφού ερωτήσεις τέθηκαν, αλλά απαντήσεις δεν ελήφθησαν», εξέφρασε ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, ενώ αντιθέτως η Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε το γεγονός ότι ο βουλευτής είναι ο μόνος που στράφηκε με αγωγή κατά του Χριστοφοράκου.
«Ζήσαμε τις πράξεις ενός στημένου έργου που οδηγεί στη συγκάλυψη και στον συμψηφισμό», σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι «όλα είναι αυτονόητα, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια».
Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ Κώστας Σημαιοφορίδης που κλήθηκε στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά του κόμματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όταν ο τότε πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής του ζήτησε να αναλάβει γενικός διευθυντής στο κόμμα εκείνος του απάντησε:
«Ευθυνόφοβος δεν υπήρξα ποτέ, αλλά ότι θα αναλάβω την ευθύνη υπό έναν όρο: Δεν ήθελα να έχω καμία απολύτως σχέση με την οικονομική διαχείριση του κόμματος και τούτο γιατί δεν είχα ποτέ αγαθές σχέσεις με τα οικονομικά».
Βρέθηκε η φόρμουλα και τα οικονομικά τα ανέλαβε η οικονομική επιτροπή του κόμματος και τη διαχείριση ο εκλιπών σήμερα Γιάννης Βαρθολομαίος.
Εξάλλου σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον πρόεδρο της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη γνωστοποιήθηκε ότι η μητρική εταιρεία Siemens θα αποστείλει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το ανακριτικό υλικό της ελεγκτικής εταιρείας Debevoise & Plimpton, καθώς και κατάλογο με τις καταχωρήσεις ονομάτων προσώπων που έλαβαν ως δώρα οικοσκευές από την εταιρεία.
Εξάλλου η Siemens A.G. δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει την εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει τους πρώην υπαλλήλους της εταιρείας Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ.
Τέλος, ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι απέστειλε στον εισαγγελέα στοιχεία που προέκυψαν από το ανακριτικό έργο της Επιτροπής και είναι επιβαρυντικά για τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου