Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Αλέξης Τσίπρας - «Aλμα στο κενό κάνουν όσοι αποχώρησαν»

Οι πολίτες έδωσαν εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο με 13 βουλευτές. Δεν έδωσαν εντολή διασπάσεων ούτε αποχωρήσεων.

«Δεν πρόκειται να μπούμε σε πόλεμο φθοράς» με την ανανεωτική πτέρυγα, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής, προσθέτοντας ότι «η πορεία τους θα κριθεί από τη ζωή, όπως θα κριθεί και η στάση του καθενός μας». Ο κ. Τσίπρας πάντως επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για την αποχώρηση είχαν ληφθεί πριν από το συνέδριο, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι απαιτείται νέο πολιτικό συμβόλαιο και ότι «πρέπει να σταματήσει το κρυφτούλι». Προσθέτει δε με έμφαση ότι «δεν περισσεύει κανείς», αλλά «αυτό δεν εμποδίζει τους υπόλοιπους να προχωρήσουν».


 Θεωρείτε ότι ήταν αναπόφευκτη η ρήξη με την ανανεωτική πτέρυγα;

Θεωρώ το ακριβώς αντίθετο. Οι αναπόφευκτες ρήξεις γίνονται συνήθως πάνω σε σαφείς στρατηγικές διαφοροποιήσεις. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, ούτε από την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου μας για την Ευρώπη, ούτε από το πρόγραμμά μας για την έξοδο από τη κρίση. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, όμως, είχε λάβει τις αποφάσεις της πολύ πριν από το Συνέδριο. Γι' αυτό και έψαχνε για κόκκινες γραμμές σε ζητήματα οργανωτικά, προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία διακριτής πολιτικής και στρατηγικής πλατφόρμας που να δικαιώνει την επιλογή της αποχώρησης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι ο κατακερματισμός αλλά η ευρύτερη δυνατή ενότητα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να μπούμε σε πόλεμο φθοράς. Η πορεία τους θα κριθεί από τη ζωή, όπως θα κριθεί και η στάση....
του καθενός μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που περιμένει η κοινωνία από την Αριστερά και εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

Οταν εσείς λέτε ότι έχει ακυρωθεί το «ιδρυτικό συμβόλαιο» του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να μην επικαλείται η Ανανεωτική Πτέρυγα ότι αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία του ΣΥΝ;

Γιατί άλλο πράγμα η συμμαχία μας που αντιμετωπίζει προβλήματα και πρέπει να τα διορθώσουμε και άλλο το κόμμα μας που είναι εδώ και 20 χρόνια το κοινό μας σπίτι. Δεν εγκαταλείπεις το σπίτι σου επειδή οι διπλανοί κάνουν φασαρία. Εκτός κι αν έχεις κάπου καλύτερα να πας. Δεν το πιστεύω, όμως. Το μέλλον θα δείξει, αλλά νομίζω ότι οι σύντροφοι κάνουν άλμα στο κενό. Τα περί αλλοίωσης της φυσιογνωμίας είναι απλά προσχήματα. Αν όχι, θα όφειλαν προεκλογικά, μόλις 8 μήνες πριν, να μην μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημάνατε ότι αλλοιώνεται η λαϊκή εντολή με την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών. Θέτετε θέμα παραίτησης και από τη βουλευτική έδρα;

Αυτό είναι θέμα συνείδησης και ο καθένας ακολουθεί αυτό που η συνείδησή του ορίζει. Δεν θα κάνω υποδείξεις. Λέω μόνο ότι όσο κι αν κάποιος επικαλείται τον αριθμό των σταυρών που συγκέντρωσε προσωπικά, το τελικό αποτέλεσμα οφείλεται σε μια συλλογική προσπάθεια αριστερών ανθρώπων. Οι πολίτες στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ με κριτήριο αυτό που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, με τις διαφορετικές απόψεις και τα διαφορετικά πολιτικά του ρεύματα. Κι αν είμαστε στη Βουλή, είμαστε γιατί μας ψήφισαν πολίτες από τον Εβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο, εκεί όπου γνώριζαν ότι όσους επιλέγουν δεν έχουν δυνατότητα να εκλεγούν. Και αυτοί οι πολίτες έδωσαν εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο με 13 βουλευτές. Δεν έδωσαν εντολή διασπάσεων ούτε αποχωρήσεων.

Εννοείτε ότι βλέπετε πιθανή τη συνεργασία τους και με το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη;

Δεν ξέρω αν μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχουν έρθει πιο κοντά σε αυτές τις απόψεις ή θα επαναλάβουν όσα είχε δηλώσει τον Νοέμβρη ο σύντροφος Φώτης Κουβέλης περί διερεύνησης συνεργασίας και με το ΠΑΣΟΚ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό αφορά τους ίδιους. Θα το δούμε. Εμείς θεωρούμε ότι η όποια συνεργασία οφείλει να είναι αξιόπιστη στις αρχές, τα προγράμματα και τα πρόσωπα. Και με βάση αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε.

Και με τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ;

Βεβαίως. Υπολογίζοντας φυσικά ότι ο κάθε διαφωνών μπορεί να έχει τις δικές του αφετηρίες και τις δικές του πολιτικές θέσεις. Αλλά βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, στην οποία κανένα κοινωνικό δικαίωμα δεν θεωρείται πλέον δεδομένο. Αυτά που γίνονται μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω. Για να μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Και είναι προφανές ότι κάθε φωνή που διαφοροποιείται από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, τη γραμμή καταναγκασμού στο περίφημο «μνημόνιο», είναι φωνή που μας ενδιαφέρει.

Κύριε Τσίπρα, αναλάβατε τη δέσμευση στο συνέδριο ότι θα «ξεκαθαρίσετε» το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα είπατε ότι η πρόταση του κ. Παπαδημούλη εμπεριέχεται στην ομιλία σας. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε;

Στην Αριστερά δεν υπάρχουν προσωπικές πρωτοβουλίες ή δεσμεύσεις. Υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις και εν προκειμένω συνεδριακές. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, τόσο εγώ όσο και συνολικά η ηγεσία του ΣΥΝ, είναι να εφαρμόσουμε την πολιτική απόφαση του 6ου Συνεδρίου, που μιλά για ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Να σταματήσουμε αυτό το κρυφτούλι μέσα στο συμμαχικό μας σχήμα, γιατί προσβάλλει βαθύτατα τον κόσμο της Αριστεράς και υπονομεύει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο και σε κοινό πολιτικό σχέδιο και κυρίως να συμφωνήσουμε ότι θα το εφαρμόζουμε όλοι. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Περισσεύει μονάχα όποιος από μόνος του θέλει να περισσεύει. Αυτό όμως δεν μπορεί να εμποδίζει τους υπόλοιπους να προχωρήσουν.

Σας γίνεται κριτική ότι εγκαταλείψατε τον αριστερό ευρωπαϊσμό και τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου. Τι απαντάτε;

Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό το σκέλος της κριτικής. Είναι εγκατάλειψη του αριστερού ευρωπαϊσμού η κομβική συμμετοχή μας στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ή η θέση ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέα θεμέλια; Για παράδειγμα, η υποστήριξη στη συνθήκη της Λισαβόνας, τις καταστροφικές συνέπειες της οποίας βλέπουμε τώρα μπροστά στην κρίση, δεν είναι αριστερός ευρωπαϊσμός. Είναι στείρος, δογματικός και βαθύτατα συντηρητικός ευρωπαϊσμός. Είναι ο ευρωπαϊσμός της χρεοκοπημένης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα της δεξιάς, μας οδηγούν στον Ατλαντισμό και στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Οσο για τον δημοκρατικό δρόμο, σας παραπέμπω στο προοίμιο του ογκώδους και λεπτομερούς προγράμματός μας, στις αναλυτικές προτάσεις μας και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας.

Στη θέση του δικομματισμού που καταρρέει

Υπάρχει ύλη για δημιουργία νέου αριστερού πόλου
 
Σας ασκείται κριτική ότι δεν έχετε εναλλακτική πρόταση για την οικονομία.
Εχετε συνειδητοποιήσει τι έκτασης αλλαγές προωθούνται τώρα στην Ελλάδα; Κράτος και εργοδότες αποσύρονται ουσιαστικά από την τριμερή κοινωνική ασφάλιση οδηγώντας σε ένα σύστημα που θα διανέμει προνοιακά επιδόματα, μετά από 40 χρόνια εργασίας.
Η αποζημίωση για τις απολύσεις ουσιαστικά καταργείται, το ίδιο στην πράξη και οι συλλογικές συμβάσεις, αφήνοντας τους εργαζόμενους εντελώς απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Το νερό, το τρένο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια μετατρέπονται σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Αλίμονο αν όλα αυτά είναι μονόδρομος. Εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν. Τις καταθέτουμε με συνέπεια σε κάθε βήμα.
Μιλήσαμε για ασπίδα προστασίας της κοινωνίας, για εσωτερικό δανεισμό, για εναλλακτικές πηγές δανεισμού, για έκδοση ευρωομολόγου, για σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσα από μια αναπτυξιακή διαδικασία. Σε λίγα χρόνια θα βγαίνουν και θα λένε «ίσως έπρεπε να τα είχαμε δει πιο σοβαρά όλα αυτά». Γιατί το πρόβλημα δεν είναι οι εναλλακτικές προτάσεις. Το πρόβλημα είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων μέσα στην κοινωνία. Με μια κοινωνία φοβισμένη, γιατί να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις; Αφού αυτές που έχουν είναι ακριβώς στα μέτρα τους. Αν όμως ο κόσμος βγει στους δρόμους, θα το ξανασκεφτούν. Αυτό είναι το κλειδί. Οι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, όταν υπάρχει η πίεση από τα κάτω που θα τις επιβάλει.

Στις φήμες περί χρεοκοπίας της χώρας τι λέτε;

Υπάρχουν από τη μια οι κερδοσκόποι. Οι περίφημοι «οίκοι αξιολόγησης» και οι διασυνδέσεις τους. Ολοι αυτοί είναι φυσικό να επενδύουν σε ακραία σενάρια, γιατί από αυτά θα αντλήσουν το περισσότερο κέρδος.
Από την άλλη μεριά, αν και η κυβέρνηση διαψεύδει, υπάρχει μια ολόκληρη εκστρατεία πειθάρχησης. Καθίστε φρόνιμα, δεχτείτε αδιαμαρτύρητα αυτά που κάνουμε, γιατί δεν απέχουμε πολύ από το να γίνουμε Αργεντινή.
Θεωρώ ότι οι εξελίξεις κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ισχυρή θα είναι η αντίδραση του κόσμου, η αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή. Αν αυτή η αντίδραση εκφραστεί μαζικά, θα είναι αποτελεσματική. Και όλοι αυτοί που οραματίζονται σήμερα μια Ευρώπη ύφεσης, φτώχειας και ανεργίας θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω. Αυτό είναι μήνυμα της Αριστεράς. Το σχέδιό τους σταματάει στο σημείο που η κοινωνία θα αντιδράσει. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μιλάτε για νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Πώς εκφράζεται αυτό;

Είναι προφανές ότι το πολιτικό σκηνικό καταρρέει. Και αυτόματα γεννιέται το ερώτημα τι θα έρθει στο προσκήνιο μετά. Οι σκέψεις για κυβερνήσεις «τεχνοκρατών» ή ακόμα και «επιχειρηματιών», οι γιαλαντζί οικουμενικές, ούτε κοινωνική συναίνεση μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε διέξοδο να δώσουν. Αυτό που διεκδικούμε εμείς είναι μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Και μια τέτοια πλειοψηφία μπορεί να σχηματιστεί μέσα από τους σημερινούς κοινωνικούς αγώνες που υπερασπίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα και διεκδικούν εναλλακτικές λύσεις.
Στο πολιτικό πεδίο θεωρούμε ότι η Αριστερά πρέπει να βρει κοινό βηματισμό με δυνάμεις που αμφισβητούν ανοιχτά τη σημερινή πολιτική, είτε αυτές προέρχονται από τον οικολογικό, είτε από τον σοσιαλιστικό χώρο. Και να δημιουργήσουν έναν νέο πόλο στα αριστερά του πολιτικού συστήματος, που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του καταρρέοντος δικομματισμού. Η πρώτη ύλη για έναν τέτοιο πόλο υπάρχει. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε αποφασιστικά στα βήματα που απαιτούνται για τη συγκρότησή του.

Παναγιώτης Τσούτσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: