Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η μίζα θέλει... καλοπέραση

Οι... περίεργες, εκλεπτυσμένες και εξωτικές γεύσεις κυριαρχούσαν στα τραπέζια που παρέθετε η Siemens σε εκλεκτούς καλεσμένους, τα οποία βοηθούσαν με τον τρόπο τους να... προχωρούν τα επιχειρησιακά σχέδια της εταιρείας. Αν και, όπως πολύ φυσικά λένε άνθρωποι που ασχολούνται με την υπόθεση, αλλά και βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, «δεν μπορούν να ποινικοποιούνται οι κοινωνικές σχέσεις», ωστόσο κανείς δεν δίνει κάτι για να μην πάρει κάτι άλλο. Σε αυτό δεν αποτελούν εξαίρεση και τα events που διοργάνωνε η Siemens, κάτι που άλλωστε είναι δεδομένο ότι έκαναν και άλλες, αντίστοιχες εταιρείες της αγοράς.
Ενα από τα δείπνα που διοργάνωσε ο Μ. Χριστοφοράκος στο σπίτι του ήταν αυτό στις 3 Απριλίου του 2006, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, αλλά και αξιωματούχοι από τη Γερμανία. Το μενού της βραδιάς.....
το επιμελήθηκε γνωστό εστιατόριο της Αθήνας, σε συνεννόηση -ως είθισται- με την πρώην γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, ενώ υπήρχε και ειδικό μενού κατεξοχήν νηστίσιμο.

Εκλεκτά ορεκτικά

Τα ορεκτικά της βραδιάς επιλέχθηκαν μεταξύ: «φωλιάς από χόρτα του αγρού και αβγά ορτυκιού με μαύρη τρούφα από τη Norcia και gratin από παρμεζάνα», «διαλογής από αλλαντικά του Monte Fumaiolo, προσούτο του βουνού, σαλάμι finochiova, cacciatorini και μους από πρόβειο τυρί», «φουα-γκρά μαριναρισμένο με εσπεριδοειδή και λιαστό κρασί albana με μαρμελάδα από κρεμμύδι και πορτοκάλι», «carpaccio ροφού από το Δραγονήσι ντρεσαρισμένο με lime και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με κάπαρη και τοματίνια Σαντορίνης», «ζεστής σαλάτας από χταπόδι και ελιές με τραγανό φύλλο, με ζεστό bloody mary και σαλάτα εποχής». Σειρά έχουν τα «πρώτα πιάτα», τα οποία επιλέχθηκαν από: «οστρακοειδή, μαλάκια, θαλασσινά με λαχανικά και σαφράν», «επιλογή μανιταριών σε συνδυασμό με μανιτάρια porcini και champignon», «τοματίνια στον φούρνο με άρωμα πορτοκαλιού και δυόσμο».

Και περνώντας στα «κυρίως πιάτα», αυτά επελέγησαν από: «φρέσκες γαρίδες τυλιγμένες με lardo di colonnata, αρωματικά βότανα, πουρέ από φασόλια cannelloni, αρωματισμένο με βανίλια και μικρή σαλάτα», «φιλέτο γλώσσας στον ατμό με σπιτικό αβγοτάραχο, πουρέ πατάτας αρωματισμένο με chives, μαντζουράνα και σάλτσα λεμονιού», «escalope από ψάρι ημέρας με κινέζικο τσάι, φουα-γκρά και ξηρούς καρπούς, παντζάρια και αμπελοφάσουλα», «Tagliata alla Toscana από μοσχαρίσιο φιλέτο κυκλαδίτικο με λαχανικά στη σχάρα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με δενδρολίβανο», «φιλέτο από ζαρκάδι με chutney από πιπεριές, μαριναρισμένα κρεμμυδάκια στιφάδο, σάλτσα από μπαλσάμικο και καφέ panama με πατάτες κουφί», αλλά και τη σπεσιαλιτέ του εστιατορίου «στήθος πάπιας με φιρίκια καραμελωμένα, τραγανή παντσέτα, ragout μανιταριών και σάλτσα από vinsanto Σαντορινιό».

Το νηστίσιμο μενού που προτείνεται, ώστε να καλυφθούν όλες οι προτιμήσεις των υψηλών καλεσμένων, εν όψει προφανώς της νηστείας του Πάσχα, περιλαμβάνει πιάτα όπως «gazpacho με αφρό από μοτσαρέλα», «ραβιόλια γεμιστά με ricotta, παρμεζάνα και σπανάκι με φρέσκο βούτυρο και άρωμα φασκόμηλο», «ζεστή σαλάτα με καραβίδα Ευβοίας με catalana από λαχανικά εποχής» και «φραουλοσαλάτα αρωματισμένη με βανίλια, mousse από τυρί mascarpone και φύλλο από καρύδια».

Το κόστος

Οι τιμές των συγκεκριμένων γευμάτων ήταν ιδιαίτερα «τσουχτερές», αλλά προφανώς για τη Siemens αυτό δεν είχε και μεγάλη σημασία, αφού τα... ανταλλάγματα από τις... δράσεις αυτές ήταν πολύ σημαντικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την προηγούμενη λίστα το πιο φθηνό ορεκτικό χρεωνόταν 12,90 ευρώ και το πιο ακριβό 22,90 ευρώ.

Αντίστοιχα, τα πρώτα πιάτα ξεκινούν από 15,90 ευρώ έκαστο και φθάνουν μέχρι και τα 24,90 ευρώ. Για τα κυρίως πιάτα, τέλος, το κόστος ξεκινά από 24,90 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 34,90 ευρώ. Ετσι, ένα μέσο δείπνο με ένα πιάτο ανά κατηγορία φτάνει περίπου τα 70 ευρώ κατ’ άτομο.

Το ίδιο πλούσια ήταν και τα γεύματα που διοργάνωνε η Siemens σε εστιατόρια. Δύο τέτοια δείπνα διοργάνωσε η εταιρεία το φθινόπωρο του 2007, μάλιστα έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα στη Γερμανία του σκανδάλου που αποκάλυπτε τα περίφημα «μαύρα» ταμεία της Siemens και τις πρώτες αποκαλύψεις για τις «διαδρομές» των «μαύρων» χρημάτων. Και τα δύο δείπνα (το ένα στα μέσα Σεπτεμβρίου και το άλλο στα μέσα Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν σε γνωστό εστιατόριο των βορείων προαστίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: