Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Τελεσίγραφο για πώληση του 40% μονάδων της ΔΕΗ από την τρόικα

Έτοιμο τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να προχωρήσει ταχέως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έχει η τρόικα και προτίθεται να το περιλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο. 
Σύμφωνα με αυτές, το προσάρτημα (Αnnex) θέτει τελεσίγραφο μέχρι τον Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει τους διαγωνισμούς για την πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης του 40% των λιγνιτικών της, μαζί με τα ορυχεία που τις εξυπηρετούν. Η διαδικασία εκποίησης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο (!), χρονοδιάγραμμα- εξπρές για τα ελληνικά δεδομένα. Το προσάρτημα αναφέρεται και στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ από την επιχείρηση, μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Κοινοτική Οδηγία που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών- μελών να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο άλλες, λιγότερο επώδυνες λύσεις (δίκτυα σε έναν ανεξάρτητο διαχειριστή, παραμονή της κυριότητάς τους στην επιχείρηση υπό μορφή θυγατρικής).

Η διοίκηση τής ΔΕΗ πρότεινε επίσης τη μετοχική συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που....
έχει δρομολογήσει να κάνει, την ανταλλαγή μονάδων της με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς επίσης τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων (Βεύης, Ελασσόνας και Βεγόρας) αποκλειστικά σε ιδιώτες. Την τελευταία αυτή πρόταση λέγεται ότι η υπουργός την απέρριψε λόγω της απόφασής της για τον περιορισμό της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος. Ενα μείγμα από τις παραπάνω προτάσεις, μαζί με τη δέσμευση για αναδιαρθρώσεις των τιμολογίων στη λιανική (αυξήσεις στα οικιακά- αγροτικά, μειώσεις στα εμπορικά) εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σήμερα στους κοινοτικούς ο γ. γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης. Στο μεταξύ, χθες το βράδυ η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαπακωσταντίνου διαμηνύοντάς του ότι θέμα πώλησης μονάδων συνεπάγεται πολυήμερο μπλακάουτ σε όλη τη χώρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους οικονομική ύφεση τέλος, άρχισαν οι επενδύσεις.

http://lamogios.blogspot.com