Με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του ΚΚΕ, υπερψηφίστηκε την Πέμπτη με ψήφους 53 έναντι 47 στην Ολομέλεια η αναδιατυπωμένη τροπολογία που παγώνει για έναν χρόνο την δυνατότητα χορήγησης αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και περιορίζει κατόπιν για δύο χρόνια τις αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς στη μεταβολή του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.
Στην ίδια διαδικασία εγκρίθηκε και η ρύθμιση για αποζημίωση των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής με ομόλογα του Δημοσίου.
Υπέρ της ρύθμισης για τις αυξήσεις ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Γιάννης Δημαράς, ενώ εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Στις βολές για κατάργηση της διαιτησίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε η πως η τροπολογία «κατά κανέναν τρόπο δεν καταργεί τον ΟΜΕΔ, ούτε βεβαίως τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά λέει πως, όταν η χώρα είναι σε αυτήν την δημοσιονομική κατάσταση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν πάρει κάποιες εξαιρετικά υπεύθυνες αποφάσεις, ουδείς δικαιούται να φεύγει από αυτές».
«Το 1,2% των αυξήσεων θα καταβαραθρώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;», αναρωτήθηκε ο Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ) εκτιμώντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλάξει τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής αυξήσεων, σε.....
αντιστάθμισμα για τους έμμεσους φόρους και την έκτακτη εισφορά που κατέβαλαν.
«Το νομοθέτημα μας παραπέμπει στην αλήστου μνήμης εποχή Ζαγοριανάκου», σχολίασε ο Σπ.Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Εδώ αποφασίζουμε, διατάσσουμε και απαγορεύουμε να υπάρχουν αυξήσεις για την εργατική τάξη, όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει στο 6%. Πόση είναι η διαφορά των απαγορεύσεων;».
«Δεν έχουμε πειστεί για την τροπολογία αναφορικά με τον ΟΜΕΔ», σημείωσε και ο Θ.Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Δεν καταργείτε τοις πράγμασι την διαιτητική διαδικασία, όταν νομοθετείτε για το πώς θα βγαίνουν οι διαιτητικές αποφάσεις; Ας πούμε καλύτερα, ότι καταργείται η διαδικασία», σημείωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Π.Λαφαζάνης παρατήρησε πως «Δημοκρατία χωρίς συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει και με την τροπολογία, πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου