Συνέντευξη στο blog Salonica Press News:
«Οι λαοί δεν θα επιτρέψουν σε πενήντα και εκατό τεχνοκράτες να γυρίσουν την Ευρώπη στην εποχή του λίθου»
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αν ξεσηκωθεί ο κόσμος στην Ελλάδα και την Ευρώπη τότε το ασφαλιστικό θα αποσυρθεί. «Οι λαοί δεν θα επιτρέψουν σε πενήντα και εκατό τεχνοκράτες να γυρίσουν την Ευρώπη στην εποχή του λίθου» δηλώνει χαρακτηριστικά ενώ τονίζει πως η νέα γενιά είναι η μεγαλύτερη θιγόμενη από το ασφαλιστικό.
Πώς αναμένεται να αλλάξει η ζωή του Έλληνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ;
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν συζήτηση γι αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχει άνθρωπος, νέος ή μεγαλύτερος που να μην θίγεται από τα μέτρα για το ασφαλιστικό. Τόσο σε ό,τι αφορά τα χρόνια ασφάλισης όσο και τον εξευτελισμό των συντάξιμων αποδοχών.
Θέλω όμως να αναφερθώ περισσότερο στα νέα παιδιά, που μπαίνουν τώρα στην αγορά....
εργασίας. Αυτοί λοιπόν, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό θα χρειαστούν 40 χρόνια πλήρους ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα σε μια σύνταξη πείνας.
Δηλαδή ποτέ, αν υπολογίσει κανείς την τρομακτική ανεργία που υπάρχει. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι κόβονται πλήρως τα δικαιώματα από τις νεώτερες γενιές. Και αυτό είναι καταστροφή.
Είναι το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ;
Το έχουν διακηρύξει ανοιχτά ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους. Να αποσύρουν το κράτος από την υπόθεση της κοινωνικής ασφάλισης και ο καθένας να τα βολέψει όπως νομίζει στα γεράματά του. Και φυσικά το πρόβλημα είναι τεράστιο. Για να μπορέσουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, να επιβιώσουν, πρακτικά θα πρέπει να δουλεύουν όσο είναι υγιείς. Αλλιώς θα πρέπει να ζήσουν εις βάρος των παιδιών τους. Επανερχόμαστε στη δεκαετία του 1910.
Αλλά δεν μου αρέσει να μιλάμε για τέλος. Θεωρώ ότι αργά η γρήγορα από αυτή την πολιτική, την οποία φιλοδοξούν να εφαρμόσουν άμεσα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα υπάρξουν τρομακτικές κοινωνικές αντιδράσεις. Αργά η γρήγορα θα ξανασκεφτούν αυτά τα ολέθρια σχέδια. Οι λαοί δεν θα επιτρέψουν σε πενήντα και εκατό τεχνοκράτες να γυρίσουν την Ευρώπη στην εποχή του λίθου.
Οι πολύ σκληρές αλλαγές οφείλονται στο μνημόνιο ή ήταν απολύτως αναγκαίες;
Υποτίθεται ότι όλο αυτό ήταν αναγκαίο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Και ρωτάω. Γιατί είναι αναγκαίο αυτό, και όχι το να επανέλθει η φορολογία των Ανωνύμων Εταιρειών στο 40%, να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία και το χρηματιστήριο, ή να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες; Ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ωρύονται ότι διευκολύναμε τους κερδοσκόπους να μας φέρουν σε αυτό το σημείο, αντί να τους αντιμετωπίσουμε. Και τώρα έρχονται και κόβουν τις συντάξεις από τον κόσμο;
Εμείς δεν αρνούμαστε ότι η ελληνική οικονομία έχει προβλήματα. Αλλά για να τα αντιμετωπίσει χρειάζεται ένα διαφορετικό σχέδιο ανάπτυξης. Και πρωτίστως χρειάζεται να στηριχτούν οι μισθοί, τα χαμηλά εισοδήματα, οι θέσεις εργασίας και το κοινωνικό κράτος. Αλλιώς θα είμαστε μονίμως σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, φτώχειας και ανεργίας και μονίμως θα απαιτούνται και άλλα μέτρα. Να σας πω όμως ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα;
Όλοι αυτοί που μιλάνε για αναγκαιότητες, δηλαδή η «τρόικα», η κυβέρνηση Παπανδρέου και οι αεριτζήδες που αποκαλούνται ευγενικά «αγορές», είναι από την ίδια πλευρά. Συνεννοούνται μια χαρά μεταξύ τους και μετά πάνε στον κόσμο και μιλάει ο καθένας τους για τετελεσμένα που δημιούργησε ο άλλος. Και έτσι κόβουν συντάξεις, μισθούς, θέσεις εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, δικαιώματα. Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει τι γίνεται.
Το ζητούμενο είναι να ορθώσουν το ανάστημά τους και να τους βάλουν στη θέση τους. Αν ξεσηκωθεί ο κόσμος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αυτά τα μέτρα θα αποσυρθούν άρον άρον. Και τότε θα μιλάμε σε εντελώς διαφορετική βάση για το τι είναι αναγκαίο και τι δεν είναι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου