Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ο Γερουλάνος στο Μαξίμου, ο Παμπούκης στην κυβέρνηση

Απογοητευμένος ο Γιώργος προχωρεί σε γενική αναδόμηση.
Στον αέρα ο Παπακωνσταντίνου,αμετακίνητος ο Λοβέρδος.

Τελικά η αναδόμηση στο Μαξίμου θα προηγηθεί του ανασχηματισμού της κυβέρνησης; Είναι ένα ερώτημα που πλέον απασχολεί και κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.
Κι αυτό επειδή εκτός απ' την άσχημη εικόνα της κυβέρνησης προς τα έξω, τα «ξεκατινιάσματα» μεταξύ υπουργών και την αλληλοϋπονόμευση, ο πρωθυπουργός είναι απογοητευμένος και απ' τη λειτουργία του επιτελείου που έχει εγκαταστήσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλλον... απ' τη μη λειτουργία, αφού είναι γενική η αίσθηση ότι τίποτα δεν λειτουργεί, ότι «δεν κουνιέται φύλλο», ότι –μια πιο...
προχωρημένη τοποθέτηση– τα πάντα θυμίζουν «ρεμπέτ ασκέρι». Κανένας συντονισμός, πουθενά. Καμιά ουσιαστική, σοβαρή παρέμβαση, που να αποτρέπει «εμφυλίους».
Και αυτή ακριβώς η εικόνα που, επαναλαμβάνουμε, απηχεί και τις σκέψεις του Γ. Παπανδρέου, τον έχει οδηγήσει στην κατ' αρχήν απόφαση να προχωρήσει σε αναδόμηση του επιτελείου του Μαξίμου, ανεξάρτητα απ' τον χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, για τον οποίο μάλλον δεν έχει ακόμα αποφασίσει, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός ίσως πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, εκεί γύρω στην ημερομηνία των εγκαινίων της ΔΕΘ. Μια «έκπληξη», εφόσον τελικά ο πρωθυπουργός προβεί στην εντός του Μαξίμου αναδόμηση, θα είναι η απομάκρυνση του «αντ' αυτού» Χάρη Παμπούκη.
Πράγματι το κλίμα για τον υπουργό το τελευταίο διάστημα δεν είναι εύφορο. Του καταλογίζουν ότι δεν κάνει το παραμικρό για το βασικό καθήκον που του έχει ανατεθεί, τον συντονισμό δηλαδή της κυβέρνησης, των υπουργών, το «σβήσιμο πυρκαγιών» πριν λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις...

Βέβαια, αν απομακρυνθεί απ' το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο ο Χ. Παμπούκης, δεν θα μείνει και εκτός κυβέρνησης. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να τοποθετηθεί σε άλλη κυβερνητική θέση, όπου έχει επιδείξει αξιοσημείωτες επιδόσεις, όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις απ' το εξωτερικό.
Ένα άλλο πρόσωπο-κλειδί του πρωθυπουργικού επιτελείου, για το οποίο επίσης υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί, είναι αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου.
Όπως έχει ήδη επισημάνει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ο Θ. Πάγκαλος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αποστασιοποιημένος. Δεν έχει εκείνη τη συμμετοχή στα κυβερνητικά πεπραγμένα που θέλει ο Γιώργος.
Οργή υπάρχει εναντίον του συμβούλου του πρωθυπουργού, του Κ. Θέου. Από πολλούς υπουργούς, αλλά και από κομματικά στελέχη. Η οργή αυτή συμπαρασύρει και 1-2 ακόμα συμβούλους του Γιώργου. Οι καταγγελίες για «παραμάγαζα» είναι πολλές...
Μια πρόταση που έχει υποβληθεί στον πρωθυπουργό είναι η συγκρότηση ενός «σφιχτού», ομοιογενούς επιτελείου που θα συντονίζει σε καθημερινό επίπεδο την κυβερνητική δράση, θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, θα εισηγείται στον Γ. Παπανδρέου.
Και αυτό καθίσταται ακόμα περισσότερο αναγκαίο απ' τη στιγμή που ο Γιώργος εμφανίζεται να μην έχει πλήρη πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να μην παρεμβαίνει και ουσιαστικά. Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία ο Γ. Παπανδρέου αποφεύγει να ασχολείται με τα... εσωτερικά και προτιμά τα ταξίδια (και τις επόμενες ημέρες θα λείψει απ' την Ελλάδα)... Πάντως σ' αυτήν την πρόταση εμφανίζεται θετικός ο πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε δεν είναι υπέρ των μονοπρόσωπων σχημάτων, τύπου «Αντώνη Λιβάνη»... Ένα όνομα που συζητείται για να αναλάβει τον ρόλο συντονιστή στο Μαξίμου, είναι αυτό του Π. Γερουλάνου, του οποίου έχει κριθεί θετικό το έργο στα επικοινωνιακά, πριν από τις εκλογές.
Έχει συζητηθεί ακόμα και το όνομα του Γ. Ραγκούση, τον οποίο ο Γιώργος εμπιστεύεται απόλυτα, είναι άλλωστε ένα απ' τα «πουλέν» του. Ωστόσο αυτή η πρόταση σκοντάφτει στο έργο που έχει ακόμα να υλοποιήσει ο Ραγκούσης στο υπουργείο Εσωτερικών, πολύ περισσότερο που τον Νοέμβρη θα γίνουν και οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Έρχεται ο ανασχηματισμός;
Και ο ανασχηματισμός, όπως προαναφέραμε, είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού, αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιήσει τον χρόνο πραγματοποίησής του.
Μια έκπληξη πρώτου μεγέθους, εφόσον ο Παπανδρέου έχει αντιληφθεί το κλίμα το γενικότερο που υπάρχει, θα είναι η απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο δεν θέλει κανένας, ούτε κυβερνητικό, ούτε κομματικό στέλεχος! Βέβαια αποτελεί κι αυτός μια βασική επιλογή του Γιώργου. Και η απομάκρυνσή του θα ήταν ομολογία αποτυχίας. Ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Για την τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών ή στο Μαξίμου. Με την εκτίμηση ότι αν κάτι απ' τα δύο γίνει, θα «χρυσώσει το χάπι»...
Ένα όνομα που συζητείται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, εφόσον απομακρυνθεί ο Παπακωνσταντίνου, είναι αυτό του Γ. Φλωρίδη, αν και υπάρχουν αντιδράσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο... Στη θέση του θα παραμείνει ο Α. Λοβέρδος, προκειμένου να παρακολουθήσει την εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων. Θεωρείται ότι έδωσε εξετάσεις και τα πήγε καλά...
Αντίθετα καθόλου σίγουρη δεν θα πρέπει να αισθάνεται η υπουργός Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου. Εφόσον αντικατασταθεί, για τη θέση της ακούγεται ο Μ. Παπαϊωάννου, αν και σχετική επιθυμία για τη θέση έχει εκφράσει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης...
Σε ό,τι αφορά τέλος την περί πρόωρων εκλογών φιλολογία, μετά και τη σχετική επ' αυτού τοποθέτηση του Χ. Καστανίδη, εκτός απ' την κυβερνητική διάψευση υπάρχουν και πιο «πονηρές» σκέψεις. Δεν είναι δηλαδή λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ίσως ο Χ. Καστανίδης να λειτούργησε σαν «λαγός» του Γιώργου. Έτσι κι αλλιώς το θέμα των πρόωρων εκλογών κάθε άλλο παρά έχει κλείσει οριστικά...

Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: