Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Προσέξτε μην σας καεί στο ζέσταμα ο πρόεδρος Γιώργος.

Διαβάζουμε στο σημερινό Έθνος:  «Προπόνηση» εν όψει ΔΕΘ .

Αν και τόσους μήνες που γυρνάει τα Νησία έχει ακούσει και "καλύτερα".

Προσοχή μην σας καεί στο ζέσταμα ο πρόεδρος Γκίωργκος....

Στοίχημα αποτελεί για τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου η πρόβλεψη των ερωτήσεων που μπορεί να υποβληθούν στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ και η σωστή προετοιμασία του πρωθυπουργού. Το 2009 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε τις εντυπώσεις, τώρα, σε λίγες ημέρες, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί άλλαξε πολιτική και να πείσει δημοσιογράφους και πολίτες πως μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που υπόσχεται.
Για τον λόγο αυτό οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ανέσυραν την ομιλία και τις απαντήσεις του περασμένου έτους και εντόπισαν τα σημεία στα οποία μπορεί να ασκηθεί κριτική: ....

  • Είχατε μιλήσει για αναθέρμανση της οικονομίας.
  • Είχατε πει πως δεν θα παγώσετε τους μισθούς.
  • Είχατε δεσμευθεί ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
  • Είχατε πει ότι δεν αυξηθούν οι εισφορές, δεν θα ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.
  • Είχατε πει ότι λεφτά υπάρχουν, πού πήγαν τα λεφτά;
«Σε όλα αυτά τα θέματα και άλλα πολλά είμαστε ελέγξιμοι», παραδέχονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και δηλώνουν ότι έχουν ήδη ετοιμάσει τα σχέδια απαντήσεων.
Ο Γ. Παπανδρέου θα κατηγορήσει τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή πως έκρυψαν την αλήθεια και εγκατέλειψαν το σκάφος την ώρα που αυτό βυθιζόταν.
Σε ενίσχυση των λόγων του θα επικαλεστεί τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έως έναν βαθμό κάλυπτε την προηγούμενη κυβέρνηση.
Θα υποστηρίξει, ακόμη, ότι ο άλλος δρόμος ήταν η χρεοκοπία. Η χώρα θα αδυνατούσε να δανειστεί και να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.
Ειδική κατηγορία επικριτικών ερωτήσεων εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσουν όσες βασίζονται σε στερεότυπα της εποχής:
  • Ολοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι.
  • Φέρτε πίσω τα κλεμμένα.
  • Να μπει, επιτέλους, κάποιος φυλακή.
Για να απαντήσει σε αυτού του τύπου τα ερωτήματα ο Γ. Παπανδρέου θα επικαλεστεί τις εξεταστικές επιτροπές και τα μέτρα διαφάνειας και αξιοκρατίας που προώθησε η κυβέρνησή του.
Από το νέο σύστημα προσλήψεων έως την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών που θα ακολουθήσουν.
Μαζί του θα έχει στοιχεία και για την οικονομία και την καθημερινότητα. Μπορεί να ερωτηθεί για πολλά θέματα:
  • Παρά τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν βελτιωθεί ούτε η Παιδεία, ούτε η Υγεία, ούτε το επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Παρά τους φόρους τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση.
  • Παρά τις περικοπές τα έξοδα αντέχουν.
  • Ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει κόκκινο.
  • Η ύφεση απειλεί την οικονομία και την κοινωνία.
Για τις θυσίες

Σε όλα αυτά τα θέματα ο πρωθυπουργός θα πει ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και εντείνεται. Θα παρουσιάσει το ποτήρι μισογεμάτο και θα δεσμευθεί ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο.
Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να απαντήσει σε ερωτήματα για το ΠΑΣΟΚ, τις σχέσεις του με κορυφαία στελέχη, την πολιτική των συνεργασιών, τις απόψεις του για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τη στρατηγική των δημοτικών εκλογών και... το πότε σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ηγεσία!
«Ο Κ. Σημίτης είχε πει πως δύο θητείες είναι αρκετές» ενδέχεται να του θυμίσει κάποιος δημοσιογράφος, σύμφωνα με τις «υποψίες» των συνεργατών του.
«Εχω πει πως δεν με ενδιαφέρει η επανεκλογή μου, θέλω να βγάλω την Ελλάδα από την κρίση», θα απαντήσει, αν αποδεχθεί τη συγκεκριμένη εισήγηση ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό θα απορρίψει κάθε ιδέα για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να γυρίσει πλάτη στα προβλήματα όπως έκανε ο προκάτοχός του.
Το «μενού» θα έχει και Αντ. Σαμαρά, τον οποίο θα εγκαλέσει γιατί εμφανίζεται και πολιτεύεται ως δέσμιος του παρελθόντος.
Θα εμφανιστεί ανοιχτός στις συνεργασίες, δεν θα διστάσει όμως να κατηγορήσει κόμματα της Αριστεράς για καταστροφικό παιχνίδι.
Ποια θέματα μπαίνουν στο τραπέζι
Καυτή ατζέντα - Πυρετός συνεδριάσεων
Ασφυκτικά γεμάτη από συνεδριάσεις είναι η ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου για το ερχόμενο δεκαήμερο μέχρι την εκπνοή του Αυγούστου.
Θα συνεδριάσουν το Υπουργικό Συμβούλιο για τον αναπτυξιακό νόμο και τις απελευθερώσεις των αγορών, η οικονομική και κοινωνική επιτροπή για τις συγχωνεύσεις δημόσιων υπηρεσιών, το άτυπο Υπουργικό για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ΔΕΚΟ και οι δύο επιτροπές του ΙΣΤΑΜΕ για την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη, εν όψει της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.
Ηδη τα σχετικά σημειώματα βρίσκονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πρωθυπουργού, με τους συνεργάτες του να αναμένουν τα θέματα στα οποία θα ανάψει «πράσινο φως» και ποια θα ζητήσει να περιμένουν πιο ώριμες συνθήκες.
Στην κυβερνητική δραστηριότητα πρέπει να προστεθεί και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που θα συνέλθει προκειμένου να εγκρίνει τους υποψηφίους του Κινήματος στις μεγάλες πόλεις και τις περιφέρειες.
Το σύνολο αυτών των συνεδριάσεων συνιστά για το Μέγαρο Μαξίμου μια επικοινωνιακή καταιγίδα, με την οποία ελπίζει πως θα πείσει τους πολίτες για την ορθότητα των επιλογών που έχει κάνει και για τις μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν.
Με την ευκαιρία ο Γ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να δεσμεύσει στις ακολουθούμενες πολιτικές τα στελέχη του και να αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους τις όποιες διαφωνίες δημιουργηθούν.
Δεδομένων των σεναρίων για ανασχηματισμό δεν αποκλείεται το πρώτο δεκαήμερο να έχουμε και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αλλά και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Γιάννης Αντύπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: