Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Οι opinion makers της κυβέρνησης

Εκτός από τον γνωστό πλέον Tommaso Padoa Scioppa η κυβέρνηση του ΔΝΤ χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της και άλλους σύμβουλους και παρασύμβουλους.

Η δικαιολόγια για την πρόσληψη των συμβούλων σύμφωνα με το Μαξίμου είναι η εξής:«Είναι το μάτι μας στο εξωτερικό. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για σημαντικούς opinion makers (διαμορφωτές της κοινής γνώμης), οι οποίοι προσφέρουν τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση ζητημάτων αρκετά σύνθετων, είτε πρόκειται για τις αγορές ομολόγων, είτε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είτε για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας».

Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα ευρύτερο δίκτυο δεκάδων καθηγητών, στελεχών οργανισμών ή και απλώς φίλων, με τους οποίους ο κ. Παπανδρέου επικοινωνεί καθημερινά. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής του Χάρβαρντ κ. Ρον Χάιφετζ , ο οποίος την προηγούμενη άνοιξη παρέδωσε μερικά σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων σε κομματικά και κυβερνητικά.....
στελέχη, ενώ αναμένεται και η επακριβής περιγραφή των αρμοδιοτήτων του κ. Γιόακιμ Πάλμε. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου ανέφερε περίπου πριν από έναν μήνα ότι ο σουηδός τεχνοκράτης, γιος του Ούλοφ Πάλμε, θα αναλάβει την αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και θα προτείνει λύσεις για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του.
 
ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΠΑΡΚΕΡ

Καθηγητής στη Σχολή Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ

Ο παλιός γνώριμος

Καθηγητής στη Σχολή Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ, με έντονη πολιτική δραστηριότητα από τη δεκαετία του 1960, κατά του πολέμου στο Βιετνάμ παλαιότερα, και εναντίον της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών πιο πρόσφατα.Είναι παλαιός γνώριμος της οικογενείας Παπανδρέου και έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος με πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ άρθρα του κατά καιρούς δημοσιεύονται στον «Μonde», στους «Νew York Τimes», στην «Washington Ρost» κ.α.Είναι,μεταξύ άλλων, συγγραφέας μιας βιογραφίας του οικονομολόγου Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ.

ΡΟΤΖΕΡ ΓΟΥΙΛΚΙΝΣ

Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας στο Σίδνεϊ και σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Ο εκκεντρικός με το παπιγιόν

Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας στο Σίδνεϊ και σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης. Ειδικός σε θέματα δημόσιας διοίκησης και διεθνούς δικαίου, αλλά και εκσυγχρονισμού του συστήματος δημόσιας Υγείας. Ασχολείται επίσης με ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής,ενώ έχει διατελέσει και στέλεχος της Citigroup.Περιγράφεται ως εκκεντρικό και σνομπ πρόσωπο, κάτι που φροντίζει να επιδεικνύει και με την εμφάνισή του, φορώντας μονίμως παπιγιόν. Ενα από τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν «παράδοξο» συνομιλητή του φανατικού αντικαπνιστή έλληνα πρωθυπουργού είναι το ότι πρόκειται για μανιώδη καπνιστή.

ΤΖΕΦ ΜΑΛΓΚΑΝ

Συγκαταλέγεται στους εμπνευστές της περίφημης θεωρίας του «τρίτου δρόμου»,που ανέστησε τους Εργατικούς της Βρετανίας.

Ο πρώην τροτσκιστής

Συγκαταλέγεται στους εμπνευστές της περίφημης θεωρίας του «τρίτου δρόμου»,που ανέστησε τους Εργατικούς της Βρετανίας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990.Με τροτσκιστικό παρελθόν,έχει διατελέσει σύμβουλος του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν, ενώ έχει κατηγορηθεί και για προσπάθειες «εκκαθάρισης» στελεχών με αριστερές απόψεις από νευραλγικές θέσεις.Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 βρισκόταν κοντά σε μια ομάδα βρετανών καλλιτεχνών με αντιθατσερικές διαθέσεις υπό τον γενικό τίτλο «Red Wedge» και μέλη τους Μπίλι Μπραγκ, Πολ Γουέλερ, Τζέρι Ντάμερς,Μάντνες κ.ά.Αργότερα στράφηκε στον βουδισμό, ενώ υποστήριξε τους βομβαρδισμούς στη Σερβία.

ΛΑϊΦ ΠΑΓΚΡΟΤΣΚΙ

Υπήρξε υπουργός Βιομηχανίας της Σουηδίας και κορυφαίο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο Σουηδός που λέει «γιατί όχι»;

Εχει διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σουηδίας και κορυφαίο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του κ.Γκόραν Πέρσον.Δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη στάθηκε απέναντι στην κρίση,ενώ στην προσωπική του σελίδα στο Facebook παραθέτει ως αγαπημένες του φράσεις τις εξής: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ηλίθιος όταν πεθάνει» και «κάποιοι βλέπουν πώς είναι τα πράγματα και αναρωτιούνται “γιατί”, εγώ βλέπω πράγματα που δεν έχουν υπάρξει ποτέ και λέω “γιατί όχι”».

ΚΕΒΙΝ ΦΕΔΕΡΣΤΟΟΥΝ

Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της London School of Εconomics.

Ο ένθερμος φιλέλληνας

Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της London School of Εconomics.Είναι ένθερμος και ενεργός φιλέλληνας και είχε ταχθεί δημοσίως μέσω της αρθρογραφίας του υπέρ της παροχής ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα όσο κορυφωνόταν η κρίση και επιδεινωνόταν το κλίμα για τη χώρα μας στις αρχές του έτους.Πέραν των φιλικών αισθημάτων του για την Ελλάδα,είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας είτε σε επίπεδο δυσλειτουργιών του δημόσιου τομέα είτε σε επίπεδο πολιτικής πραγματικότητας.

Το ερώτημα είναι ένα.Πόσο μας κοστίζουν εν καιρό κρίσης οι κύριοι σύμβουλοι;

Με πληροφορίες από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: