Υπέρ της ανέγερσης ενός τζαμιού και μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Το σχέδιο συναντά έντονες αντιδράσεις από τους συντηρητικούς και πολλούς Νεοϋορκέζους.
«Ως πολίτης, και ως πρόεδρος, πιστεύω ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν το ίδιο δικαίωμα όπως και οποιοσδήποτε άλλος σε αυτή τη χώρα να ασκούν τη θρησκεία τους. Αυτό συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα να κτίσουν έναν τόπο λατρείας κι ένα κοινοτικό κέντρο σε ιδιωτική γη στο κάτω Μανχάταν, βάσει των τοπικών νόμων και κανονισμών», είπε ο Ομπάμα σε εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν διπλωμάτες από ισλαμικές χώρες και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, μια συναρμόδια υπηρεσία της Νέας Υόρκης άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση του κέντρου, που θα περιλαμβάνει....
ένα χώρο προσευχής, δύο τετράγωνα από τον τόπο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, που έχει γίνει γνωστός ως «Σημείο Μηδέν».
«Εδώ είναι η Αμερική κι η δέσμευσή μας στη θρησκευτική ελευθερία πρέπει να είναι απαρασάλευτη», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος έχει πει επανειλημμένα ότι η βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τον μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί «στόχο» της εξωτερικής του πολιτικής.
Περίπου 2.750 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί την 11η Σεπτεμβρίου, όταν αεροπειρατές της εξτρεμιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης αλ Κάιντα έριξαν δυο επιβατικά αεροσκάφη στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, γεγονός που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και πυροδότησε την εισβολή στο Αφγανιστάν και την έναρξη του «πολέμου κατά του τρόμου», που κήρυξε η κυβέρνηση Μπους.
Μέλη των οικογενειών των θυμάτων έχουν πρωταγωνιστήσει σε μια συναισθηματική εκστρατεία για να αποτραπεί η ανέγερση του τεμένους, που λένε ότι θα αποτελέσει «προδοσία» της μνήμης τους.
Συντηρητικοί πολιτικοί, περιλαμβανομένων της πρώην υποψηφίας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων Σάρα Πέιλιν και του Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλούν επίσης να ακυρωθεί το έργο.
Ο Μαρκ Γουίλιαμς, εκπρόσωπος του συντηρητικού πολιτικού κινήματος Tea Party, δήλωσε ότι το κέντρο θα χρησιμοποιείται από «τρομοκράτες για να λατρεύουν το θεό-μαϊμού τους».
Καθώς η ένταση αυξανόταν, ο Ομπάμα αποφάσισε να παρέμβει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε στην διάρκεια του Ιφτάρ που παρέθεσε στο Λευκό Οίκο. Πρόκειται γα το απογευματινό δείπνο, όταν οι Μουσουλμάνοι διακόπτουν την νηστεία στην διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Ο Ομπάμα τόνισε ότι η Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ έχει εγκαθιδρύσει την ανεξιθρησκεία στη χώρα και η ελευθερία του θρησκεύεσθαι «τηρείται έκτοτε». Η αλ Κάιντα, πρόσθεσε, δεν είναι «συνώνυμη» του Ισλάμ. «Ο σκοπός της αλ Κάιντα δεν είναι το Ισλάμ --είναι μια χονδροειδής παραποίηση του Ισλάμ. Δεν είναι θρησκευτικοί ηγέτες-- είναι τρομοκράτες που δολοφονούν αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά».
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της ανέγερσης του κέντρου, όπως και πολλές άλλες θρησκευτικές οργανώσεις στην μεγαλούπολη. Ωστόσο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, της Marist, αυτή την εβδομάδα, το 53% των Νεοϋορκέζων αντιτίθενται στο έργο.
Άλλη μια νομική προσφυγή εκκρεμεί κατά του έργου, αλλά η απόφαση της 3ης Αυγούστου από αρμόδια υπηρεσία του δήμου άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση του 13όροφου κέντρου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να επαναπροσεγγίσει τους Μουσουλμάνους, πολλοί εκ των οποίων νοιώθουν ότι έγιναν ο στόχος του «πολέμου κατά του τρόμου» και των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ.
Σε ομιλία του στο Κάιρο τον Ιούνιο του 2009, ο Ομπάμα είχε καλέσει για ένα «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Μουσουλμάνους.
Nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου