Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

"Κλείδωσαν" τα μέτρα του 2011

Οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης, την περαίωση και τα υπόλοιπα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση φέτος και το 2011 ελήφθησαν χθες το βράδυ στην τελική σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Τρόικας.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχωρούν την Τετάρτη αφού προηγουμένως συναντηθούν και με το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ δεν αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις ή στην κατάθεση έκθεσης.
Η χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και στελέχη του ΥΠΟΙΚ έγινε σε πολύ στενό κύκλο και σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν οι βασικές «εντολές» για τη χάραξη του νέου προϋπολογισμού, ζητώντας όμως και πρόσθετα στοιχεία για την πορεία των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ταμεία, ΔΕΚΟ κλπ) οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν και την αύξηση των φόρων.
Τα στελέχη του γενικού λογιστηρίου έχουν πλέον «εντολή» να κάνουν αναλυτικούς υπολογισμούς των...
εσόδων και των δαπανών του 2010 και του 2011 για να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες οι ανάγκες για νέα μέτρα και να «κλειδώσουν» τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι βάσει συντάγματος το προσχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένη η μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ σε κάποια από τα προϊόντα, ενώ έντονες ήταν οι πιέσεις για ταχύτερη μείωση του ελλείμματος του 2011 ως αναλογία του ΑΕΠ προς το 7% (αντί για 7,6% που ανέφερε το αρχικό Μνημόνιο). Σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα λάβει και η τελική μορφή της περαίωσης που θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες, μετά τη διαβούλευση με φορείς της αγοράς που θα γίνει την Τετάρτη.

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών στρέφει παράλληλα την προσοχή του στις δαπάνες. Επιχειρεί να καταγράψει αναλυτικά τα ελλείμματα στα ταμεία, τα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ καθώς και τις εγγυήσεις που θα καταπέσουν (υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ από την Τρόικα για το 2010).

Προς το σκοπό αυτό έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία από τους οργανισμούς, τα οποία φαίνεται πως δεν ικανοποίησαν τους εκπροσώπους της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ οι οποίοι και απαίτησαν πληρέστερη καταγραφή την οποία θα μελετήσουν στην επόμενη κάθοδό τους τον Οκτώβριο για την ενδιάμεση αξιολόγηση της οικονομίας.

Η χθεσινή τελική συνάντηση που ξεκίνησε στις 20.00, με 2ωρη καθυστέρηση, έγινε σε πολύ στενό κύκλο, με την συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Ζανιά (ακολουθούσε κατά πόδας τους εκπροσώπους της Τρόικας σε όλες τις συναντήσεις), του επιφορτισμένου με την χάραξη των νέων φόρων γενικού γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη και του γ.γ. του Γενικού Λογιστηρίου που επιβλέπει την χάραξη του νέου προϋπολογισμού, Ηλία Πεντάζου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητήθηκαν πρόσθετες πηγές περικοπών δαπανών για το 2010 από κοινοτικά κονδύλια, εξοπλιστικές δαπάνες (φέρεται να εξοικονομούνται 1,2 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 900 εκατ. ευρώ στο αναθεωρημένο Μνημόνιο), ενδιάμεση κατανάλωση του δημοσίου (300 εκατ. ευρώ) και από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΟΠΑΔ (200 εκατ. ευρώ).

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: