Όλες οι αβεβαιότητες για την πορεία της Ελλάδας, που οι αγορές είχαν αρχίσει να ξεχνούν, ήλθαν χθες με ορμή και πάλι στην επιφάνεια, με τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού, που άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από τις πρόωρες εκλογές, μέχρι τη διαπραγμάτευση νέου μνημονίου και την επιμήκυνση του χρέους. Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, του κορυφαίου fund ομολόγων στον κόσμο, δήλωνε ότι θεωρεί βέβαιη τη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία.
Στην προσπάθειά του να «διορθώσει» την εκλογική πορεία του ΠΑΣΟΚ, στην τελική ευθεία των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, ο κ. Γ. Παπανδρέου αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής του μνημονίου: ....
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, που απασχολεί εντονότερα από κάθε άλλο την τρόικα και τις αγορές αυτή την περίοδο, ο Πρωθυπουργός άφησε… διάπλατα ανοικτό το παράθυρο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές: «δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές», τόνισε, αλλά έσπευσε να προσθέσει, ότι «εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές για τους ΟΤΑ συναθροιστεί με κάποιες άλλες παραμέτρους και η συνάθροιση οδηγήσει σε αδιέξοδο, τότε θα πρέπει να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός. Αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού».
Στα μείζονα ερωτήματα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου επίσης απάντησε με τρόπο που επιτείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον. Εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε την αναγκαιότητα επιμήκυνσης της διάρκειας εξυπηρέτησης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ, καθώς οι αγορές προβληματίζονται για τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί, ότι η πρόταση Στρος Καν για επιμήκυνση θα αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, σημειώνοντας ότι οι δανειστές της χώρας θέλουν να σωθεί η Ελλάδα, για να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία. «Αν είμαστε συνεπείς, το Μνημόνιο σταματάει το 2013», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει και δεύτερο μνημόνιο, για την περίοδο μέχρι και το 2021, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, ότι πιθανή ασυνέπεια της χώρας θα οδηγήσει σε μακρόχρονη εξάρτηση από τα δάνεια της τρόικας.
Περίπου την ίδια ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες, ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, προεξοφλούσε, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Νέα Υόρκη, τη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στην τριετία εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος, τονίζοντας ότι δεν έχει δει άλλη περίπτωση χώρας, που να έχει καταφέρει μέσα σε τρία χρόνια να μειώσει το έλλειμμά της κατά 11% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει για την Ελλάδα το μνημόνιο.
Όταν θα είναι βέβαιο, ότι μια αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους δεν θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες παρενέργειες σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εκτίμησε ο διαχειριστής του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου της αγοράς ομολόγων, η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της και σε μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της, υπονοώντας ότι θα χρειασθεί αλλαγή της ισοτιμίας «κλειδώματος» της δραχμής με το ευρώ. «Η εναλλακτική (της εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος) δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία απασχόλησης», τόνισε ο Ελ Εριάν.
S10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου