Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Επωνυμία και αυτολογοκρισία

Μία βασική ουσία κάθε φορά που εκθέτουμε μια άποψη ή μια ιδέα είναι να επηρεάσουμε και να επηρεαστούμε. Αυτή η διαδικασία και αλληλεπίδραση είναι το απόσταγμα της προόδου σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Τα blog είναι ένας χώρος έκθεσης ιδεών και το βασικό συστατικό που τα κάνει να αποκτούν σταθερά μια αυξανόμενη δυναμική είναι η ελευθερία του λόγου και η διατήρηση της ανωνυμίας, πράγμα που κάνει τον καθένα να αισθάνεται ασφαλής για τα λεγόμενά του. Η ανωνυμία είναι ένας θετικός παράγοντας για την εξέλιξη των blog όμως για να γίνει και εποικοδομητικός χρειάζεται η κατάλληλη παιδεία από τους...
συμμετέχοντες σε αυτά, πράγμα που δεν υπάρχει φυσικά αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει όσοι γράφουν και όσοι σχολιάζουν να λένε τις απόψεις τους ακόμη και ακραίες με τρόπο που να επιτρέπει τον διάλογο και την αλληλομετάδοση πληροφοριών. Το μεγάλο πλεονέκτημα της  ελευθερίας του λόγου θα πρέπει να χρησιμοποιείται σοφά για να αποδώσει καρπούς στην ελευθεριακή σκέψη και τα blogs να γίνουν χώροι μεγάλης συμμετοχής και όχι αρρωστημένης εκτόνωσης.


Η ανωνυμία είναι ιερή όσο ο συμμετέχων ανώνυμα σέβεται τον εαυτό του και δεν περιορίζει παράλληλα την ανάγκη του για ειλικρινή επικοινωνία. 

Η επωνυμία έχει το πλεονέκτημα του ότι ο καθένας αποκτάει ευθύνη για τα λεγόμενά του, όμως παράλληλα η ευθύνη αυτή μπορεί να έχει ανασταλτικό παράγοντα στο λόγο του. Οι κοινωνικές επικρατούσες συνθήκες, ο καθωσπρεπισμός και το μεγάλος εύρος προκαταλήψεων που υφίστανται συχνά λειτουργούν ως παράγοντες αυτολογοκρισίας, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε αρθρογράφος να προσαρμόζει τις πρωτογενείς ιδέες του σε ένα δευτερογενές κείμενο που στερείτε του αρχικού του αυτοσκοπού. Όταν κάποιος εκθέτει τον εαυτό του δημόσια είναι αρκετά δύσκολο να εκφραστεί με τρόπο που πιθανόν θα έχει αντίκτυπο σε προσωπικό επίπεδο. Η επωνυμία είναι ένας παράγοντας αυτολογοκρισίας και τα blog έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να μάθουν να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους το μεγάλο πλεονέκτημα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Ο κάθε ανώνυμος αρθρογράφος ή σχολιαστής θα πρέπει να γράφει υπεύθυνα, ώριμα, με επιχειρήματα και με σεβασμό στην ανωνυμία που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τα εσώψυχα μιας κοινωνίας που δε τολμάει να εκφραστεί ανοιχτά, αναλογιζόμενη τις συνέπειες πίσω από κάθε (μη συμβατική) λέξη..

http://dinatomirmigi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: