Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ο φίλος μου ο Ντομινίκ...

Απόσπασμα από τα όσα είπε στο Βήμα ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου για τον φίλο του Ντομινίκ Στρός Κάν...

«JΕΑΝ» ΚΑΙ «DΟΜΙΝΙQUΕ» αποκαλεί ο ένας τον άλλον. Μια ισχυρή φιλία που διαρκεί 14 χρόνια, που ούτε οι σιδερένιες πόρτες της φοβερής φυλακής Ράικερς μπορεί να ανακόψει. Ο Jean είναι ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ κ. Γιάννος Παπαντωνίου, ίσως ο τελευταίος ευρωπαίος πολιτικός που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, λίγα μόλις 24ωρα προτού ο πρώην ισχυρός του ΔΝΤ κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού: «Με πήρε τηλέφωνο, στο κινητό, φαινόταν ανήσυχος για την οικονομία και άρχισε να συζητεί το ελληνικό πρόβλημα. Μου είπε μάλιστα ότι θα συναντούσε την κυρία Μέρκελ και ήθελε, όπως είπε, να λειτουργήσει ως αντίβαρο της γερμανίδας καγκελαρίου.Μου ζήτησε μάλιστα και τη γνώμη μου» λέει ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος σήμερα δηλώνει «συγκλονισμένος για όσα επακολούθησαν». «Η Ελλάδα», όπως υποστήριξε, «χάνει έναν ανεκτίμητο....
σύμμαχο, έναν άνθρωπο ευφυή, ειλικρινή, χωρίς πείσμα, που πάντοτε άκουγε τον συνομιλητή του καιπου στήριζε τη χώρα μας». Τον γνώρισε το 1997 στις ατέλειωτες συνεδριάσεις του Εco/Fin, όταν και οι δύο ήταν υπουργοί Οικονομικών, και βρήκαν αμέσως κοινά σημεία να τους συνδέουν: «Είμαστε και οι δύο σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες μπορώ να πω, καθηγητές και οι δύο, με τις ίδιες αντιλήψεις περί εκσυγχρονισμού και μαζί με τον κ. Γκόρντον Μπράουν δημιουργήσαμε μέσα στο Εco/Fin μια μικρή ισχυρή ομάδα για τη στήριξη της ένταξης της χώρας μας στην ευρωζώνη» λέει σήμερα ο κ. Παπαντωνίου.

« Jean, πάμε κάπου δίπλα στη θάλασσανα φάμε ψάρια» είπε στο ζεύγος Παπαντωνίου ο κ. ΣτροςΚαν, στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα. Και πήγαν στο Μικρολίμανο, σε μια ψαροταβέρνα, και έμειναν εκεί για ώρες συζητώντας αποκλειστικά για το «ελληνικό πρόβλημα». Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα ζεύγη των πρώην υπουργών έβγαιναν για φαγητό είτε στην Αθήνα (μία φορά μάλιστα, όπως λέει ο κ. Παπαντωνίου, τους συνόδευσε και ο κ. Ευ. Βενιζέλος ) είτε στο Παρίσι ή στις Βρυξέλλες για φαγητό. Στο πολιτικο-κοσμικό εστιατόριο «Voltaire» στις όχθες του Σηκουάνα, όπου συχνάζουν κυρίως σοσιαλιστές πολιτικοί, όπως ο Ζακ Ντελόρ, η κόρη του Μαρτίν Ομπρί, ο Λοράν Φαμπιούς , η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Τζακ Λανγκ κ.ά., οι δύο φίλοι συζητούσαν συχνά για το ευρώ, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και για τα ελλείμματα.

Ο κ. Παπαντωνίου ίσως να ήταν από τους λίγους έλληνες πολιτικούς που επισκέπτονταν τον κ. Στρος-Καν και στο σπίτι του στο Παρίσι, στο 7ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας: «Είναι ένα απλό αστικό σπίτι, κοντά στον Πύργο του Αϊφελ. Είχε ενοικιάσει και ένα γραφείο, στο Καρτιέ Λατέν, όχι τίποτε το σπουδαίο, και εκεί πολλές φορέςτον συναντούσα και τα λέγαμε» λέει ο κ. Παπαντωνίου.

Ολα αυτά όμως προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Ο κ. Στρος-Καν στις συναντήσεις τους είχε προβλέψει την κρίση: «Είχε διαβλέψει ότι η πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή διόγκωνε το έλλειμμα. “Η ιστορία της Ελλάδαςθα σκάσει σαν βόμβα κάποια στιγμή”μου έλεγε. Δεν έκρυβε την ανησυχία του και προειδοποιούσε. “Οταν αυτό συμβεί, φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να αντέξει η οικονομία σας. Αναρωτιέμαι, αλήθεια, πώς θα αντέξει, γιατίη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει κάνει την ελληνική οικονομία πολύ ευάλωτη”».

Ο κ. Στρος-Καν είχε στηρίξει την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ο κ. Παπαντωνίου θέλησε να του το ανταποδώσει. «Οι Financial Τimes είχαν γράψει άρθρομε τίτλο “Νot Strauss-Κahn” και δεν τον ήθελαν στο ΔΝΤ,επειδή ήταν αριστερός και δεν είχε καμία σχέση με τις αγορές. Κάθησα την επόμενη ημέρα και έγραψα επιστολή στην εφημερίδα και στήριξα την υποψηφιότητά του. Δημοσίευσαν την επιστολή και ο Ντομινίκ με πήρε τηλέφωνο να με ευχαριστήσει».


«ΙΣΩΣ ΦΥΛΑΓΕ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ» 
 
Γιάννος και Ντομινίκ,αλλά και οι σύζυγοί τους Ρούλα και Ανν Σενκλέρ,δέθηκαν με μακρόχρονη φιλία,όπως βεβαιώνει ο πρώην υπουργός:

«Ποτέ,όταν ήμασταν μαζί, δεν μιλούσε για γυναίκες, ούτε φανέρωσε ποτέ το πάθος του γι΄ αυτές.Δεν το είχε φανερώσει στον χαρακτήρα του.Ισως να το φύλαγε για ειδικές περιπτώσεις» λέει χαμογελώντας ο πρώην υπουργός και συμπληρώνει με νόημα: « Βεβαίως όλοι γνωρίζαμε αυτά που λέγονταν γι΄ αυτόν συνεχώς στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες,ότι δηλαδή ήταν ένας παθιασμένος γυναικάς,αλλά σε εμάς δεν το έδειξε ποτέ.Κανείς δεν φανταζόταν ποτέ ότι κάποια στιγμή θα αντιμετώπιζε τόσο φοβερές καταγγελίες.Αντιθέτως,κάθε φορά που βρισκόμασταν μαζί με τη γυναίκα του,της έδειχνε με κάθε τρόπο την αγάπη και την εκτίμησή του.Είναι άλλωστε μια έξυπνη γυναίκα,όμορφη,σταρ της τηλεόρασης, αλλά παράλληλα και πολύ φιλόδοξη,και δεν το έκρυβε. Τις προεδρικές φιλοδοξίες του λέγεται ότι αυτή του τις είχε ενθαρρύνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: