Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νορβηγός μακελάρης:Υπάρχουν άλλοι 80 σαν εμένα

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ο Νορβηγός μακελάρης που οδηγείται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου θέλει να κάνει διάγγελμα, προκειμένου να εξηγήσει στους συμπατριώτες του τους λόγους για τους οποίους σκότωσε93 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 96 . Προφανώς με τον τρόπο αυτό θέλει να συσπειρώσει γύρω του ομοϊδεάτες του που έχουν ακραίες ρατσιστικές απόψεις.

Μάλιστα λέγεται πως είχε σχέση με βρετανούς εξτρεμιστές και είχε οργανώσει μυστική συνάντηση στο Λονδίνο το 2002. Ισχυρίζεται πως 80 ακόμα εξτρεμιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη ετοιμάζουν να κάνουν επίθεση σαν την δική του.

«Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις καταθέσεις μαρτύρων στο νησί μάς κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας» πρόσθεσε ο Σπόνχαϊμ, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι για το μακελειό της 22ας Ιουνίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον δικηγόρο του,  θέλει να πάει στα δικαστήρια, φορώντας στολή…. Δεν έχει γίνει γνωστό τι είδους στολή.
Την ίδια ώρα, ο 32χρονος Anders Behring Breivik, ομολόγησε τις πράξεις του -τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο και την επίθεση στο νησί Οτόγια- παρότι δεν δηλώνει ποινικά ένοχος».

Οι έρευνες για τα θύματα συνεχίζουν και οι αρχές δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα τα ονόματά τους. Πάντως το βασιλικό δικαστήριο της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας  Mette-Mari t, που δούλευε εκεί ως σεκιούριτι. Το όνομα του σύμφωνα με το AP είναι Trond Berntsen.
Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν είναι συγκλονιστικές, ενώ χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook την στιγμή της επίθεσης!

Παιδιά, έχουν ταμπουρωθεί σε ένα από τα οικήματα του νησιού, έχουν βάλει στρώματα στις πόρτες και περιμένουν με αγωνία βοήθεια.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα νορβηγικής εφημερίδας, ο δράστης σκόπευε να βάλει στο στόχαστρό του και την πρώην πρωθυπουργό της χώρας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Aftenposten του Όσλο.

Η Μπρούντλαντ που ηγείτο τριών κυβερνήσεων των Εργατικών τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και συχνά αποκαλείται «μητέρα του Έθνους», είχε απευθύνει ομιλία στο νησί Ουτόγια την ημέρα της σφαγής και είχε αποχωρήσει πριν φτάσει ο 32χρονος δράστης.

Πηγές αναφέρουν πως ο Μπρέιβικ είχε σχεδιάσει να βρίσκεται στο νησί όταν θα ήταν εκεί.

Τέλος, ο εισαγγελέας δήλωσε πως θα προτείνει κράτηση οκτώ εβδομάδων, που μπορεί και να επιμηκυνθεί πριν τη δίκη ενώ ο δικαστής είναι εκείνος που θα λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το εάν η διαδικασία θα είναι ανοιχτή ή κεκλεισμένων των θυρών. Ο εισαγγελέας πάντως θέλει να είναι κεκλεισμένων.



Πηγή: Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: