Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αποκαλυπτήρια για το κόλπο με τις προσλήψεις στους δήμους

Παραμύθια για μικρά παιδιά αποδείχτηκαν χθες όσα λέει η κυβέρνηση περί διαφάνειας στις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ σε δήμους. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι έτσι όπως έχει σχεδιαστεί η συγκεκριμένη προκήρυξη από το υπουργείο Εργασίας επί Λούκας Κατσέλη αποκλείει το ΑΣΕΠ από την αξιολόγηση και την επιλογή εκ των υποψηφίων!
 Ο κ. Βέης μάλιστα μαζί με τον Απόστολο Κακλαμάνη αποκάλυψαν το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος αν και μπορούσε να αλλάξει την προκήρυξη που...
είχε σχεδιαστεί επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη έκανε πίσω με το πρόσχημα της απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων. Αυτό που αποδεικνύεται ωστόσο και προκαλεί απορίες είναι ότι ο κ. Κουτρουμάνης, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έπειτα από τις αποκαλύψεις για τη ΜΚΟ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη, επέμενε να υπόσχεται... πλήρη διαφάνεια.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο κ. Βέης ήταν αποκαλυπτικότατος: «Οταν προέκυψε το θέμα, ήρθε ο κ. Κουτρουμάνης και μου λέει: Εχουμε ένα πρόβλημα και θα θέλαμε να μας βοηθήσετε ώστε να γίνει πιο σωστά η δουλειά». Δική του συμβουλή μάλιστα ήταν «τα υπουργεία να μην κάνουν τίποτα εάν δεν κουβεντιάζαμε μαζί το θέμα μήπως βρίσκαμε έναν μηχανισμό στον οποίο να είναι η συμμετοχή μας ουσιαστική», χωρίς όμως να εισακουστεί. «Αν είναι να αναλάβουμε εμείς πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στην προκήρυξη, είπα στον υπουργό, αυτός όμως μου απάντησε ότι το θέμα επείγει» πρόσθεσε ο κ. Βέης.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είπε ότι έτσι όπως είναι σχεδιασμένη η προκήρυξη για την πρόσληψη των 55.000 ανέργων στους δήμους μέσω ΜΚΟ το ΑΣΕΠ είναι με δεμένα τα χέρια, καθώς ο εργοδότης εμφανίζεται να είναι ιδιώτης και όχι το Δημόσιο, οπότε το ΑΣΕΠ δεν έχει αρμοδιότητα.

Την απάντηση ωστόσο στο ερώτημα για ποιον λόγο δεν άλλαξε η προκήρυξη των αδιαφανών προσλήψεων μέσω ΜΚΟ έδωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης. Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη ο κ. Κουτρουμάνης τού είπε σε συνάντησή τους ότι «εάν ξεκινήσουμε μια προσπάθεια ώστε να απεμπλακούμε από αυτή την ιστορία των ΜΚΟ, θα φάμε πέντε μήνες και θα χάσουμε τα λεφτά από την Κοινότητα».

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει πολιτικά το θέμα σε μείζον καταθέτοντας επίκαιρη επερώτηση δέκα βουλευτών, την οποία υπογράφουν οι κ. Χαρακόπουλος, Τασούλας, Λυκουρέντζος, Μαρκόπουλος, Τζαβάρας, Χατζηδάκης, Βρούτσης, Σαλμάς, Νικολόπουλος και Καραγκούνης και ζητούν εξαίρεση των ΜΚΟ από τα συγκεκριμένα προγράμματα προσλήψεων στο Δημόσιο. «Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα; Μέρα με τη μέρα ξηλώνεται το πουλόβερ του μηχανισμού προσλήψεων που έστησε η κυβέρνηση με αμαρτωλές ΜΚΟ. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Στα λόγια μιλά για διαφάνεια και αξιοκρατία, αλλά στην πράξη προωθεί το ρουσφέτι και τις πελατειακές αντιλήψεις» δήλωσε ο πρώτος επερωτών βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Απολύσεις στο δημόσιο με κομματικά κριτήρια!

Παράθυρο για κομματικές διώξεις φαίνεται πως προσπαθεί να ανοίξει στο Δημόσιο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά τις αδιαφανείς προσλήψεις μέσω ΜΚΟ αποδεικνύεται πως επιθυμεί να επιστρέψει στην «εποχή του 1981» δημιουργώντας ένα νέο καταπράσινο Δημόσιο «πρασινοφρουρών».

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Βέης ανέτρεψε όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και αποκάλυψε το υπό εξέλιξη πογκρόμ κατά κομματικών αντιπάλων διότι, όπως είπε, το ΑΣΕΠ δεν θα έχει τον παραμικρό λόγο στο ποιος θα συνεχίσει να είναι δημόσιος υπάλληλος. Σύμφωνα μάλιστα με αυτά που είπε στην Επιτροπή Θεσμών, αυτός που θα αποφασίσει ποιοι… του κάνουν και θα παραμείνουν στο Δημόσιο και ποιοι θα μπουν στην εργασιακή εφεδρεία με ορατό τον κίνδυνο της απόλυσης θα είναι οι ίδιοι οι φορείς -δηλαδή οι τοποθετημένοι από το ΠΑΣΟΚ διευθυντές υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του δημοσίου- με αδιαφανή κριτήρια.

«Με έναν μηχανισμό που δεν είναι δικός μας -και δεν θα μπορούσε να είναι δικός μας- οι φορείς οι οποίοι πρόκειται να περάσουν από αυτή τη διαδικασία με δικούς τους τρόπους (!) -που δεν αφορά εμάς και δεν τους ξέρουμε (!)- θα βρουν ποιο είναι το προσωπικό που πρέπει να παραμένει και ποιο είναι εκείνο που θα πάει στην εργασιακή εφεδρεία, κατά την οποία θα πληρώνεται για έναν χρόνο και μετά δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα γίνει. Αρχικά κι εμείς νομίσαμε ότι η αξιολόγηση όλου του προσωπικού θα γινόταν με ενιαία βάση, τελικά όμως αυτή η μοριοδότηση δεν αναφέρεται σε αυτούς που θα παραμείνουν, αλλά αναφέρεται μόνο σε αυτούς οι οποίοι είναι κατά κάποιον τρόπο στον αέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική επισήμανση του Προκόπη Παυλόπουλου πως το ΑΣΕΠ νομικά δεν έχει αρμοδιότητα να απολύει, ο κ. Βέης παραδέχθηκε ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει ενοχλήσει αφάνταστα το ΑΣΕΠ, σε σημείο οι επικεφαλής του να «παρακαλέσουν» τον υπουργό να αλλάξει το κλίμα.

Το ΑΣΕΠ θα παρέμβει, όπως είπε ο κ. Βέης, μόνο όταν οι φορείς στείλουν τα ονόματα όσων προκύψει ότι πλεονάζουν και τότε -με τα κριτήρια που θα ορίσει το Προεδρικό Διάταγμα και με έναν μηχανισμό αποτελούμενο από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου και μία διευθύντρια- θα αξιολογήσει τις αιτήσεις και θα καταρτίσει τους πίνακες της εργασιακής εφεδρείας. Αυτόν τον πίνακα μετά θα χρησιμοποιεί το Δημόσιο στις προσλήψεις που θα γίνονται, ώστε το 10% να καλυφθεί από αυτές τις θέσεις. Και εκεί όμως ο κ. Βέης εξέφρασε αντίρρηση, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να ήταν 20%.

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: