Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Αυτό είναι το νέο ΠαΣοΚ που ετοιμάζουν...

Τελειωμένο πια θεωρούν τον Γ. Παπανδρέου όλες οι εσωκομματικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ, όλα τα εσωκομματικά ρεύματα, ακόμα και υπουργοί, βουλευτές και στελέχη που του έχουν απομείνει πιστά.
Είναι τέτοια η κατάσταση, τέτοιο το κλίμα, ώστε ουδείς, ακόμα και απ' τους πιο πιστούς στον πρωθυπουργό, πιστεύει ότι μπορεί να αντιστραφεί η «πορεία προς τον όλεθρο», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε υπουργός προσκείμενος στον Γιώργο και πιστός σ' αυτόν.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Το πολιτικό τέλος που προδιαγράφεται δείχνει να το έχει αποδεχθεί. Και απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας....
αναφέρουν ότι ευρισκόμενος και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση πράγματι την τελευταία περίοδο έχει κάνει λόγο για παραίτηση.
Αλλά στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο σε κάθε περίπτωση φαίνεται να απορρίπτει τόσο τις πρόωρες εκλογές όσο και την όποιας μορφής συγκυβέρνηση, παρότι οι προτάσεις για τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν πυκνώσει.
Και όχι μόνον αυτό. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, σε συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει την τελευταία περίοδο με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τους απειλεί και εκβιάζει με τη χαρακτηριστική φράση:
– Θα χρεωθείτε εθνική προδοσία, αν η χώρα καταρρεύσει!
Βέβαια η απειλή αυτή σχετίζεται και με την αγωνία, τον φόβο του, για το τι θα γίνει τελικά στην ψηφοφορία του περίφημου και αντιλαϊκού «πολυνομοσχεδίου», το οποίο θα ψηφιστεί αυτήν την εβδομάδα. Διότι αν προκύψει θέμα καταψήφισης, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση καταρρέει.
Αλλά σχετίζεται και με την προσωπική του τύχη. Κατατρύχεται απ' το άγχος, ότι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση και οδηγηθούμε σε εκλογές έτσι και παρά τη θέλησή του, τότε η πιθανότητα μιας όχι απλώς εκλογικής ήττας, αλλά συντριβής, είναι άμεσα ορατή.
Μέσα σ' αυτό το –κυριολεκτικά– εκρηκτικό κλίμα, οι διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ είναι έντονες, οι συσχετισμοί αλλάζουν μέρα με τη μέρα, τα δεδομένα ανατρέπονται, οι ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν.
Όλα αυτά όμως εξελίσσονται με έναν κεντρικό άξονα:

• Ομάδα πολυάριθμη, προερχόμενη απ' το πάλι ποτέ «κοινωνικό-συνδικαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, έχει αναπτύξει διεργασίες και διαδικασίες για ένα νέο κόμμα. Μάλιστα έχουν ως λέξη-κλειδί τη μαγική, όπως την αποκαλούν, λέξη «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Ας σημειωθεί σ' αυτό το σημείο ότι τμήματα της ΠΑΣΚΕ έχουν αποχωρήσει ήδη απ' το επίσημο ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑΣΚΕ Σιδηροδρομικών), άλλα τμήματα είναι κυριολεκτικά «στα κεραμίδια» και βρίσκονται σε ανοιχτή ρήξη με την κυβέρνηση, όπως η ΠΑΣΚΕ ΔΕΗ, ενώ ιστορικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ βρίσκονται σε τροχιά ρήξης και συμμετέχουν σε διεργασίες για νέα πολιτικά σχήματα, όπως ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος.
• Σε εξέλιξη βρίσκονται συνεννοήσεις για τη συλλογή υπογραφών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε κείμενο με το οποίο θα ζητείται η άμεση ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών. Σ' αυτές τις διαδικασίες συμμετέχουν βουλευτές οι οποίοι το τελευταίο διάστημα ασκούν έντονη κριτική σε κυβερνητικά πεπραγμένα.
• Ανάλογες κινήσεις γίνονται και από παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και στελέχη τα οποία μέχρι τώρα έχουν στηρίξει τον Γιώργο.
Ομάδα «προεδρικών» υπό την ευλογία του Γιώργου...
Βλέποντας τις κινήσεις αμφισβήτησής του και αντιλαμβανόμενος ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν και θα τρέξουν με ραγδαίους ρυθμούς ανεξάρτητα απ' το τι ο ίδιος θέλει, ο Γιώργος ετοιμάζει τη δική του «γραμμή άμυνας» και προωθεί τους εκλεκτούς του «διά πάσαν χρήσιν», αφού ουδείς γνωρίζει τι θα προκύψει ακόμα και την επομένη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», έχει ήδη συγκροτηθεί από υπουργούς και βουλευτές, καθώς και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τις «ευλογίες» και την παρότρυνση του Γιώργου, ομάδα που εργάζεται πυρετωδώς για την «επόμενη μέρα», κάνει παρεμβάσεις στήριξής του, επιτίθεται επιλεκτικά σε άλλα στελέχη τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράζουν διαφωνίες και ασκούν κριτική ή αμφισβητούν επιλογές του πρωθυπουργού.
Αυτήν την ομάδα αποτελούν οι:
- Α. Λοβέρδος, ο οποίος πλέον έχει πάρει πολιτικό «διαζύγιο» με τον Β. Βενιζέλο και έχει ενταχθεί στους «θεματοφύλακες του Γιώργου», προσδοκώντας ότι έτσι καταλαμβάνει μια καλή θέση στην αφετηρία για την «επόμενη μέρα», την ώρα μάλιστα που το μπλοκ των υποστηρικτών του Β. Βενιζέλου αποψιλώνεται...
- Γ. Ραγκούσης, ο οποίος τα έχει σπάσει οριστικά με τους παλιούς υποστηρικτές του (βασικά το μπλοκ Παπουτσή), έχει απομονωθεί πολιτικά και προσδοκά ότι θα πάρει μερίδιο απ' τη λεία της «επόμενης μέρας» παίζοντας σ' αυτό το ταμπλό...
- Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απλώς αναζητά συμμάχους και ερείσματα για την πολιτική του επιβίωση και σ' αυτήν τη φάση δεν διεκδικεί τίποτα παραπάνω...
- Π. Γερουλάνος, ένα στέλεχος διαχρονικά της απόλυτης εμπιστοσύνης του Γιώργου, με «ειδικό» ρόλο σε «ειδικές» αποστολές.
- Ηλ. Μόσιαλος, ένα νέο κυβερνητικό στέλεχος, ωστόσο με βαρύνουσα επιρροή στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο οποίος τον εμπιστεύεται απόλυτα.
- Άγ. Τόλκας, έμπιστος του Ηλ. Μόσιαλου.
Τον συντονισμό της ομάδας έχει αναλάβει η Ρ. Βάρτζελη, συνεπικουρούμενη απ' τους Ν. Αθανασάκη, Γ. Ελενόπουλο, Γ. Πετρουλάκη, Αλ. Χατζόπουλο (λογογράφο του πρωθυπουργού).
Στην ομάδα συμμετέχουν περί τους 15 βουλευτές. Μεταξύ αυτών οι Οδ. Βουδούρης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Θαν. Οικονόμου, Χαρά Κεφαλίδου, Φρ. Παρασύρης, Σ. Κεδίκογλου, Στ. Κουτμερίδης.
Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που είχαν αποστείλει στον πρωθυπουργό πρόσφατα οι Βουδούρης και Οικονόμου, οι οποίοι λίγο πολύ του ζητούσαν να διώξει εκείνους τους υπουργούς οι οποίοι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν το... μεταρρυθμιστικό του έργο.
Να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι πρόσφατα ο Θ. Πάγκαλος, όπως αναφέρει το περιοδικό «Informer», όταν ρωτήθηκε για το ποιον βλέπει διάδοχο του Γιώργου, απάντησε ότι βλέπει ή τον Λοβέρδο ή τον Ραγκούση. Σε καμία πάντως περίπτωση, προσθέτουμε, δεν βλέπει τον Βενιζέλο!
Καρχιμάκης
για Παπουτσή...
Απ' την άλλη λειτουργεί ένα μπλοκ πιστών στον Γιώργο στελεχών, τα οποία ωστόσο δουλεύουν σε άλλη κατεύθυνση σε ό,τι αφορά στη διαδοχή.
Για παράδειγμα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης δουλεύει σταθερά για τον Χρ. Παπουτσή, ο οποίος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες που έχει για τη διαδοχή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει επίσης ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, όπου φαίνεται να τον στηρίζει και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, αν και ο τελευταίος αποστασιοποιείται πλέον συνολικά απ' την κυβέρνηση και ασκεί κριτική ακόμα και στον Γιώργο...
Σε ό,τι αφορά τον Β. Βενιζέλο, είναι γεγονός ότι η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών τον έχει αποδυναμώσει. Ορισμένοι βουλευτές εκ των υποστηρικτών του τον έχουν εγκαταλείψει. Ωστόσο διατηρεί ακόμα ερείσματα στην ΚΟ, αν και αποδυναμωμένος (ρεπορτάζ για τον Β. Βενιζέλο σε άλλη σελίδα).
Θα πάρουν το...
«νεκρό σώμα»!
Πάντως ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι πλέον αρκετοί βουλευτές δεν ακολουθούν κανέναν δελφίνο ή πρωτοκλασάτο, υπογραμμίζοντας ότι, έτσι που έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, ουδείς σώζεται με τίποτα.
Και αυτή η αποστασιοποίηση βουλευτών και στελεχών αντικειμενικά οδηγεί σε καταστάσεις έως και ανεξέλεγκτες. Κανείς δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει...
Θα αναφέρουμε τα λόγια που σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες είπε βουλευτής απ' τη Ν. Ελλάδα πρόσφατα, σε σύναξη αρκετών βουλευτών:
– Κύριοι, δεν το καταλαβαίνετε; Έχουμε τελειώσει. Έχουν διαλυθεί τα πάντα, τι περιμένουμε;
Ενώ άλλος βουλευτής μάς υπογράμμισε:
– Δηλαδή τι θέλουν να διαδεχθούν όλοι αυτοί; Ένα «νεκρό σώμα»;
Σ' αυτά τα πλαίσια ας τονίσουμε ότι και η ομάδα των στελεχών εκείνων που, όπως προαναφέραμε, συμμετέχει σε διεργασίες για ένα νέο κίνημα με κεντρική λέξη την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» επισημαίνει ότι:
- Όσα βιώνουμε αυτήν την ιστορική περίοδο αποτελούν το κύκνειο άσμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο (αυτό δηλαδή που κάποτε ήταν και όχι το σημερινό σχήμα...) μπορεί μόνο απ' τις στάχτες του να αναγεννηθεί.
- Για ποιο κόμμα μιλάμε; Γι' αυτό που δεν αποκλείεται στις επόμενες εκλογές να έχει το «1» ως πρώτο αριθμό του ποσοστού που θα λάβει;
- Ή για το κόμμα που χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και έχει υποθηκεύσει την κρατική επιχορήγηση μέχρι το... 2017; Χρεοκοπημένο δηλαδή και πολιτικά και οικονομικά!
Δεν μπορεί να πάρει
αποφάσεις
- Ο Γιώργος είναι και πολιτικά τελειωμένος και πια και αναποτελεσματικός. Αδυνατεί να κυβερνήσει. Ακόμα και όταν σε συνεδριάσεις του Υπουργικού μαλώνουν μπροστά του υπουργοί ή κατατίθενται προτάσεις για σοβαρά ζητήματα, δεν αποφασίζει, όπως θα έπρεπε να κάνει ένας πραγματικός ηγέτης. Τα παραπέμπει... κάπου στο μέλλον... 

Εφημερίδα Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: