Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ελληνικό: Ρίχνει μπετά ο... Παπακωνσταντίνου!

Ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι για τον επενδυτή, που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των περίπου 6.000 στρεμμάτων του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έστειλε χθες στους υπουργούς η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δυνατότητα κατασκευής κτιρίων στον αιγιαλό, η δυνατότητα...
διπλασιασμού του μεικτού συντελεστή δόμησης του πρώην αεροδρομίου έναντι ανταποδοτικού τέλους προς τους όμορους δήμους και άλλους Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ταχύτατη έκδοση των σχετικών αδειών με τη λειτουργία Γραφείου Ελληνικού στο υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπεται, επίσης, η «έξωση» με συνοπτικές διαδικασίες όσων εκμεταλλεύονται σήμερα (χωρίς να έχουν προηγηθεί διεθνείς διαγωνισμοί) τμήματα του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου δημιουργείται ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, έκτασης τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης για καθεμία από τις γενικές κατηγορίες χρήσεων γης ορίζεται ως εξής: Τουρισμός - αναψυχή: 0,2, επιχειρηματικά πάρκα: 0,3, θεματικά πάρκα - εμπορικά κέντρα - αναψυχή: 0,3, χρήσεις μεταφορικών, τεχνικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και λειτουργιών: 0,2, μεικτές χρήσεις: 0,4

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι μπορεί να καθοριστεί και δεύτερος, αυξημένος, μεικτός συντελεστής δόμησης στην περιοχή του Ελληνικού. Εφόσον ο επενδυτής κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, οι ανώτατοι συντελεστές δόμησης μπορεί να προσαυξάνονται κατά ποσοστό έως και 20% ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση. Η Ελληνικό Α.Ε. μπορεί να χρησιμοποιήσει τον δεύτερο, αυξημένο συντελεστή δόμησης μόνον εφόσον αποδώσει στο Πράσινο Ταμείο το 50% της ωφέλειας σε χρήμα, που προκύπτει από τη διαφορά των δύο συντελεστών δόμησης.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου εντάχθηκε και η σύσταση της ανώνυμης εταιρίας Πρόγραμμα Ηλιος, η οποία αναλαμβάνει την προώθηση του σχεδίου «Ηλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα εξάγεται στη Γερμανία και αλλού. Με το σχέδιο νόμου θεσπίζονται τόσο η δυνατότητα παραχώρησης κατά χρήση στην Πρόγραμμα Ηλιος Α.Ε. ακινήτων του Δημοσίου όσο και η παραχώρηση κατά χρήση, καθώς και η απευθείας εκμίσθωση, ακινήτων που ανήκουν σε οργανισμούς του Δημοσίου ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: