Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τσίπρας: «Επικίνδυνο το δόγμα ανήκομεν εις τη Δύση»

"Θεατρική παράσταση" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την τρόικα για την σύνταξη της νέας δανειακής σύμβασης, παρομοίασε τον Γιώργο Καρατζαφέρη με κονφερασιέ και τόνισε ότι ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας δεν μπορεί να δίνεται εγγύηση για τα νέα δάνεια....
Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό των Εξωτερικών Σταύρο Δήμα ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε "ενα θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού" και πρόσθεσε ότι "κάποιοι ισχυρίζονται ότι διαπραγματεύονται", ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το Γιώργο Καρατζαφέρη σαν τον... "κονφερασιέ σ’αυτή τη διαδικασία της θεατρικής παράστασης¨".

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, επικαλέστηκε την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής για να επισημάνει ότι "δυστυχώς έχουν συναινέσει άπαντες στα μέτρα για το νέο δάνειο, το οποίο καθώς φαίνεται θα είναι μεγαλύτερο από 130 δισ. ευρώ και με συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για το λαό και την ελληνική κοινωνία και για τα θέματα κυριαρχίας".

Σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "το δόγμα «ανήκουμε εις τη Δύση» δεν είναι μόνο ξεπερασμένο αλλά και επικίνδυνο".

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προέβη στη διαπίστωση ότι "την εθνική μας κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό την έχουμε απολέσει εδώ και δύο χρόνια", προσθέτοντας ότι το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανακοίνωσε από το Καστελόριζο "την πρόθεση της χώρας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά την ένταξη της χώρας στην αποκλειστική οικονομική εξάρτηση από το ΔΝΤ, τους εταίρους και τους πιστωτές".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας νέας "πολυδιάστατης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, πολύ περισσότερο τώρα που η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε έναν στρατηγικό, οικονομικό, κοινωνικό αναπροσανατολισμό, σε ανακατατάξεις με ιδιαίτερη σημασία".

Αναφερόμενος στα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των ελληνικών οικονομικών ζωνών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί αυτός ο ορυκτός πλούτος να αποτελεί εμπράγματη εγγύηση για τα δάνεια της χώρας".

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του "για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, μακριά από αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς" και κάλεσε τον Μάθιου Νίμιτς να παρουσιάσει μια πρόταση που δεν θα ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Εις ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κ. Τσίπρας επισήμανε "ότι μετά από 10 και πλέον χρόνια διερευνητικών επαφών και διαπραγματεύσεων, ήρθε η ώρα η ελληνική βουλή να ενημερωθεί για το σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις".


Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών είχε βασικό σκοπό να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Δήμα για τα τις απόρρητες δαπάνες που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου, ένα θέμα για το οποίο έχει αναλάβει ιδιαίτερη πρωτοβουλία εδώ και ένα εξάμηνο.

"Δεν μπορεί να βιώνουμε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, συνολικά η ελληνική κοινωνία και να μειώνονται οι δαπάνες παντού. Το υπουργείο Εξωτερικών στις δαπάνες του προϋπολογισμού του έχει κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών τα 3 τελευταία χρόνια, περίπου 60εκατομμύρια και εδώ πρέπει να συγχαρούμε και τους εργαζόμενους, τους διπλωμάτες που δεν είναι απλά εργαζόμενοι, αλλά επιτελούν και ένα λειτούργημα και κάνουν προσπάθειες πέρα από τις δυνατότητές τους για να συνεισφέρουν για το καλό της πατρίδας μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να μειώνονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών κατά 60 εκατομμύρια και να αυξάνονται οι απόρρητες δαπάνες κατά 120 εκατομμύρια. Οι απόρρητες δαπάνες πρέπει να είναι αντικείμενο διακομματικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου και να τηρείται η νομιμότητα σε κάθε στάδιο και σε κάθε περίπτωση. Και νομίζω ότι και σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μια κοινή θέση και σύγκλιση απόψεων", είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Εξωτερικών Σταύρος Δήμας περιορίστηκε να δηλώσει ότι "η εξωτερική πολιτική είναι κατ’ εξοχήν τομέας πολιτικής όπου η συναίνεση είναι απαραίτητη, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.  Θεωρούμε ότι η καλή ενημέρωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση στα θέματα αυτά". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: