Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Bild: Έλληνες τι κάνατε τα δισεκατομμύρια μας;

Η γερμανική εφημερίδα Bild ξαναχτυπά: «Μια χώρα πριν την απόλυτη καταστροφή- Έλληνες, τι κάνατε με τα δισεκατομμύριά μας;». είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρονται τα εξής: ....

«Η Ελλάδα σε ελεύθερη πτώση, ο φόβος της απώλειας της οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε. ύψους δισεκατομμυρίων μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Τι έκαναν οι Έλληνες με τα χρήματα; Από τις αρχές του 2010 τα κράτη της ευρωζώνης, οι τράπεζες και το ΔΝΤ συμφώνησαν στην παροχή δύο πακέτων οικονομικής βοήθειας. 148 δις ευρώ δόθηκαν κατ’ αυτό τον τρόπο ως δάνεια στην Ελλάδα, από τη Γερμανία περίπου 35 δις».

«Γεγονός είναι ότι από τα χρήματα αυτά ελάχιστα κατέληξαν στους απλούς Έλληνες πολίτες. Πακέτο για την Ελλάδα Νο 1: 73 δις σε έξι δόσεις. Η μερίδα του λέοντος, περίπου 55 δις κατέληξε στην ΕΚΤ, σε ιδιωτικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες για να πληρωθούν κρατικά χρέη. Περίπου 18 δις στον κρατικό προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων, για μισθούς: περίπου ένας στους τέσσερις εργαζομένους στην Ελλάδα πληρώνεται από το κράτος. Ή για συντάξεις, μεταξύ άλλων, και για συντάξεις πολυτελείας π.χ. για ανύπανδρες κόρες στρατιωτικών».

«Πακέτο για την Ελλάδα Νο 2: μέχρι τώρα έχουν αποπληρωθεί 74,7 δις ευρώ. 30 δις πήγαν και πάλι σε τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές, 5 δις σε επιτόκια, με 18 δις στηρίχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλα 7 δις. Πάνω από 14 δις για να πληρωθούν ομόλογα στην ΕΚΤ».

«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τα χρήματα χάνονται. Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Bernd Lucke υπολογίζει τις απώλειες για τη Γερμανία σε τουλάχιστον 25 δις ευρώ. Όμως δεν είναι μόνο αυτό: οι ιδιώτες πιστωτές (μεταξύ άλλων, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες) παραιτούνται τα επόμενα χρόνια από αξιώσεις ύψους 100 δις ευρώ. Από την ένταξή της στην ΕΟΚ το 1981 η Ελλάδα έλαβε από ταμεία ενισχύσεις άνω των 100 δις ευρώ. Όμως, η ελληνική οικονομία δε διαχειρίστηκε σωστά τα χρήματα. Ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε πρόσφατα στην εφ. FAZ ότι σχεδόν όλα τα χρήματα κατέληξαν στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μπαρόζο, η οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα αγγίζει συνολικά τα 380 δις ευρώ- 33.600 ευρώ κατά κεφαλή ή 117% του ΑΕΠ της χώρας. Στο σχέδιο Μάρσαλ στη Δυτική Ευρώπη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το ποσοστό ήταν 2%».

Δεν υπάρχουν σχόλια: