Markit: Γκρεμίζονται βιομηχανία και εξαγωγές στην Ελλάδα, ακολουθεί η ευρωζώνη
Συνέχιση της καταβαράθρωσης του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας κατά τον μήνα Μάιο, μολονότι με μειωμένους ρυθμούς, καταδεικνύει μηνιαία έκθεση της εταιρείας Markit, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Ιουνίου....
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit βαθμολόγησε τον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο με 43,1 μονάδες για τον Μάιο, τιμή που αποτελεί υψηλό οχτώ μηνών. Η αντίστοιχη βαθμολογία για τον Απρίλιο ήταν 40,7.
Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το 50 δείχνει ανάπτυξη, ενώ αντίθετα τιμές κάτω από αυτό το σημείο αναφοράς καταδεικνύουν ύφεση.
Ο σύνθετος δείκτης της Markit δείχνει τυχόν αλλαγές συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Επομένως, η βελτίωση της βαθμολόγησης μεταξύ Απριλίου και Μαΐου καταδεικνύει συνέχιση της ύφεσης από μήνα σε μήνα, καθώς πρόκειται για βαθμό κάτω του 50 (43,1), αλλά αποκλιμάκωση του ρυθμού της σχετικά με τον Απρίλιο.
Αναλυτικά, σημαντική πτώση παρατηρήθηκε στην παραγωγή και τις νέες παραγγελιές, οι οποίες έπεσαν σε χαμηλά δέκα και οχτώ μηνών αντίστοιχα, με τους παραγωγούς να αναφέρουν ότι η πολιτική αστάθεια και η συνεχιζόμενη δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης έπληξαν τη ζήτηση.
Εντυπωσιακή συρρίκνωση υπέστησαν και οι εξαγωγές, με πολλές επιχειρήσεις να αναφέρουν επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών των εμπορικών εταίρων τους. Ανησυχητικά, «η μείωση του όγκου των νέων παραγγελιών εξαγωγών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών», σύμφωνα με τους αναλυτές της Markit.
Επιπλέον, η μείωση της ζήτησης και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας. Πολλοί παραγωγοί μάλιστα υπογράμμισαν ότι παρά τις μειώσεις ωρών εργασίας στις οποίες είχαν προβεί, η ραγδαία «πτώση της παραγωγής και [οι] προοπτικές για εξασθενημένη ζήτηση» οδήγησαν αναπόφευκτα στην απόλυση εργαζομένων.
Στην μείωση των εξαγωγών στάθηκε ο Πολ Σμιθ, ανώτερος οικονομολόγος στη Μarkit, τονίζοντας ότι «Παρότι ίσως να μην αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στο εσωτερικό της ευρωζώνης [...], το γεγονός αυτό αποτελεί μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον για την ανάκαμψη του τομέα».
Κατάρρευση υπέστη ο μεταποιητικός τομέας και στο σύνολο της νομισματικής ένωσης, με τον δείκτη της Markit να βαθμολογεί τον εν λόγω κλάδο με 45,1 για τον μήνα Μάιο, τιμή που συνιστά χαμηλό σχεδόν τριών ετών.
Ενδεικτικό της εξάπλωσης της κρίσης αποτελεί το γεγονός ότι η βαθμολόγηση για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, τριών εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ΟΝΕ, έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2009.
Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση από το Νοέμβριο του 2011, «αντανακλώντας τη μικρότερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλότερα επίπεδα εμπορίου εντός ευρωζώνης». Τη μεγαλύτερη πτώση σε νέες εξαγωγές υπέστησαν η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνθήκες στην αγορά υποχρέωσαν πολλούς εργοδότες σε απολύσεις, με τον Μάιο να γίνεται ο τέταρτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο παρατηρήθηκε μείωση των θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό κλάδο του κοινού νομίσματος.
«Τα τέσσερα μεγαλύτερα έθνη της ευρωζώνης αναφέρουν πλέον ανησυχητικά απότομες υφέσεις στον μεταποιητικούς κλάδους τους [...] με την κατάσταση να επιδεινώνεται [...] με ανησυχητικούς ρυθμούς», προειδοποίησε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
«Η κατάσταση όμως είναι ίσως εντονότερη στην Ισπανία, όπου ο δείκτης έπεσε κάτω από αυτόν της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την πιο απότομη καταβαράθρωση επιχειρηματικών συνθηκών από όλες τις χώρες που μελετήθηκαν», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου