Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος… πιθανή η παραπομπή τους σε δίκη

Την ίδια τύχη με το δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη πιθανολογείται ότι θα έχουν ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αυτή τη φορά οι κατηγορίες δεν θα είναι για καταπάτηση προσωπικού απορρήτου αλλά για  εγκληματική αμέλεια κατά την...
περίοδο Σεπτεμβρίου 2009 με αρχές 2011. Ήταν αυτή η περίοδος η οποία το χαρτοφυλάκιο του Υπ, Οικονομικών ήταν στα χέρια τους. Σύμφωνα λοιπόν με τους Financial Times και τους νομικούς συμβούλους τους οι επικεφαλής του Υπ. Οικονομικών θα κατηγορηθούν για οικονομική-εγκληματική αμέλεια αν το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τους παραπέμψει σε δίκη.
Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά στις εξελίξεις γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή που ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης απέστειλε το φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή, ζητώντας να διερευνηθούν τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν στη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ και αφορούν σε πράξεις ή παραλείψεις των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, ένας Έλληνας δημοσιογράφος που απέκτησε και δημοσίευσε την λίστα Λαγκάρντ δικαζόταν για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των 2.000 καταθετών που είχαν λογαριασμούς στην Ελβετία.
Ένα πλήθος δημοσιογράφων και άλλων υποστηρικτών του διωκόμενου δημοσιογράφου ξέσπασαν σε επευφημίες, μετά την ετυμηγορία της Μαρίας Βολίκα, προέδρου του δικαστηρίου, ότι ο Κ.Βαξεβάνης είναι αθώος.
Σύμφωνα με τους FT, η υπόθεση της δίωξης του δημοσιογράφου έχει πυροδοτήσει έντονη κριτική για το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας.

Η Βουλή ανέλαβε την υπόθεση
Η Βουλή άνοιξε τις διαδικασίες για την διερεύνηση της υπόθεσης το βράδυ της Πέμπτης μετά το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αποκάλυψε στη Βουλή πως όταν ανέλαβε τον Ιούνιο δεν βρήκε ίχνη της λίστας Λαγκάρντ…
«Είναι μία λίστα που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για τον εντοπισμό φοροφυγάδων… Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μου είπαν πως δεν μπορούσαν να την εντοπίσουν», αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας.

Το διάστημα που ο κ.Στουρνάρας είναι επικεφαλής του Yπ. οικονομικών, το υπουργείο έχει ξεκινήσει χωριστές έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή από 400 Έλληνες που αγόρασαν μεγάλης αξίας ακίνητα στο Λονδίνο και επίσης για την μεταφορά 22 δισ. ευρώ εκτός Ελλάδας από 54.000 πολίτες της χώρας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, σε τουλάχιστον 15.000 υποθέσεις μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό τα χρήματα δεν έχουν δηλωθεί στα εισοδήματα των καταθετών που τα «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από διαφυγόντες φόρους.

Πηγή: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: