Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Reuters... στις 5 Δεκέμβριου η δόση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν την Τρίτη επί της αρχής για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά τα χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλοι οι εναπομείναντες όροι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς....

Αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις προετοιμασίες για την αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αναμένουν ότι θα υπάρξει «μια κατΞ αρχήν πολιτική συμφωνία» για την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς και ότι θα συζητηθεί ο τρόπος μείωσης του ελληνικού χρέους και παροχής οικονομικής βοήθειας για δύο επιπλέον χρόνια ώστε η χώρα να καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αποδείξει τη δέσμευσή της να υιοθετήσει «τις προηγούμενες ενέργειες», ένα λεπτομερές πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προτού δοθεί στη χώρα η δόση του δανείου.

Μετά την πολιτική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, οι προτάσεις για τη μείωση του χρέους και για την παροχή περαιτέρω βοήθειας θα σταλούν για έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι δανειστές μας θα ελέγξουν αν οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εκπληρωθεί μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, θα λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στις 3 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει τέλος το πρακτορείο ειδήσεων, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο κατανόησης στις 4 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που έχουν συμφωνηθεί από την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, πάντως, το ενδεχόμενο να μην καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα το αυριανό Eurogroup εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων των πιστωτών, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ και επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση θα μπορούσε να αναβληθεί.

Ο κ. Κάμπετερ διευκρίνισε πάντως ότι «η πίεση για την λήψη απόφασης δεν οφείλεται στον χρόνο, αλλά στα μη συμπίπτοντα πραγματικά δεδομένα» και πρόσθεσε ότι «εάν αύριο το βράδυ δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιτευχθεί αργότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: