Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ποιοι υπέγραψαν για την παραπομπή Παπακωσταντίνου

Συνολικά οκτώ μέλη της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μεταξύ των 71 βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση άσκησης δίωξης κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ειδικότερα, από την κυβέρνηση υπογράφουν...
ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό και εκπρόσωπος τύπου Σίμος Κεδίκογλου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης.

Συνολικά, από την ΚΟ της ΝΔ υπέγραψαν 36 βουλευτές μεταξύ των οποίων ο γραμματέας Θανάσης Μπούρας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Μάκης Βορίδης, Μανόλης Κεφαλογιάννης και Σοφία Βούλτεψη καθώς και οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Τάσος Νεράτζης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Άννα Καραμανλή, Κώστας Τασούλας κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κοινοβουλευτικό επιτελείο της ΝΔ δεν «κυνήγησε» περισσότερες υπογραφές καθώς οι περισσότεροι βουλευτές είχαν ήδη αποχωρήσει για τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Από το ΠΑΣΟΚ υπόγραψαν 22 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης που είχε υπάρξει υφυπουργός του κ. Παπακωνσταντίνου, ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος κ.α.. Δεν υπέγραψαν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης λόγω «της θεσμικής τους ιδιότητας» όπως ειπώθηκε από την Ιπποκράτους.

Από την ΔΗΜΑΡ, εκτός του προέδρου της Φώτη Κουβέλη, δεν έβαλαν την υπογραφή τους οι κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς. Να σημειωθεί ότι οι 2 βουλευτές διαφοροποιούνται συνεχώς από την γραμμή του κόμματος ενώ δεν είναι λίγοι στην Αγίου Κωνσταντίνου που περιμένουν να δουν αν θα υποστηρίξουν τυχόν ανάλογη πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση των τριών κομμάτων θα συζητηθεί εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου σε ειδική συνεδρίαση  της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία με μυστική ψηφοφορία αναμένεται να λάβει παραπεμπτική απόφαση, αφού κοινοβουλευτικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί ο αριθμός των 151 θετικών ψήφων που απαιτείται για να δοθεί συνέχεια στην εκκαθάριση της υπόθεσης.

Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται, κατόπιν, να λειτουργήσει η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία, απαρτιζόμενη από 13 μέλη από όλα τα πολιτικά κόμματα, θα εξετάσει μάρτυρες και θα εκδώσει πόρισμα.
Με το πόρισμά τους τα μέλη της Επιτροπής, εκτός από την πρόταση περί παραπομπής ή μη σε δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη, καλούνται, επίσης, να αποφανθούν για το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με ενδεχόμενο της παραγραφής των αδικημάτων.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή, με βάση την τρικομματική πρόταση, θα αποφασίσει εάν η κατηγορία της νόθευσης εγγράφου που αποδίδεται στον πρώην υπουργό «εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού».
Η απόφαση αυτή θεωρείται καθοριστική για τη συνέχεια της υπόθεσης, καθώς να κριθεί ότι το αδίκημα δεν έγινε κατά την άσκηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου των υπουργικών καθηκόντων του, αλλά ως ιδιώτης διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα για να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο, τότε η δίκη του δεν θα γίνει με τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, που υπόκεινται σε σύντομη παραγραφή και ούτε θα δικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, πάντως, προβλέπεται να γίνει και νέα ψηφοφορία στη Βουλή και, εφόσον υπάρξει και πάλι παραπεμπτική πλειοψηφία του Σώματος, η υπόθεση ανατίθεται σε δικαστικό συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει και την οριστική απόφαση για την παραπομπή σε δίκη και ποια διαδικασία δικαστικής διερεύνησης θα ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επιστρέψει από την Ολλανδία την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: