Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Το κύμα της μεγάλης φυγής για αναζήτηση δουλειάς και ελπίδας!

Αρον-άρον θέλουν να φύγουν οι νέοι, και μάλιστα αυτοί που έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και πληθώρα προσόντων, από τη χώρα μας, καθώς βλέπουν ότι, αν παραμείνουν στην Ελλάδα, δεν τους περιμένει τίποτε άλλο πέρα από ανεργία.
Στην προσπάθειά της να αποκατασταθεί επαγγελματικά η νέα γενιά αναζητεί πλέον ευκαιρίες μόνο στο εξωτερικό, αφού η κατάσταση στην εγχώρια αγορά εργασίας είναι απογοητευτική. Τη μεγάλη φυγή των νέων καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος Europass, στην ιστοσελίδα του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες...
αναρτούν τα βιογραφικά τους ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» που θα τους οδηγήσει στην εύρεση εργασίας και σε έναν ικανοποιητικό μισθό, ανάλογο των προσόντων τους.

Το εν λόγω πρόγραμμα λειτουργεί και στη χώρα μας από το 2005, ωστόσο η ιστοσελίδα του (www.europass.cedefop.europa.eu) έχει «πάρει φωτιά» την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα, από το 2005 έως το 2007 ελάχιστοι Ελληνες γνώριζαν την ύπαρξη του προγράμματος και ακόμη λιγότεροι είχαν συμμετάσχει σε αυτό. Από το 2007 και έπειτα ολοένα και περισσότεροι υπέβαλαν τα βιογραφικά τους, με αποκορύφωμα τα έτη 2011 και 2012. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι μέσα σε αυτήν την πενταετία περίπου 870.000 άτομα επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα του Europass προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες θέσεις. Από αυτούς, οι 680.000 αποθήκευσαν το «ευρωβιογραφικό» στον υπολογιστή τους, προκειμένου να το συμπληρώσουν, να το επεξεργαστούν και να το αποστείλουν.

Παρότι δεν είναι γνωστό γιατί δεν καταγράφεται στην ιστοσελίδα του Europass πόσοι από τους Ελληνες που εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να εργαστούν στο εξωτερικό καταφέρνουν να «στεριώσουν», αυτό δεν πτοεί καθόλου τους Ελληνες νέους, οι οποίοι βρίσκονται «με τη βαλίτσα στο χέρι» για ένα καλύτερο μέλλον. Για το 2012 περισσότεροι από 220.000 Ελληνες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 20 και 35 ετών, υπέβαλαν το βιογραφικό τους στην ιστοσελίδα του Europass, όταν το 2011 το αντίστοιχο νούμερο ανερχόταν σχεδόν στα 2/3, στα 150.000 άτομα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα προηγούμενα έτη (2007 - 2010) ο αριθμός όσων επιθυμούσαν να βρουν δουλειά εκτός Ελλάδος ήταν πολύ μικρότερος, το 2013 το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ. Δυστυχώς, η τάση φυγής που καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Europass αφορά την αφρόκρεμα της νέας γενιάς που διαθέτει η χώρα μας, καθώς πρόκειται για ανθρώπους με εξαιρετική μόρφωση (βασικό τίτλο σπουδών, μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα) και γνώσεις ξένων γλωσσών.

Τα προσόντα

Υψηλό μορφωτικό επίπεδο και αυξημένα προσόντα χαρακτηρίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των νέων που αποφασίζουν να ψάξουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες που συμπλήρωσαν και κατέθεσαν το Europass είναι σε ποσοστό 70% απόφοιτοι Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αρκετοί από αυτούς διαθέτουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών. Είναι όμως και γλωσσομαθείς, αφού σχεδόν ένας στους δύο γνωρίζει τουλάχιστον τρεις ξένες γλώσσες, ενώ ένας στους τέσσερις έχει σημαντική προϋπηρεσία, μεταξύ έξι και δέκα ετών.

Στον αντίποδα, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που παρά το νεαρό της ηλικίας τους (έως 35 ετών) δηλώνουν στο ευρωβιογραφικό τους ότι δεν διαθέτουν καθόλου εργασιακή πείρα. Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (από 35 ετών και άνω), αν και πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό, που καταφεύγουν στο Europass ως τη μοναδική ευκαιρία τους για να γλιτώσουν από την ανεργία. Αυτό προκύπτει από το ότι ένας στους 10 Ελληνες που αποστέλλουν ευρωβιογραφικό κουβαλάει στις πλάτες του περισσότερα από 20 χρόνια αποδεδειγμένης επαγγελματικής πείρας.

Από 18 έως και 35

Η νέα γενιά, όσοι δηλαδή ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ μεταξύ 18 και 35 ετών, είναι αυτή που θέλει να εγκαταλείψει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη χώρα μας υπό τον φόβο της ανεργίας. Συνολικά το 80% των Ελλήνων που έχουν συμπληρώσει το europass είναι έως 35 ετών, όμως τη μεγαλύτερη επιθυμία να ξενιτευτούν με απώτερο σκοπό να αποκατασταθούν επαγγελματικά είναι οι νέοι, ηλικίας 26 έως 30 ετών. Στο εξωτερικό εναποθέτουν τις ελπίδες τους για εξεύρεση εργασίας, σε μεγάλο ποσοστό, και οι ενήλικες μεταξύ 21 και 25 ετών. Πρόκειται για πτυχιούχους πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι οποίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αναζητήσουν δουλειά στην Ελλάδα και αμέσως μετά την αποφοίτησή τους ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να φύγουν εκτός συνόρων.

Οσον αφορά το φύλο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φαίνεται ότι διακατέχονται από τάσεις φυγής. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, μια και για τις νέες κοπέλες θεωρείται πιο δύσκολο να εγκαταλείψουν τη χώρα και την οικογένειά τους, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο. Μεταξύ των Ελλήνων που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά το ευρωβιογραφικό τους, το 47% είναι άνδρες και το 42% γυναίκες, ωστόσο περίπου ένας στους 10 δεν έχει δηλώσει φύλο, καθώς αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο.

Συμπληρώνουν τα στοιχεία και μετά περιμένουν

Το europass CV ή αλλιώς ευρωβιογραφικό απευθύνεται στους πολίτες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στοχεύει στο να βοηθήσει τους πολίτες να παρουσιάσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να βρουν εργασία σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απλώς να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.europass.cedefop.europa.eu, να αποθηκεύσουν το υπόδειγμα το βιογραφικού σημειώματος στον υπολογιστή τους και να το συμπληρώσουν.

Παράλληλα, θα πρέπει να συμπληρώσουν και το Διαβατήριο Γλωσσών, στο οποίο περιγράφονται οι γλωσσικές δεξιότητες του καθενός, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε ποιες χώρες και σε ποιες θέσεις θα μπορέσει να απασχοληθεί.

Ουσιαστικά, το Europass είναι ένας διαδικτυακός «φάκελος» βιογραφικών, από τον οποίον οι εργοδότες αναζητούν υπαλλήλους και αντλούν το εργατικό δυναμικό που ταιριάζει στην επιχείρησή τους βάσει των προσόντων και των δεξιοτήτων του. Ακριβώς επειδή το europass αποτελεί ένα διαδικτυακό εργαλείο εξεύρεσης εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ανά πάσα στιγμή, μετά την υποβολή του βιογραφικού τους, να το τροποποιούν και να το ανανεώνουν προσθέτοντας καινούργιες δεξιότητες και προσόντα που έχουν αποκτήσει. Μέσω του προγράμματος αυτού εκτός από εργασία προσφέρεται και εκπαίδευση- κατάρτιση σε ιδρύματα της Ευρώπης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστεί η απασχόληση με τη μάθηση.


Εύη Πανταζοπούλου
 εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: