Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Tο «Βήμα» βάζει την Ελλάδα στον αγωγό Ναμπούκο;

Σχεδόν όλες οι εφημερίδες γράφουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τον TAP που είναι ο μόνος αγωγός αερίου που περνάει από την Ελλάδα, και μπορεί να μετατρέψει την χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο.
Σχεδόν όλες...
γιατί το «Βήμα» υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συσκέφτηκε για το ποιον αγωγό θα υποστηρίξει και ότι πρέπει σύντομα να  αποφασίσει μεταξύ του TAP και του Nabucco West.

Θα όταν λογικό να υπάρχει προβληματισμός ΑΝ ο Nabucco West περνούσε από την Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος όμως αγωγός περνάει από Βουλγαρία και μέσω Ρουμανίας και Ουγγαρίας καταλήγει στην Αυστρία. Η χώρα μας δεν υπάρχει στα σχέδια του.

Πως μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να εξετάζει την πιθανότητα να υποστηρίζει έναν αγωγό που βγάζει την χώρα από τον ενεργειακό χάρτη αντί να υποστηρίξει μια επένδυση 1.5 δισ. ευρώ που ενισχύει την γεωστρατηγική μας θέση;

Ακόμα και για Έλληνες πολιτικούς ένα τέτοιο λάθος είναι πολύ «χοντρό». Το πιθανότερο είναι ότι ο δημοσιογράφος  που έγραψε το άρθρο μπλέχτηκε ή ότι είχε λάθος πληροφόρηση. Δεν είναι δυνατόν μια Ελληνική κυβέρνηση  να σκέφτεται να υποστηρίξει έναν αγωγό που απομονώνει την χώρα από τις ενεργειακές εξελίξεις και δεν αφήνει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: