Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι δανειστές έκαναν λάθη, αλλά δεν θα τα αποδεχτούν ποτέ

 του Μιχάλη Ιγνατίου

Η παρούσα κυβέρνηση μπορεί για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010 να λάβει περισσότερες πράσινες κάρτες από κόκκινες, καθώς αξιωματούχοι σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι πλέον «εφαρμόζεται καλύτερα το πρόγραμμα». Αν αυτό συμβεί, δεν χρειάζεται καν η δικαιολογία του «λάθους» για να γίνουν αλλαγές...


Εχει γίνει πολύς λόγος για το «λάθος του ΔΝΤ» και αίφνης είχαν αυξηθεί κατακόρυφα οι ελπίδες για την ελάφρυνση των βαρύτατων μέτρων, που έχουν πλήξει την ελληνική κοινωνία και έχουν επιβάλει από κοινού η κυβέρνηση και οι δανειστές. Η αλήθεια είναι ότι προχθές προσγειώθηκαν ανώμαλα όσοι ανέμεναν -συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κυβέρνησης- ότι οι Ευρωπαίοι και το Ταμείο θα ανακοίνωναν πως στην επόμενη επιθεώρηση οι εκπρόσωποι της τρόικας θα εξέταζαν το αίτημα της Αθήνας για μετατροπές στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Βέβαια, δεν πρέπει να αποτελέσει έκπληξη εάν για πρώτη φορά -από τον Μάιο του 2010- η παρούσα κυβέρνηση λάβει περισσότερες πράσινες, αντί κόκκινες, κάρτες, διότι όπως ομολογούν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες «γίνονται πράγματα» και «εφαρμόζεται καλύτερα από προηγουμένως το Πρόγραμμα».

Εάν αποδειχθεί πως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε δεν χρειάζεται καν η δικαιολογία του «λάθους» για να γίνουν αλλαγές και να υπάρξει μία παύση στην επιβολή νέων μέτρων. Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία για τα ελλιπή μαθηματικά των οικονομολόγων του ΔΝΤ. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των οικονομολόγων, ομολόγησε το «λάθος» τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη σύνοδο του Ταμείου στο Τόκιο.

Τότε ελάχιστοι έδωσαν σημασία και ουδείς εκμεταλλεύτηκε την ομολογία του. Τον Ιανουάριο, που επανήλθε το θέμα, λόγω της δημοσιοποίησης της έκθεσής του, μερικοί νόμισαν πως ανακάλυψαν την... Ατλαντίδα.Χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση να υποστηρίξω το ΔΝΤ, το μεγάλο κενό στην υπόθεση αυτή αποτελούν οι αριθμοί που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών, όταν διεξάγονταν οι συζητήσεις για το Ελληνικό Πρόγραμμα. Και δεν είναι στις προθέσεις μου να δακτυλοδείξω ανθρώπους και να εντοπίσω λάθη, διότι στην αρχή τουλάχιστον όλοι ήσαν ερασιτέχνες.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, που έληξε την υπόθεση των αλλαγών στο Πρόγραμμα, εξήγησε ότι το λάθος του πολλαπλασιαστή είναι το μικρότερο πρόβλημα, αναφέροντας ότι οι οικονομικές επιδόσεις μίας χώρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, έχουν επηρεαστεί από την παρατεταμένη «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, και τα γενικότερα προβλήματα στη ζώνη του Ευρώ.

Υπάρχουν και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, με πλέον βασικό ότι από την πρώτη στιγμή ούτε το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε ούτε οι υποσχέσεις υλοποιήθηκαν. Με λίγα λόγια, η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου οδήγησε την Ελλάδα στον μηχανισμό, επέλεξε το Πρόγραμμα που πίστευε ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει και απέτυχε, οδηγώντας στο μεταξύ τον λαό και τη χώρα σε βαθιά χρεοκοπία.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου μίλησε «για ισχυρή παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όταν συνδέει κάποιος τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με τον σχεδιασμό του προγράμματος». Και όμως, η σύνδεση γίνεται από τους οικονομολόγους και τους οικονομικούς αναλυτές, απλά το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιο ισχυροί και επιβάλλουν τις θέσεις τους.

Οι δανειστές έχουν διαπράξει πολλά λάθη και με το Πρόγραμμα και με τα μέτρα που επέβαλαν. Δεν θα τα αποδεχθούν ποτέ. Το μήνυμα που έστειλαν προχθές είναι ότι «συνεχίστε την εφαρμογή» για να ελπίζετε...
Οταν ο Μπλανσάρ ομολόγησε το «λάθος» τον Οκτώβριο, ελάχιστοι έδωσαν σημασία. Τον Ιανουάριο που επανήλθε το θέμα μερικοί νόμισαν ότι ανακάλυψαν την... Ατλαντίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: