Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε

Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, τα περάσαμε τα δύσκολα. Από το Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε». Με τη φράση αυτή ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, το βράδυ της Τετάρτης, θέλησε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι επόμενοι μήνες είναι πραγματικά κρίσιμοι, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την κυβέρνησή του.
Η ώρα ήταν περίπου εννέα και μισή και πριν λίγη ώρα είχε...
ολοκληρώσει τη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που εντάσσεται στον κύκλο των συναντήσεων που κάνει με υπουργούς. Ο κ. Σαμαράς έφθασε, λίγα μέτρα από την οικία του, σε έναν οικείο χώρο για να δειπνήσει και να συζητήσει σε χαλαρή ατμόσφαιρα με μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ, καθώς θα γίνουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις στο μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός, σε μια χαλαρή συζήτηση, στην ταβέρνα «Ο Βασίλης» στην Κηφισιά, θέλησε να εμψυχώσει τους 21 βουλευτές που κάλεσε για μια χαλαρή συζήτηση, ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής του κ. Μ. Σαλμάς, αλλά και ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης και ο υφυπουργός του κ. Ν. Παναγιωτόπουλος.

Στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Σαμαράς έδειξε απόλυτα ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλα πλέον είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Εμφανίστηκε υπέρμαχος της άποψης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της, διότι οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι και πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα για να φανεί συνεπής η χώρα έναντι των πιστωτών.

Έδειξε να κατανοεί απόλυτα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των βουλευτών, τονίζοντας ότι έχει επίγνωση της κατάστασης. «Ξέρω τι γίνεται. Είμαι μέρος της κοινωνίας και δεν ζω αλλού» είπε σε ορισμένους βουλευτές, όταν άρχισαν να του θέτουν καυτά ζητήματα της καθημερινότητας. «Ξέρω τι λέει ο κόσμος. Ξέρω τις γκρίνιες για τους μισθούς και τις συντάξεις, για το ΦΠΑ στην εστίαση, κ.α. » ανέφερε σε κάποιο σημείο και θέλοντας να τους καθησυχάσει, επεσήμανε: «Να ξέρετε ότι όλα γίνονται με σχέδιο και πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα».

Μάλιστα τους συνέστησε υπομονή κάποια στιγμή, αφού είχε ακούσει πολλούς να επισημαίνουν διάφορα προβλήματα, ακόμα και για τη φορολογία στα ακίνητα. «Αν πάμε καλά έως τον Ιούνιο, μετά όλα θα αλλάξουν, θα δείτε» φέρεται να είπε, ενώ έδειξε πως αποτελεί κομβικό σημείο ο Ιούνιος, διότι εκτιμά ότι ο τουρισμός θα βοηθήσει την οικονομία, η κυβέρνηση θα πάρει ανάσες και μετά θα εισέλθουμε στην τελική ευθεία για τις Γερμανικές εκλογές και άρα θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή.

Η συζήτηση ήταν αρκετά ελεύθερη και ο κ. Σαμαράς ένιωσε την ανάγκη σε ένα σημείο να σηκωθεί όρθιος και να τους μιλήσει, θέλοντας περισσότερο να τους επισημάνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και να τους πείσει ότι πρέπει να υπάρχει πίστη στον κοινό σκοπό και συστράτευση. Παράλληλα τους εξήγησε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και ανέφερε πως οι στόχοι της χώρας είναι σαφείς και προδιαγεγραμμένοι με ακρίβεια, το ίδιο και οι επιλογές της κυβέρνησης και τους ζήτησε και τη δική τους βοήθεια για να στηριχθεί το κυβερνητικό έργο.

Η «οντισιόν» των υπουργών


Τις τελευταίες ημέρες, περνάνε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όλοι σχεδόν οι υπουργοί, οι αναπληρωτές τους και οι υφυπουργοί και έχουν δίωρες συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό. Στις συναντήσεις αυτές, πέρα από τα τρέχοντα, ο Πρωθυπουργός δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους που συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: έργο, αποτέλεσμα και ταχύτητα.

Ο ίδιος δεν θέλει να δώσει δικαιώματα για να συζητούν για ανασχηματισμό, αν και όλοι κατανοούν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Και γι’ αυτό δίνει την εντύπωση στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ότι καθορίζει χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Οι γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι αυτό είναι μια κίνηση για να καθησυχάσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς πρέπει να υπάρχει και στο στοιχείο του αιφνιδιασμού, όταν αποφασισθεί ο ανασχηματισμός.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πολλές φορές στους υπουργούς, τους αναπληρωτές και τους υφυπουργούς, ότι δεν θέλει να ακούει πλέον σχέδια, αλλά να βλέπει έργο και αποτέλεσμα. Η συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων δεν μπορεί, και δεν πρέπει να καλύψει τις ατομικές ευθύνες ενός εκάστου, φέρεται να είναι η άποψη που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτές τις συναντήσεις γίνεται σαφές προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ότι δεν επιτρέπεται η ατομική στρατηγική και θεωρείται επιβεβλημένη και όχι απλώς αναγκαία, η συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.

«Όποιος έχει πρόβλημα, είμαι εδώ για να το αντιμετωπίσουμε» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός σε έναν υπουργό του, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να απαντήσει σε όσους έχουν κατά καιρούς πρόβλημα στη συνεργασία τους με συναδέλφους τους.

Στις συναντήσεις με τους υπουργούς ο κ. Σαμαράς τους πιέζει ώστε να επιταχύνουν τις δράσεις ανά τομέα και να καλύψουν τα προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα, ενώ δεν κρύβει πως δεν είναι ικανοποιημένος, καθώς έχουν καταγραφεί σημαντικές καθυστερήσεις.


Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: