Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ήρθε η ώρα του ανασχηματισμού...

Μία ώρα αρχύτερα φαίνεται πως θα γίνει η ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, καθώς η «γκρίνια» των εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και τα υπουργικά ολισθήματα ορισμένων, οδηγούν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε πρόωρες αντικαταστάσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις του αναφορικά με τον ανασχηματισμό, τον οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – σχεδίαζε για μετά το Πάσχα. Μάλιστα, λίγες ημέρες νωρίτερα, με δική του απόφαση, δημιουργήθηκαν θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και μια νέα θέση υφυπουργού στο Παιδείας-Πολιτισμού. Τότε, είχε αναφερθεί πως ο κ. Σαμαράς έχει αξιολογήσει όλα τα κυβερνητικά στελέχη, έχοντας συνολική εικόνα για τις πιθανές δομικές αλλαγές που θα πρέπει να σημειωθούν.

Πλέον, ο ανασχηματισμός φαίνεται πως θα γίνει πολύ νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί και κύριος λόγος είναι τα φαινόμενα αντιπαραθέσεων μεταξύ μελών της κυβέρνησης, αλλά και τα ολισθήματα ή οι ατυχείς δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί ορισμένοι από αυτούς.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η πρόσφατη αντιπαράθεση των κυρίων Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη, καθώς και η γνωστή δήλωση της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, για την έλλειψη εμβολίων, η οποία επέφερε την οργή του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δέχεται – εδώ και πολύ καιρό – την έντονη πίεση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επιθυμεί να δει περισσότερα πρόσωπα του Κινήματός του στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, φαίνεται να καταλήγει κι αυτός στην ανάγκη αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση, με αφορμή και τη διένεξη δύο υπουργών που πρόσκεινται στο δικό του κόμμα.

Η πίεση των δύο κυβερνητικών εταίρων προς τον πρωθυπουργό έγινε εμφανής με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, όπου οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο, επιλύοντας θέματα όπως η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.

Ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση

Αμετακίνητος φέρεται ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ μεγάλη πιθανότητα να διατηρήσουν τις θέσεις τους έχουν και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάννης. Στις θέσεις τους φαίνεται πως διατηρούνται και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.

Αντίθετα, την πόρτα εξόδου βλέπουν, στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος και η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη. Ανάλογη αναμένεται να είναι η τύχη του του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστα Μουσουρούλη, του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνη Ρουπακιώτη και του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελου Λιβιεράτου.

Εξάλλου, ενδεχόμενο αποχώρησης υπάρχει και για τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς και για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη.

Ποιοι ράβουν υπουργικό κουστούμι

Δικούς του ανθρώπους σε νευραλγικά υπουργεία επιθυμεί να βάλει ο πρωθυπουργός, σε ένα κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να έχει πιο «τρανταχτά» πολιτικά πρόσωπα στη σύνθεσή του. Από πλευράς ΝΔ, λοιπόν, κοντά σε υπουργικό θώκο φαίνεται πως βρίσκονται ο Μάκης Βορίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο τελευταίος, ασκεί ήδη εσωκομματική πίεση, όπως φαίνεται από την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρση του άρθρου για την απελευθέρωση της αγοράς του προψημένου ψωμιού.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ζητεί περισσότερα υπουργεία και πιο πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε περίπτωση που αποχωρήσει ο νυν υπουργός της ΔΗΜΑΡ. Τα ονόματα που ακούγονται από τον ΠΑΣΟΚ για να φορέσουν υπουργικό κουστούμι είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης (που αναμένεται να αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο), ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Θάνος Μωραΐτης.

Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης από τη ΔΗΜΑΡ, επιθυμεί να προωθήσει στην κυβέρνηση τον Νίκο Τσουκάλη και Γρηγόρη Ψαριανό.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: