Βόμβα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κρατικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι έγιναν λάθη σε ότι αφορά το ζήτημα της Ελλάδας αλλά αυτό συνέβη διότι τους είχαν δοθεί λανθασμένα στοιχεία το 2010. Δηλαδή η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, που κατηγορούσε την προηγούμενη για κρυφά ελλείμματα και λάθος στοιχεία, έκανε τα ίδια κι αυτή....
«Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε στη βάση πληροφοριών οι οποίες ήσαν είτε ελλιπείς, είτε εσφαλμένες, ή παραπλανητικές», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.
«Ασφαλώς οι αναφορές σχετικά με την δομική ισχύ της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν ακριβείς. Οι (ελληνικές) αρχές της εποχής διαβεβαίωναν συνεχώς την (διεθνή) τρόικα (των πιστωτών) ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν στην πραγματικότητα», ανέφερε ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.
«Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη. Θα ήταν καλό αυτά να προσδιοριστούν» με περισσότερη σαφήνεια ώστε να μην επαναληφθούν, ανέφερε ο κ. Ντράγκι.
Δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου, τους έδινε λανθασμένη εντύπωση για την οικονομία, λέγοντάς τους ότι είναι περισσότερο ισχυρή απ’ ότι στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα ήταν ότι κατέρρεε ενώ ο τότε πρωθυπουργός έδινε επιδόματα αλληλεγγύης κι έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν».
Πλήρες «ξεβράκωμα» της τότε κυβέρνησης η οποία λίγο μετά προσέφυγε στο ΔΝΤ και μιλούσε για Τιτανικούς.
Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι την εποχή εκείνη, η αστάθεια στις χρηματαγορές δημιουργούσε φόβους περί μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους. «Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα περί αναδιάρθρωσης», καθώς ο κίνδυνος έχει μειωθεί, ανέφερε.
Εκτοτε, είπε ακόμη ο κ. Ντράγκι, «η Ελλάδα κατάφερε σημαντικές προόδους, και τους έχουμε πει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια, ιδίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα».
Μιλώντας γενικότερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι κάτι «αναπόφευκτο» για τα περισσότερα κράτη, καθώς «σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει αντίδραση των αγορών, δηλαδή τα επιτόκια (σ.σ. των ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης) θα αυξηθούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου