Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Ξεχάστε «όσα ξέρατε»!


του Ν.Ελευθέρογλου

Με 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση αλλάζουν όλα όσα ξέραμε. Τα προαπαιτούμενα της τρόικας δημιουργούν νέο σκηνικό, ενώ η ψήφιση όλων των άρθρων θα είναι το πιο κρίσιμο τεστ αντοχής της δικομματικής πλέον κυβέρνησης. Η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία ...
του «επείγοντος» προκειμένου να προλάβει την καθοριστική ημερομηνία της 19ης Ιουλίου, μέχρι την οποία απαιτεί η τρόικα να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση, θα ακολουθήσει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και, εκτός από προαπαιτούμενα, περιέχει και τον νέο Κώδικα Φορολογίας.

Πρακτικά, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών αύριο το πρωί, στις 10.00. Σύμφωνα με τον πρώτο προγραμματισμό, στην επιτροπή θα υπάρξει και ακρόαση φορέων το πρωί της Παρασκευής, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής η Επιτροπή Οικονομικών θα επεξεργαστεί τα άρθρα του νομοσχεδίου. Η β’ ανάγνωση από την Επιτροπή θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας, ενώ την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 16 Ιουλίου, το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια. Με βάση τα ανωτέρω θεωρείται δεδομένο πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης.

Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν πέντε μεγάλα «πακέτα» ανατροπής:

Φορολογικό, Υγεία (ΕΟΠΥΥ - φάρμακα), Δημόσιο (απολύσεις - διαθεσιμότητα - κινητικότητα - μετατάξεις), Δικαιοσύνη (αποφάσεις-εξπρές για τα ασφαλιστικά μέτρα), απελευθέρωση δικηγορικού επαγγέλματος.

Σύμφωνα με τους παραπάνω άξονες, η ανάγνωση δείχνει μεταξύ άλλων:

1. Φορολογικό:
- Παραμένει η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου, δηλαδή δεν θα αυξηθεί η παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους.
- Επανέρχεται στο 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο που βρισκόταν σε διαβούλευση προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%.
- Διατηρείται η προκαταβολή φόρου για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. στο 55% αντί του 80%.
- Η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και τεκμαρτού θα φορολογείται αναλόγως με την πηγή από την οποία προέρχονται τα εισοδήματα.
- Οι φοιτητές-τέκνα θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, εάν δικαιούνταν προνοιακό επίδομα, θα το έχαναν.
- Παραμένει η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι και 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.
- Προβλέπεται η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιριών.
- Απελευθερώνεται η διακίνηση καύσιμων. Μπορεί να γίνεται από όλα τα βυτιοφόρα και όχι μόνο από τα εξουσιοδοτημένα.

2. Δημόσιο (απολύσεις - διαθεσιμότητα - κινητικότητα - μετατάξεις)
Με το άρθρο 80 καταργείται η ειδικότητα σχολικών φυλάκων και όλοι οι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Εξαιρούνται πολύτεκνοι, υπάλληλοι που είναι ανάπηροι τουλάχιστον κατά 67%, υπάλληλοι που ο ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία τουλάχιστον 67%, υπάλληλος που ασκεί γονική μέριμνα τέκνου, υπάλληλος που ο ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα με βάση τον ίδιο νόμο.

Με το άρθρο 81 καταργούνται από τις 23/9/2013 οι θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και τίθενται όλοι σε διαθεσιμότητα. Και εδώ εξαιρούνται οι παραπάνω κατηγορίες. Τα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, της Δημοτικής Αστυνομίας παραμένουν στους δήμους.

Με το άρθρο 82 καταργούνται μια σειρά από ειδικότητες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Με το άρθρο 90 ανοίγει η πόρτα απολύσεων σε όλο το Δημόσιο, μια και με αποφάσεις υπουργών επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Περιφέρειες.

Παράλληλα, ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης και ξεκαθαρίζεται ότι η διαθεσιμότητα διαρκεί 8 μήνες και μετά την πάροδο της περιόδου αυτής, κατά την οποία ο εργαζόμενος θα αμείβεται με τα 3/4 των αποδοχών του, θα απολύεται εάν δεν έχει τοποθετηθεί.

Στο άρθρο 91, με θέμα την κινητικότητα, ανοίγει η πόρτα για μετατάξεις σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ. Η μεταφορά ή η μετάταξη των υπαλλήλων είναι υποχρεωτική.

Στο άρθρο 93 καταργείται η ειδικότητα οδηγών και τεχνικού προσωπικού της Διεύθυνσης Κρατικών Αυτοκινήτων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το προσωπικό τίθεται σε διαθεσιμότητα. Το προσωπικό μπορεί να μεταταγεί ή να μεταφερθεί. Και εδώ ισχύουν οι εξαιρέσεις που έχουμε προαναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: