Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά η Ελλάδα γύρισε… 30 χρόνια πίσω. Βρισκόμαστε περίπου στο 1983 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μεσουρανούσε στην πολιτική σκηνή. Όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν σχεδόν… λαϊκός ήρωας ενώ ο Μένιος Κουτσόγιωργας έλυνε κι έδενε. Ο δε Γιώργος Παπανδρέου είχε μαλλί μέχρι τον ώμο και ονειρευόταν πώς θα κάνει την Ελλάδα… Σουηδία του νότου....


Εκείνη την εποχή φαίνεται να ξαναζούμε και ο Ανδρέας θα γελάει από εκεί που βρίσκεται . Κάποιοι βάλθηκαν να μας γυρίσουν τόσα χρόνια πίσω και να κάνουν σημείο αναφοράς, ποιον; Τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τρελά πράγματα.

Ο Βορίδης τους έκανε πλάκα στο Συνέδριο και οι πασόκοι ξεσάλωσαν. Λες και είπε κάτι που δε σκέφτονται μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Και ξαφνικά το πολιτικό σκηνικό μοιάζει να βγήκε από εκείνη την εποχή, τη δεκαετία του ’80 και την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ – Δεξιάς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εδώ και μερικές εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες της μετάλλαξης του Τσίπρας σε Παπανδρέου. Σαν τους λυκάνθρωπους που βλέπουν πανσέληνο και μεταμορφώνονται, έτσι και ο πρώην Κνίτης Αλέξης έχει γίνει ο πιο πιστός σύντροφος του Ανδρέα. Ούτε ο Παναγιωτακόπουλος του ΠΑΣΟΚ τόσο… δέος για τον ..αριστερό Παπανδρέου. Θα βάλουμε τα κλάματα. Ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μας βάλει όλους στη χρονομηχανή και να μας επιστρέψει στην πρώτη 4ετία του ΠΑΣΟΚ, το 1981-1985, τότε που έγιναν πολλά καλά αλλά και που μπήκαν οι βάσεις του πελατειακού «πράσινου» κράτους.

Φαίνεται ότι ο Κοτσακάς και η ομάδα ΠΑΣΟΚ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει καλή οργανωτική και ιδεολογική συγκρότηση του κόμματος. Αν αρχίσει ο Τσίπρας να φωνάζει «Αλλαγή» και βάλει και ζιβάγκο, πάει δε θα το γλιτώσουμε το εγκεφαλικό. Θα αφήσουμε φαβορίτες και φράντζα, θα βάλουμε παντελόνια καμπάνες και θα πάρουμε τις πλαστικές σημαίες με τον πράσινο ήλιο τραγουδώντας «Ο ήλιος ο πράσινος, ο ήλιος π’ ανατέλλει μας οδηγεί».

Η συζήτηση για το αν ο Παπανδρέου ήταν καλός η κακός πρωθυπουργός, αν εκτόξευσε ή όχι το χρέος ή αν ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια της χώρας μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Άλλοι θα πουν καλά λόγια, άλλοι θα τον διαλοστείλουν τον Ανδρέα.

Όμως, αυτό το déjà vu, αυτό το πισωγύρισμα στα χρόνια του Ανδρέα μοιάζει τόσο κωμικό εν έτει 2013. Μας ποιος… νοιάζεται για το τι ήταν και τι έκανε ο Ανδρέας. Αν ήταν αριστερός, δεξιός ή κεντρώος; Και ποιος νοιάζεται πλέον για μια εποχή που οι περισσότεροι ούτε καν την έχουν ζήσει. Φανταστείτε. Ο Τσίπρας που προσκυνά τον Ανδρέα σχεδόν φορούσε… πάνες εκείνη την εποχή.

Μα ποιος ήταν αυτός ο ιθύνων νους που αποφάσισε ότι πρέπει να γυρίσουμε στο 1981 και μετά; Γιατί σπαταλάμε άπειρες ώρες και τεράστιο πολιτικό χρόνο προκειμένου να ζήσουμε 30 χρόνια πίσω; Ποιος ενδιαφέρεται για ένα παρελθόν τόσο μακρινό; Όταν βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα πάντα κινούνται σε τόσο γρήγορους ρυθμούς τι νόημα έχει το πισωγύρισμα και η αναζήτηση εχθρών ή ηρώων και ηγετών – παραδειγμάτων; Γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα πίσω και να κοιτάξουμε πως θα σωθεί η χώρα που είναι σε τεράστιο κίνδυνο;

Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τσακώνονται σαν τα κοκόρια για το αν ο Παπανδρέου ή ο Καραμανλής είναι καλοί οι κακοί.

Πρέπει και ο Τσίπρας να αποφασίσει να γίνει αυτόφωτος αν θέλει να προσφέρει στην πατρίδα. Και πρέπει όλη η χώρα να αφήσει τη δεκαετία του ’80 να ανήκει απλά στην ιστορία. Σήμερα γράφεται μια νέα ιστορία. Να πάρουμε παράδειγμα (καλά ή κακά) από παλαιότερες εποχές, όχι όμως να κολλάμε στην ιστορία. Αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι για «μας αυτή είναι η ζωή, η άλλη είναι των άλλων» που λέει και το τραγούδι, τότε θα καταστρεφόμαστε και ακόμη θα μιλάμε για το ζιβάγκο του Ανδρέα. Φτάνει πια αυτή η προσπάθειά μας να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: