Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Σκοπιανός βουλευτής: Στην Αλβανία υπάρχουν 200.000 Σκοπιανοί που φοβούνται να δηλώσουν την πραγματική τους εθνικότητα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Αλβανία η δήλωση του βουλευτή του κόμματος VMRO-DPMNE των Σκοπίων, Ρομέο Τρένοβ για την ύπαρξη άνω των 200.000 σκοπιανών στην χώρα.
«Στην Αλβανία ζουν πάνω από 200.000 σκοπιανοί, οι οποίοι δεν αναφέρονται στην...
απογραφή του 2011, λόγω του φόβου για να δηλώσουν την πραγματική τους εθνικότητα. Ζητώ από τον νέο πρεσβευτή να επικοινωνήσει με όλους τους σημαντικούς παράγοντες ούτως ώστε στην επόμενη απογραφή, οι Σκοπιανοί στην Αλβανία να μπορούν να δηλωθούν ως τέτοιοι χωρίς προβλήματα. Επίσης, θέλω να πω ότι δεν είναι αλήθεια ότι το 30% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ είναι Αλβανοί. Για μένα είναι γελοίες οι φήμες που κάνουν λόγω για την ύπαρξη 10 εκατομμύριων Αλβανών στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Τρένοβ.

Αντιδράσεις υπήρχαν και για τον νέο πρέσβη των Σκοπίων, Στόγιαν Καραγιάνοβ, μιας και είχε δηλώσει ότι «κατά τη διάρκεια της απογραφής του πληθυσμού το 2011, δυστυχώς, μόνο 5521 υπήκοοι της Αλβανίας είχαν εγγραφεί ως Σκοπιανοί. Το πρόβλημα της “μακεδονικής μειονότητας” ήταν παρόμοιο με αυτό των μεγάλων μειονοτήτων όπως η Ελληνική και η Βλάχικη».

Οι δηλώσεις Τρενόβ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τα αλβανικά ΜΜΕ αλλά και από τους βουλευτές της αλβανικής βουλής οι οποίοι ζήτησαν να επανεξεταστεί ο διορισμός του νέου πρέσβη των Σκοπιών στην Αλβανία.

aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: