Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Σαμαράς: «Εμείς θα σώσουμε τον εαυτό μας, κανένας άλλος δεν θα μας σώσει»

«Εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα», λέει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στα «Νέα» - Υπογραμμίζει ότι ούτε θέλει ούτε πρόκειται να επιδιώξει πρόωρες εκλογές αλλά προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί εκβιασμούς - Προαναγγέλει μειώσεις φόρων αν πετύχει το πείραμα του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση...


«Εμείς θα σώσουμε τον εαυτό μας. Κανένας άλλος δεν θα μας σώσει, αν δεν πάρουμε εμείς τις σωστές αποφάσεις που αφορούν τη χώρα μας», διαμηνύει ο πρωθυπουργός σηματοδοτώντας το τέλος των ψευδαισθήσεων ότι η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας θα είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων από το εξωτερικό και μέτρων που θα ληφθούν από συμμαχικές χώρες και δανειστές.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «τα Νέα», ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι «εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα». Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, «αυτά που ακούγονται κάθε τόσο για δημοσιονομικό κενό τα επόμενα χρόνια αποτελούν προβλέψεις που εξαρτώνται από υποθέσεις εργασίας. Συνήθως τα μεγέθη στα οποία καταλήγουν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που ξεκινούν. Και έπειτα από κάποιες διορθωτικές κινήσεις εξαλείφονται. Το βασικό είναι να πιάνουμε κάθε φορά τους στόχους μας».

Για να ενισχύσει την άποψή του αυτή, ο κ. Σαμαράς προσθέτει:« Όλοι παραδέχονται πλέον ότι, ανεξάρτητα από κάποιες μικροκαθυστερήσεις στα επιμέρους, συνολικά βρισκόμαστε μέσα στους στόχους. Θα είχαμε ήδη τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης αν ήμασταν έξω από τους στόχους;»

«Αν πετύχει το πείραμα με τον ΦΠΑ θα ζητήσουμε κι άλλες μειώσεις φόρων»

«Είναι απλό: Αν πετύχει το πείραμα και εφόσον επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θα ζητήσουμε κι άλλες μειώσεις φόρων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει αν αποδειχθεί αποτελεσματική η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

«Τελικός στόχος μου είναι να πληρώνουν όλοι από λίγα. Και ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Οχι οι αδύναμοι να λιώνουν στη φορολογία και οι επιτήδειοι μια ζωή να τη γλυτώνουν... Αν δεν πετύχει το πείραμα απομακρύνεται ο στόχος μείωσης της φορολογίας», τονίζει ο κ. Σαμαράς στα «Νέα».
Μάλιστα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ζητούν και να κόβουν αποδείξεις, να μην κλέβουν το κράτος όπως χαρακτηριστικά λέει.
«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί μια βελτίωση. Και μπορούμε να καταφέρουμε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση. Αλλά αυτό εξαρτάται από τους πολίτες. Οποιος κλέβει το κράτος, δεν κλέβει την κυβέρνηση. Κλέβει τον διπλανό του! Και τα παιδιά του... Τόσο απλά», επισημαίνει ο κ. Σαμαράς.

Απολύσεις και διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων

Δεν είναι εμπόδιο η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων λέει ο πρωθυπουργός επιχειρηματολογώντας ότι «σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες δηλώνουν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του ξεκαθαρίσματος στο Δημόσιο» και συνεχίζει: «Σε μια χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, τελικά θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το 3,5% του συνολικού προσωπικού του Δημοσίου! Γι' αυτό συζητάμε».

Κατά τον κ. Σαμαρά «από αυτό το 3,5% που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά -κυρίως άνθρωποι που προσελήφθησαν μη αξιοκρατικά ή παρέμεναν στις θέσεις τους μη αξιοκρατικά- ενώ το 1,5% θα αλλάξει απασχόληση και θα παραμείνει στο Δημόσιο».

Η άποψη του πρωθυπουργού είναι ότι «για καθέναν από αυτούς που απομακρύνονται θα προσληφθεί με αξιοκρατικό τρόπο ένας νέος, άρα από αυτό η ανεργία δεν θα επηρεαστεί καθόλου». Μιλάμε για κάτι που δεν συνιστά μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, λέει ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι το 2% όπως και να το κάνουμε δεν είναι μαζικές απολύσεις, συμπληρώνει ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόσθετη ανεργία και επιπλέον συμβαδίζει με το δημόσιο συμφέρον διότι τα χρήματα του φορολογούμενου θα πιάσουν περισσότερο τόπο.

«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της απασχόλησης»
«Βασικό μου μέλημα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Γι' αυτό προσπαθώ συνεχώς. Αυτό τονίζω προς όλους -και μέσα και έξω από τη χώρα», λέει ο κ. Σαμαράς και προσθέτει: «Αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν μπορείς να διατάξεις την ανάκαμψη της οικονομίας! Δεν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις σε μια οικονομία κατεστραμμένη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, χωρίς σταλαγματιά ρευστότητας και ενώ όλοι προέβλεπαν την κατάρρευσή της. Ο πρωθυπουργός επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι «υπάρχουν τους τελευταίους μήνες ενδείξεις μιας πρώτης αύξησης της απασχόλησης».


«Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω»

«Τα εκλογικά σενάρια τα συντηρούν όσοι εύχονται να αποτύχει η κυβέρνηση. Αλλά η πλειονότητα του ελληνικού λαού εύχεται ακριβώς το αντίθετο: Να ολοκληρώσουμε το έργο μας», λέει ο κ. Σαμαράς.
«Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω!», ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός και διευκρινίζει: «Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα! Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί».


«Μακράς πνοής η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ»

Στο ερώτημα πως θα χαρακτήριζε τη συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Ειλικρινή και εποικοδομητική» και συμπληρώνει: «Διαφωνίες για το παρελθόν υπάρχουν, αναμφίβολα. Αλλά έχουμε σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της, έχουμε την ίδια αίσθηση ευθύνης να φέρουμε εις πέρας αυτό το κρίσιμο έργο και έχουμε επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό χειροπιαστά αποτελέσματα».

«Η συνεργασία μας είναι πράγματι μακράς πνοής», τονίζει ο πρωθυπουργός για την σύμπραξη της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και προναγγέλει ότι «πρόθεσή μας είναι να γίνει ακόμη πιο ουσιαστική.

Για το Φώτη Κουβέλη, ο κ. Σαμαράς λέει ότι μένουν ανοικτοί κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας αν και -όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός- ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «με κάποιες δηλώσεις του αδίκησε τον εαυτό του. Οπως για παράδειγμα όταν δήλωνε τις προάλλες ότι δήθεν... σχεδίαζα εκλογές τον περασμένο Ιούνιο!».


Δεν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Βλέπετε κάποιο τέτοιο περιθώριο εσείς;», απαντά ο πρωθυπουργός όταν ερωτάται αν βλέπει πεδίο συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουν στηρίξει έστω και μια μεταρρύθμιση; Εχουν ψηφίσει έστω και μια περιστολή σπατάλης; Εχουν αφήσει έστω και μια συντεχνιακή απεργία κόντρα στο δημόσιο συμφέρον που να μην την υποστηρίξουν; Εχει υπάρξει έστω και μια επένδυση που να μην προσπαθήσουν να τη διώξουν;», υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς για την στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Αλέξη Τσίπρα. «Ακόμη και μεταξύ τους δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο», λέει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Διαλαλούν ότι διέλυσαν τις συνιστώσες τους. Κάθε μέρα όμως τα χτυπηματα μεταξύ τους πάνε κι έρχονται. Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους για να ξέρουμε κι εμείς με ποιον θα συνεννοηθούμε...»

«Τα συνθήματα της ΧΑ έχουν οσμή αίματος»

«Τα συνθήματα που αναφέρατε δεν είναι γραφικότητες. Εχουν οσμή αίματος! Είναι ακραίες εκδηλώσεις διχασμού και... νοσταλγία εμφύλιας σύγκρουσης! οσοι τα φωνάζουν είναι τυφλωμένοι, ακραίοι. Και όσοι τα ανέχονται, ακόμη, είναι απολύτως συνυπεύθυνοι και εξίσου ακραίοι», λέει ο κ. Σαμαράς σχολιάζοντας τα συνθήματα «στο Βίτσι και τον Γράμμο σας χώσαμε στην άμμο» και «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς», που ακούστηκαν στη Βουλή.

Κατά την άποψη του πρωθυπουργού όσοι φωνάζουν αυτά τα συνθήματα «θέλουν να οδηγήσυν την ελληνική κοινωνία σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο διχασμού, αναμεσα σε δύο αλλητροφοδοτούμενα και απεχθή άκρα» και προβλέπει ότι «όσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιεί πού την οδηγούν τόσο περισσότερο θα αποστρέφει το πρόσωπό της και από τα δύο άκρα».

«Μέχρι τώρα πόνταραν στην απελπισία του κόσμου. Τώρα όμως έδειξαν το πρόσωπό τους και ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει πού το πάνε... Έτσι, αντι-συσπειρώνουν εναντίον τους όλους εκείνους που δεν θέλουν να ζήσει η χώρα τέτοιο διχασμό», λέει ο κ. Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: