Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Η hot πολιτική σελίδα που σαρώνει στο facebook

n
«Παρατηρητήριο Δηλώσεων Τσίπρα Κανέλλη και λοιπών παρανοϊκών»


Κάθε φορά που περιδιάβαινα τον «τοίχο» μου στο Facebook παρατηρούσα ότι οι αναρτήσεις διαδικτυακών φίλων που με έκαναν σχεδόν πάντα να γελάω ήταν οι φωτογραφίες που σατίριζαν την πολιτική επικαιρότητα και από κάτω είχαν το λογότυπο...
 «Παρατηρητήριο Δηλώσεων Τσίπρα Κανέλλη και λοιπών παρανοϊκών». Η ταχύτητα που χαρακτηρίζει τα social media, αλλά και ο καταιγισμός πληροφοριών με έκαναν να καθυστερήσω να δω τι ήταν επιτέλους αυτή η σελίδα που ακολουθούσαν τόσοι πολλοί φίλοι. Όταν τελικά την επισκέφτηκα, αντιλήφθηκα στο λεπτό γιατί η σελίδα γίνεται αργά και σταθερά το απόλυτο trend. Φωτογραφία προφίλ –σε στάση Yes I can του Μπαράκ Ομπάμ– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με λεζάντα Yes I does. Σχόλια των followers, αντιδικίες, εύστοχο χιούμορ, εκπληκτικά μονταρισμένες φωτογραφίες και ένα πνεύμα κόντρα στο σύνηθες. Απέναντι στην Αγανάκτηση, το Παρατηρητήριο πρόβαλε τις μαϊμού συντάξεις, τη φοροδιαφυγή, τη λούφα στο δημόσιο τομέα. Χωρίς διάθεση να διδάξει, χωρίς πρόθεση να προσβάλει. Οι ίδιοι μου είπαν ότι το Παρατηρητήριο είναι απλά «η άμεση έκφραση της λογικής με απτά επιχειρήματα, σύνδεση με την αμείλικτη πραγματικότητα, συνδυασμός εξεζητημένου και απλού καθημερινού λόγου». Θα πρόσθετα και μία αφορμή για να χαμογελάσουμε και να κλείσουμε το μάτι στην επικαιρότητα που μας βαραίνει.
n
Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία της σελίδας;Όλοι οι συντάκτες του παρατηρητηρίου συμπίπτουμε σε ορισμένες βασικές και θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες και αποτελούν τον συνεκτικό μας ιστό. Πιστεύουμε αταλάντευτα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και στην εν γένει ένταξη της στον δυτικό κόσμο, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην ελεύθερη και ανοιχτή οικονομία, στην ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην καταπολέμηση των φαιοκόκκινων απειλών που στοιχειώνουν τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Για εμάς η μετάβαση από τον κρατικίστικο, πελατειακό και παρασιτικό καπιταλισμό που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες προς έναν ώριμο, αστικό καπιταλισμό δυτικού τύπου αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται απώλεια εθνικής ταυτότητας και στίγματος.
Πώς αποφασίσετε να τη δημιουργήσετε; Η σελίδα δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και ξεκίνησε κυρίως ως χιουμοριστική. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος χαρακτηριζόταν από μεγάλη ένταση και έντονη «επαναστατική» ασυναρτησία από το σύνολο της τότε αντιπολίτευσης, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα επικρατούσε ως κυρίαρχο αίσθημα η παράνοια στα όρια του γελοίου. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την εμφάνιση της Λιάνας Κανέλλη με τη φραντζόλα και το γάλα στη βουλή, τις φωτογραφίες του Κολοκοτρώνη στο facebook με τις επικές λεζάντες «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» συνοδευόμενες από το απαραίτητο «ΔΗΕΔΟΣΤΕ», τις επερωτήσεις βουλευτών για το θέμα των αεροψεκασμών κατά του πληθυσμού με «ηλιθιογόνα αέρια» και διάφορα άλλα χαριτωμένα. Η τροφή, λοιπόν, υπήρχε ώστε πολύ άνετα να διακωμωδηθεί αυτή η κατάσταση και κάπως έτσι γεννήθηκε το «παρατηρητήριο..
n
Ποσά άτομα ξεκινήσατε;Ξεκίνησε από ένα άτομο. Η ενασχόλησή του ήταν σχετικά χαλαρή και κατά κάποιο τρόπο είχε τη σελίδα ως μια ευχάριστη διέξοδο από τα δεδομένα που επικρατούσαν στο προφίλ του στο facebook. Όταν η σελίδα έφτασε σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο επισκεψιμότητας, έγινε προσέγγιση και σε άλλους χρήστες ανάλογων σχετικά αντιλήψεων για την πολιτική κατάσταση. Υπάρχουν και φίλοι που γνωρίζονται κάποια χρόνια, υπάρχει και κάποια επαφή σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα σε συντάκτες της σελίδας η οποία προέκυψε μέσω της δικτύωσης στο facebook. Κοινό σημείο όλων μας είναι σίγουρα η χρήση των κοινωνικών δικτύων και φυσικά η διαδικτυακή μας φιλία.
Πότε αρχίσατε να καταλαβαίνετε ότι αρχίζει να εξαπλώνεται;Τον Οκτώβριο του 12 έγινε η πρώτη επαφή ώστε να στελεχωθεί το παρατηρητήριο και να αποκτήσει τη μορφή ομάδας που έχει σήμερα. Αιτία ήταν η σχετικά υψηλή της αποδοχή αναλογικά με αυτό που εξέφραζε. Συγκεκριμένα τα trends στο facebook ως τότε ήταν οι «πατριωτικές» σελίδες με τις αναφορές στους ήρωες της επανάστασης του 1821, το κίνημα «δεν πληρώνω», τα γιαούρτια και οι μούντζες στους «δοσίλογους» και γενικά μια αίσθηση πως η χώρα βρίσκεται μόνη της απέναντι σε κάθε βάρβαρο βαλανιδοφάγο ο οποίος επιβουλεύεται τον αέρα της Ελλάδας. Κατά βάθος είναι λογικό, μιας και ο αέρας είναι όντως ένα προϊόν μαζικής παραγωγής στη χώρα. Παράλληλα, το κυρίαρχο δόγμα που καθιστά τον κομουνισμό ως μόδα η αν θέλεις ως προστατευμένο είδος βαλσαμωμένου δεινόσαυρου στην Ελλάδα, εξακολουθούσε να «λοβοτομεί» ασύστολα τον πληθυσμό και μέσω του facebook. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το περιβόητο μνημόνιο 3, η σελίδα παρουσίασε θεαματική επισκεψιμότητα και αποδοχή, καθώς σε συγκεκριμένα θέματα, όπως π.χ. στο ξεγύμνωμα της αντιπολίτευσης σχετικά με την απαράδεκτη στάση της ως προς την άρση των προνομίων για τους υπαλλήλους της βουλής, τήρησε ξεκάθαρη θέση επισημαίνοντας την κοροϊδία και την αντίφαση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί πολιτική τύπου «ναι σε όλους». Έκτοτε η άνοδος του παρατηρητηρίου είναι σταθερή, καθώς δεν είναι και πολύ δύσκολο εδώ που τα λέμε να αναδεικνύει κάποιος την ανεπάρκεια και την ανοησία των αντιευρωπαϊστών.
n
Tσακώνεστε μεταξύ σας; Τι συμβαίνει όταν έχετε διαφορετική άποψη για ένα θέμα της επικαιρότητας;Δεν υπάρχουν τσακωμοί. Υπάρχουν όμως διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια θέματα, κάτι που είναι λογικό αφού στην ομάδα μετέχουν άνθρωποι διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων. Υπάρχουν σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, φιλελεύθεροι, κεντροδεξιοί. Κι αυτό αποτελεί και την δύναμη της όλης προσπάθειας. Η απόρριψη και η καταπολέμηση κάθε μονολιθικότητας και η σύνθεση των ιδεών και των απόψεων του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου. Αυτό βέβαια είναι κάτι που δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό από όλους τους φίλους της σελίδας κι έτσι ορισμένοι θεωρούν ότι το παρατηρητήριο πρέπει να υπάρχει μόνο στα πλαίσια των δικών τους ιδεολογικών μέτρων. Το παρατηρητήριο δεν χαρίζεται πουθενά. Δεν χαρακτηρίζεται ούτε από δογματισμούς ούτε από κομματικές δεσμεύσεις.
Εκτός από το Facebook, σκέφτεστε να δημιουργήσετε και κανονική σελίδα για να βγάζετε χρήματα;Τα χρήματα δεν είναι ο στόχος μας. Η όλη προσπάθεια στηρίζεται στο κέφι, τον ενθουσιασμό και το μεράκι των μελών. Μια κανονική σελίδα στο διαδίκτυο βέβαια αποτελεί πάντα μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, η οποία μας έχει απασχολήσει. Προς το παρόν παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα. Θα το δούμε.
Αποκαλύπτετε ποιοι είσαστε ή διατηρείτε την ανωνυμία σας;Υπογράφουμε τις δημοσιεύσεις μας με κάποια αρχικά. Παρά ταύτα οι περισσότεροι φίλοι μας στο Facebook γνωρίζουν τις ταυτότητές μας λόγω του ότι πολύ συχνά αυτά που γράφουμε στον τοίχο της ομάδας τα γράφουμε και στους προσωπικούς μας τοίχους. Εξάλλου δεν είμαστε «επαγγελματίες» στο χώρο της δημοσιογραφίας, ώστε να ρισκάρουμε την προσωπική μας ηρεμία όταν και αν ενοχλήσουμε κάποιον από τους παρανοϊκούς. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι κατά γενική ομολογία μια νέα μορφή ενημέρωσης και διαλόγου και η δυναμική τους φάνηκε τις μέρες που η ΕΣΗΕΑ και η ΕΡΤ απαγόρεψαν την ελεύθερη ενημέρωση. Η ομηρία σε συντεχνίες και επιχειρηματικά συμφέροντα καθιστά την ενημέρωση το ελάχιστο προβληματική και τα ηλεκτρονικά δίκτυα δίνουν νέες διαστάσεις στον τομέα των πληροφοριών-απόψεων. Η αξιοπιστία μιας σελίδας στο Facebook δεν καθορίζεται από τα «ονόματα» των συντακτών αλλά από την αξιολόγησή της σε βάθος χρόνου από τους αναγνώστες της.
n
Έχετε δεχτεί απειλές ή έξωθεν υποδείξεις;Έχουμε κατά καιρούς δεχτεί εισβολές σμήνους διαφωνούντων είτε από το χώρο των σοσιαλιστών, είτε από το χώρο των εθνικοσοσιαλιστών. Αναμενόμενο και διασκεδαστικό από ένα σημείο και μετά. Κυρίως όμως ικανοποιητικό διότι αποδεικνύει ότι η επιρροή της σελίδας βαίνει συνεχώς αυξανόμενη και η κριτική της τσούζει. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε δυναμικότερα.
Δώστε μια δική σας περιγραφή για το τι είναι το Παρατηρητήριο...Το Παρατηρητήριο είναι η άμεση έκφραση της λογικής με απτά επιχειρήματα , σύνδεση με την αμείλικτη πραγματικότητα , συνδυασμός εξεζητημένου και απλού καθημερινού λόγου, αναλόγως του θέματος. Έρχεται σε αντίθεση, ολική ρήξη με τις προαστικές – προνεωτερικές νοοτροπίες και τα κυρίαρχα μοντέλα σκέψης σε μία χώρα που δεν έχει αστική τάξη, ούτε και συνείδηση… Δεν έχει στεγανά και δεν προσεγγίζουμε τα πράγματα με στενά ιδεολογικό πρίσμα , προερχόμαστε άλλωστε από διαφορετικές αφετηρίες. Η ιδεολογία ή η πολιτική ένταξη ενός εκάστου δίνει πυξίδα, κατεύθυνση, απαγορεύεται όμως να μετατρέπεται σε δόγμα. Τον δογματισμό θα τον συναντήσει κανείς ακόμη και στους πλέον «ορθολογικούς» υποτίθεται πολιτικούς χώρους, με αποτέλεσμα αυτοί να γίνονται απωθητικοί στην προσέγγισή τους με το εκλογικό σώμα και αυτοαναφορικοί-ναρκισιστές.. Πέρα από τη θεωρία όμως: «Παρατηρητήριο» είναι η όρεξη και ο τσαμπουκάς κάποιων ανθρώπων που ελπίζουν να δίνουν ενέσεις λογικής στα social media, σπάζοντας την μονοκρατορία του «ΔΗΕΔΟΣΤΑΙ» εκθέτοντας τη λαϊκιστική υπεραπλούστευση ισοπέδωση, παραποίηση της αλήθειας, απογυμνώνοντας την ίδια την αισθητική του «καλοκαιριού της αγανάκτησης» που απλώθηκε ως σύννεφο ακρίδας. Αυτού του απόλυτου απολιτίκ ΤΙΠΟΤΑ που αποθεώθηκε από τα κίτρινα παραδοσιακά media, από τους νέο-κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ της παραδοσιακής αριστεράς, όσο και τους εθνικοσοσιαλιστές - εθνο-κομμουνιστές της Χρυσής Αυγής και των λαϊκών εθνικιστών-εθνικών λαϊκιστών της άκρας δεξιάς.
n
n
n
n
Τις απαντήσεις υπογράφουν οι: ΠΚ, ΓΟΚ , Α, ΚΚ, ΚΚ2, P, C.Neoliberal, Ζ, John Hicks, Lev, για το παρατηρητήριο Δηλώσεων Τσίπρα Κανέλλη και λοιπών παρανοϊκών.
n
n

athensvoice.gr ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: