Ελληνες κάνουν... απόβαση στον πλανήτη Αρη! Οχι βέβαια οι ίδιοι, αλλά μέσω του...
Και από πού προέκυψε το όνομα του Ποπάυ; Απλούστατα, το σύστημα που εκπόνησαν οι Ελληνες επιστήμονες αποσκοπεί στην παραγωγή... σπανακιού! Το «Popeye on Mars» είναι ένας ανοιχτού κώδικα σχεδιασμός θερμοκηπίου με σκοπό τη λειτουργία στην επιφάνεια του Αρη ενός αεροπονικού συστήματος, στο οποίο θα αναπτύσσεται σπανάκι. Το σύστημα παράγει οξυγόνο που συλλέγεται σε ειδική φιάλη. Είναι ενεργειακά αυτόνομο χρησιμοποιώντας ως πηγή ενέργειας το ηλιακό φως και έχει κύκλο ζωής περίπου σαράντα πέντε ημέρες, με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής του μετά τις απαραίτητες βασικές εργασίες συντήρησης. Εξωτερικά του θερμοκηπίου υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία παρέχουν ενέργεια, ενώ ένα ειδικό κάλυμμα πάχους 100 χιλιοστών προστατεύει την καλλιέργεια από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του Αρη.
Σύμφωνα με τα μέλη της κριτικής επιτροπής στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της NASA, το ελληνικό project ήταν «η πιο πολλά υποσχόμενη ιδέα του διαγωνισμού»! Η επιτυχία του σχεδίου να πάρει την πρωτιά στην κατηγορία του γέμισε υπερηφάνεια τους Ελληνες εφευρέτες. Την νικητήρια ομάδα αποτελούν οι Βαγγέλης Χλιάρας, Παναγιώτης Μπαϊράμης, Μάνθος Παπαματθαίου, Θεμιστοκλής Καραφασούλης, Λυδία Πολύζου, Χάρις-Κλειώ Κόρακα, Σωτήριος Παναγιώτου, Αγησίλαος Ζησιμάτος και Αλφρέδος-Παναγιώτης Δαμκαλής.
To International Space App Challenge 2013 αποτελεί ετήσια εκδήλωση της NASA που φέτος έλαβε χώρα σε ογδόντα τρεις πόλεις του κόσμου. Στην Αθήνα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ) και το hackerspace.gr. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 9.000 άτομα από όλο τον κόσμο και υποβλήθηκαν συνολικά 770 προτάσεις, εκ των οποίων οι 134 προτάθηκαν για διάκριση. Μόλις πέντε επιλέχθηκαν ως οι καλύτερες στις κατηγορίες τους, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το καινοτόμο «Popeye on Mars».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου