Ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε ότι περιμένει πως ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, πυροδοτώντας συζήτηση, η οποία θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για την καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι ο 'Ετινγκερ δεν ασχολείται άμεσα με ζητήματα του χρέους της ευρωζώνης, τα σχόλιά του αποτελούν...
τη πιο συγκεκριμένη δήλωση ανώτερου Γερμανού πολιτικού σχετικά με το πιθανό μέγεθος ενός νέου πακέτου διάσωσης, από τότε που αυτό έγινε θέμα της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη εβδομάδα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε θύελλα δηλώνοντας σαφέστερα από ποτέ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης. Η κυβέρνηση επεχείρησε από τότε να υποβαθμίσει τη σημασία της δήλωσής του.
Ο 'Ετινγκερ, μέλος του κόμματος της Μέρκελ, δήλωσε ότι πιστεύει πως ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερο από το δεύτερο.
«Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», δήλωσε ο Έτινγκερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκμεταλλευόμενα τη δήλωση Σόιμπλε υποστήριξαν ότι η Μέρκελ αποκρύπτει τους κινδύνους μιας επιπλέον βοήθειας πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, στην δέσμευση των Ευρωπαίων να λάβουν νέα μέτρα για το ελληνικό χρέος, εφόσον η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρθηκε με συνέντευξή του στην εφημερίδα: "Το Βήμα της Κυριακής" το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γκέργκ Άσμουσεν που βρέθηκε στην Αθήνα.
Ο κ. Άσμουσεν συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της τελευταίας 2ετίας του Προγράμματος με αξιόπιστο τρόπο, λέγοντας: "Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο Μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Αυτό είναι αναπόφευκτο".
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: "Κατανοώ τη δύσκολη πολιτική κατάσταση και τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά δεν πρέπει κάποιος να γκρεμίσει όσα έχουν επιτευχθεί με τόση "πολιτική οδύνη" ως σήμερα. Και το ερώτημα είναι: Ποια είναι η αξιόπιστη εναλλακτική λύση;", υπογράμμισε σχετικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου