Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Βελτίωσε την θέση της η χώρα μας στο δείκτη ανταγωνιστικότητας...

Κατά 5 θέσεις βελτίωσε η χώρα μας τη θέση της στο δείκτη ανταγωνιστικότητας  Global Competitiveness Report 2013 - 2014, αφού βρέθηκε στην 91η θέση, από την 96η πέρσι.
Μετά από συνεχή πτώση στον δείκτη τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στην τελευταία θέση της κατάταξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια βελτίωσης σε αρκετούς τομείς....
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση World Economic Forum, μικρή βελτίωση παρατηρήθηκε στους δείκτες Ολικής & Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας. Από το 2001 μέχρι πέρσι η Ελλάδα καταγράφει σημαντικές απώλειες στην ανταγωνιστικότητά της, πολύ πριν εμφανιστεί η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της
Παράλληλα, έχουν γίνει κάποια βήματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και εμποδίων που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη, αν και η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει στη χώρα (102η θέση). Στους πιο προβληματικούς παράγοντες για την επιχειρηματική δραστηριότητα κατατάσσονται η κυβερνητική γραφειοκρατία, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η πολιτική αστάθεια, οι φορολογικές ρυθμίσεις, η διαφθορά, οι φορολογικοί συντελεστές, οι περιοριστικοί κανονισμοί εργασίας, η αστάθεια της κυβέρνησης, η ανεπαρκής παροχή υποδομών, η κακή ηθική εργασίας στο εθνικό εργατικό δυναμικό, το ανεπαρκώς εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, η ανεπαρκής ικανότητα για καινοτομία και το έγκλημα. 
Η έρευνα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η αναποτελεσματικότητα της χώρας στην αγορά εργασίας έχει περιοριστεί ελαφρώς (βρίσκεται στην 127η θέση), ωστόσο οι συνθήκες δεν της επιτρέπουν να βγει από την κρίση. 
Στην 1η θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία και η Σιγκαπούρη στη 2η. Από τις χώρες που απαρτίζουν την Ε.Ε. των 27, η Φινλανδία βρίσκεται στην 3η, η Γερμανία βελτίωσε κατά 2 θέσεις την σειρά της, από την 6η στην 4η θέση, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 5η θέση από την 7η πέρσι, ενώ η Σουηδία "έπεσε" στην 6η θέση από την 4η πέρσι. 
Στην 7η θέση βρίσκουμε το Χονκ Κογκ, από την 9η πέρσι, ενώ η Ολλανδία βρέθηκε στην 8η θέση από την 5η πέρσι. Βελτιωμένη κατά μία θέση η κατάταξη της Ιαπωνίας (9η θέση), αλλά επιδεινούμενη της Βρετανίας που συμπληρώνει την πρώτη 10αδα. 


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: