Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Σενάρια – σοκ του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό σύστημα


Το ΙΚΑ θα υποχρεωθεί να δανειστεί για να πληρώσει τις συντάξεις

Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς στα χρόνια προβλήματά του προστίθενται πλέον και οι επιπτώσεις από την κρίση, που έχουν ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων.

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος θα υποχρεωθεί να καταφύγει σε δανεισμό ακόμη και το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις έως το τέλος του έτους, καθώς στο πρώτο 6μηνο τα έσοδά του είχαν μηδενική αύξηση.


Τα αποθεματικά των Ταμείων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σήμερα σε 24 δισ. ευρώ, δεν αποτελούν ούτε καν βραχυπρόθεσμη λύση, αφού ακόμη κι αν ρευστοποιηθούν, επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους μόλις για ένα περίπου χρόνο. Το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι δαπάνες που σχετίζονται με τις δημογραφικές εξελίξεις θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, απειλώντας με κατάρρευση τα δημόσια οικονομικά.


Από 0,4% του ΑΕΠ τη δεκαετία 2000 - 2009 προβλέπεται ότι θα φτάσουν στο 2,4% του ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία και στο 6,8% την περίοδο 2020 - 2029. Ετσι, το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται αλματωδώς και από 108,8% του ΑΕΠ στη δεκαετία που λήγει φέτος, θα εκτιναχθεί στο 153% έως το τέλος του 2019 και στο εφιαλτικό 794,8% του ΑΕΠ το 2060.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: