Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Πέτρος Τατούλης - Πληγή για την κεντροδεξία η παραμονή Καραμανλή

Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει από την ηγεσία της ΕΥΠ τον Ι. Κοραντή με τον πρώην εισαγγελικό λειτουργό Δ. Παπαγγελόπουλο;


Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν φραγμό. Κανέναν δισταγμό να εμπαίζει τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Καμία αναστολή να καταρρακώνει και το τελευταίο ψήγμα ικμάδας των καταρρακωμένων θεσμών. Με αυτή την απόφαση, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την επιμήκυνση του χρόνου εξουσίας της. Μπροστά σε αυτόν τον στόχο, δεν υπολογίζει ούτε χώρα, ούτε πολίτες, ούτε δημόσιο συμφέρον, ούτε θεσμούς, ούτε νομιμότητα, ούτε διαφάνεια. Για όσους μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές των ειδήσεων και γνωρίζουν τους συσχετισμούς προσώπων και καταστάσεων, η εικόνα της νεοελληνικής πραγματικότητας είναι θλιβερή. Οι πολιτικοί διαπλέκονται με τους επιχειρηματίες και επιβάλουν την παρουσία τους όχι μόνο μέσα από την εξουσία και την μεγάλη οικονομική τους ευπορία, αλλά και μέσα από καλοστημένα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό αναδεικνύει η τελευταία αυτή ιστορία. Και για να απαντήσω στο ερώτημά σας ξεκάθαρα. Είναι γνωστό ότι στις οικογένειες των μαφιόζων, ο νόμος της σιωπής, η περίφημη ομερτά είναι απαράβατος κανόνας. Όποιος τον παραβιάζει απομακρύνεται. Όποιος τον σέβεται, είναι πάντοτε χρήσιμος παίκτης στα σκοτεινά αυτά παίγνια.



Που αποδίδετε τη διαφθορά που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα;



Η ατιμωρησία που οι πολιτικοί και οι ισχυροί αυτής της χώρας έχουν επιφυλάξει για τους εαυτούς τους είναι η πλέον αρνητική παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης. Ας δούμε λίγο την εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη το 2004 κάνοντας σημαία τον αγώνα κατά της διαπλοκής και με σύνθημα το περιγέλαστο πλέον «σεμνά και ταπεινά». Ανέβασε ψηλά τον πήχη θεωρώντας ότι η διαφθορά στην χώρα ήταν υπόθεση των διαβόητων νταβατζήδων. Τι βλέπουμε σήμερα; Η διαφθορά διογκώθηκε. Οι ισχυροί καναλάρχες, εκδότες και μεγαλοπρομηθευτές του δημοσίου συνέχισαν να διαπλέκονται ανενόχλητοι. Η δικαιοσύνη και οι θεσμοί απώλεσαν και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας τους. Και αυτά δεν τα λέω σήμερα που τα συνομολογεί το πανελλήνιο. Τα είπα σε ανύποπτους χρόνους, προειδοποιώντας έγκαιρα για την κρίση που με σαφήνεια αργά ή γρήγορα θα ερχόταν. Οι ηθικιστικές ρητορείες αποδείχτηκαν κούφιες και άνευ ουσίας. Σήμερα δεν πείθουν κανέναν και η εμμονή σε τετριμμένα κλισέ προσβάλλει την νοημοσύνη όλων των πολιτών και υποθηκεύει ημέρα με την ημέρα ακόμη περισσότερο το μέλλον της χώρας.

Η κρίση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα είναι συνολική που αγγίζει την οικονομία, την κοινωνία, την ηθική, την πολιτική. Είναι κρίση θεσμών και αξιών με εξαιρετικά εκτεταμένη κλίμακα διαφθοράς. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι με τις πράξεις της η ηγεσία αυτού του τόπου αποδεικνύει ότι πολύ λίγο επιθυμεί να αγγίξει την ουσία των προβλημάτων. Ο δημόσιος διάλογος είναι κι αυτός στρεβλωμένος από παλαιοπολιτικού τύπου παρωχημένες κορώνες, από ασύδοτους επικοινωνισμούς, από τις σχέσεις διαπλοκής που ενώνουν τους πολιτικούς και τα μίντια. Εν ολίγοις, τα σκάνδαλα είναι πολλά και ο πολιτικός λόγος είναι αναξιόπιστος. Κι αυτό διότι δεν συνοδεύεται από πολιτικές πράξεις.



Δικαίως οι πολίτες λένε «όλοι οι πολιτικοί ίδιοι είναι;»


Όχι. Σε όλα τα σκάνδαλα υπάρχει και όνομα και επίθετο. Ο μηδενισμός και η εξομοίωση των πάντων εξυπηρετεί αποκλειστικά το σάπιο σύστημα που επιδιώκει να διαχύσει τη δική του ιδιοτέλεια και τη δική του ροπή στην ανομία στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Και βέβαια, αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα βρίσκει χρησιμότατο αρωγό σε αυτό του το εγχείρημα όλους εσάς τους δημοσιογράφους που στήνετε εικονικές πραγματικότητες ανάλογα με το πώς βολεύεστε κάθε φορά. Ας μη γελιόμαστε. Ποιος δεν γνωρίζει ότι κάθε φορά «πέφτει γραμμή» σε κάθε έντυπο ή κανάλι, για τον ποιον υπουργό στηρίζετε, ποιον χτυπάτε, αναλόγως με τα χατίρια που σας γίνονται; Έχετε την ίδια ευθύνη με εμάς. Μόνο που εμείς ως πολιτικοί κρινόμαστε σε τακτικά διαστήματα από τον λαό, ενώ εσείς όσο πιο οσφυοκάμπτες και εκβιαστές είστε τόσο πιθανότερη είναι και η ανέλιξη η δική σας και ο πλουτισμός των εκδοτών σας. Καταλαβαίνετε ότι δεν μιλώ προσωπικά…διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: