Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Το Σύνταγμα και οι πρόωρες εκλογές...


του Γίωργου Φακίτσα

Γεια σας,
η επιθυμία του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, με την "ευκαιρία" της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου

Συνταγματολόγοι και συνταγματολογιστές κάνουν τις παρεμβάσεις τους σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, με την πρώτη ευκαιρία. Ωστόσο, οι "παρεμβάσεις" τους είναι εμφανές ότι γίνονται για τα "πέντε λεπτά δημοσιότας" που αντιστοιχούν στον καθένα μας, παρά για να δοθεί λύση στο θέμα.

Το Σύνταγμα υπάρχει για να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, να θέτει όρια στις ελευθερίες του καθενός, να εξασφαλίζει την δημοκρατικότητα και να ορίζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Στο σημερινό Ελληνικό Σύνταγμα όμως, τα παραθυράκια είναι περισσότερα από τις παραγράφους. Η απόδειξη της χαλαρότητας και της αστοχίας του Συντάγματος, έρχεται από τους ίδιους τους "κατασκευαστές" του: τους συνταγματολόγους! Καθένας ερμηνεύει και ορίζει τα άρθρα του Συντάγματος με τον δικό του τρόπο και ακολουθώντας το δικό του στιγμιαίο συμφέρον...

Ακούμε τον τελευταίο καιρό ότι οι πρόωρες εκλογές με αφορμή την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι αντισυνταγματικές! Όμως ακούμε, από την αντίθετη πλευρά, βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις για το αντίθετο. Τι ισχύει τελικά?

Αν πάμε ακόμα παραπέρα, θα δούμε ότι το σύνταγμα ορίζει πως μπορεί ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές για "σημαντικό εθνικό λόγο". Θυμόμαστε όμως ότι στο παρελθόν έχει γίνει διάλυση της Βουλή με αιτία την "κατάρτιση εθνικού προϋπολογισμού". Είναι σημαντικός εθνικός λόγος ή είναι ετήσια υποχρέωση του υπουργείου οικονομικών?

Οι συνταγματολόγοι και οι νομικοί που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις και τα ΜΜΕ, φωνάζοντας και "κλαίγοντας" για την καταπάτηση του Συντάγματος, θα ήταν χρησιμότερο να δούλευαν για την βελτίωσή του. Μιλάνε και συζητούν σήμερα για την αποτυχία του δημιουργήματός τους. Το Σύνταγμα πρέπει πάντα να είναι επίκαιρο, να προβλέπει και να διασφαλίζει.

Ας αντιληφθούμε λοιπόν ότι δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα, που ενδιαφέρεται να έρθει στην εξουσία. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να το κάνουν και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Φταίνε οι συνταγματολόγοι που δεν είναι σε θέση ούτε οι ίδιοι να ερμηνεύσουν το Σύνταγμα.

Άλλωστε, αν κοιτάξουμε λίγο πίσω μας, στο τρέχουσα κυβερνητική θητεία, θα βρούμε πολλά ακόμα παραδείγματα της σωστής ή λανθασμένης χρήσης τους "πολυ-ερμηνευόμενου" Συντάγματός μας... Μιλάω για το κλείσιμο της Βουλής, την "εκκαθάριση" των σκανδάλων και την κοπάνα της κυβέρνησης από την Βουλή...

Ας αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία...

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση...

Πολιτική Ανάλυση

Οι πολλοί νόμοι σε μια χώρα είναι, όπως οι πολλοί γιατροί, σημείο αδυναμίας κι αρρώστιας.
Βολταίρος,1694-1778,Γάλλος Φιλόσοφος και Συγγραφέας

1 σχόλιο:

Northwest Greece είπε...

Η κυβέρνηση μετά την αποδοκιμασία της στην κάλπη των Ευρωεκλογών, όπου οι πολίτες ζήτησαν ξεκάθαρα αλλαγή πορείας, αποφάσισε να ακολουθήσει την επικοινωνιακή πεπατημένη. Ο σημερινός πρωθυπουργός άρχισε με τη συνοδεία της τηλεοπτικής κάμερας επισκέψεις, σε υπηρεσίες και οργανισμούς, και κάνοντας το άσπρο, μαύρο, παρουσιάζει το «μεταρρυθμιστικό» έργο της κυβέρνησης του. Φυσικά δεν πείθει. Όχι μόνο επειδή πια όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής είναι πρώτος στα μεγάλα και κούφια λόγια, αλλά επειδή βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της άδικης και καταστροφικής πολιτικής του. Οι παραστάσεις του πρωθυπουργού, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώσουν την οργή των πολιτών. Δεν φτάνει που δεν έχουν να παρουσιάσουν καμία απολύτως λύση στα προβλήματα τους, αλλά τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα λέγοντας τους, ότι εδώ και πέντε χρόνια ζουν σε ένα μεταρρυθμιστικό παράδεισο.