Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Δοκιμές για το εμβόλιο της νέας γρίπης

Κλινικές δοκιμές για δύο υποψήφια εμβόλια της νέας γρίπης Α αναμένεται να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI).

Οκτώ πανεπιστημιακά ερευνητικά νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στις δοκιμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν γρήγορα, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ετοιμάσουν το εμβόλιο πριν από το φθινόπωρο όταν και προβλέπεται πιθανή έξαρση της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στο "κοντινό μέλλον" ανέφερε το NHI, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αν και υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα μέσα Αυγούστου.

Οι δοκιμές θα διευκρινίσουν αν χρειάζονται μία ή δύο δόσεις των 15 μικρογραμμαρίων του εμβολίου για τον ιό Η1Ν1 ώστε να επιτευχθεί η ανοσία σε υγιείς ενήλικες εθελοντές (από 18 έως 64 ετών) καθώς σε μεγαλύτερους ανθρώπους (άνω των 65 ετών).

Οι δόσεις θα χορηγηθούν για 21 ημέρες, ενώ δοκιμές θα γίνουν και σε υγιή παιδιά (από 6 μηνών μέχρι και 17 ετών).


Τριάντα πέντε κρούσματα της νέας γρίπης καταγράφονται καθημερινά στην Ελλάδα


Περίπου 35 κρούσματα της νέας γρίπης καταγράφονται καθημερινά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης να ανέρχονται στα 520. Όπως σημειώνεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της νέας γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 208 κρούσματα της νέας γρίπης καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 6 ημέρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων ασθενών στους 520.

Τα περίπου 35 κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα είναι ένας αριθμός που δεν ανησυχεί τους ειδικούς. «Τα επιδημιολογικά δίκτυα που καταγράφουν γενικά τη γρίπη, είτε είναι εποχική είτε η νέα γρίπη, δεν έχουν δείξει αύξηση της νόσου στην Ελλάδα. Μπορεί να γίνεται λόγος επειδή έχουμε ένα άγνωστο στέλεχος του ιού, αλλά έχουμε ίσο αριθμό ασθενών που είχαμε και πέρυσι την ίδια εποχή»διευκρινίζει ο λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο μεταξύ, σταθερή, αλλά κρίσιμη είναι η κατάσταση του 35χρονου που νοσηλεύεται με πνευμονία, λόγω της νέας γρίπης, ενώ θετικός στον ιό της γρίπης βρέθηκε, 59χρονος άνδρας από το Κουβέιτ, ο οποίος πραγματοποιούσε κρουαζιέρα με τουριστικό σκάφος που κατέπλευσε στον Πειραιά από τη Μύκονο.

ΑΠΕ

1 σχόλιο:

info press είπε...

Την Αυστραλία πρέπει να έχουμε ως παράδειγμα που έχει χειμώνα τώρα.

Μέχρι τώρα έχουν 15.700 ασθενείς και 43 θανάτους.

Η Ελλάδα γιατί δεν ανακοινώνει τον αριθμό;

Πάλι παγκόσμια πρωτοτυπία θέλουν να έχουν;